Stoere meubels van eigen fabrikaat

De winkel van binnen & buiten
De winkel van binnen & buiten

Had je haar er een aantal jaren geleden naar gevraagd, dan had ze niet gedacht nu samen met haar man een eigen meubelmakerij te runnen. En kijk haar nu werken: Claudia de Visser van De Betoverde Zolder. In een voormalige bakkerswinkel, temidden van door hen zelf ontworpen en in eigen werkplaats gemaakte meubels. Claudia: "Op zaterdag staat het hier helemaal vol met mensen vanuit het hele land."

Het klinkt niet alleen als een succesverhaal, dat ís het ook. Wij van Flavourites hebben al contact met Claudia sinds 2009, toen ze nog kinder T-shirts bedrukte. Inmiddels heeft ze het roer flink omgegooid en mag ze zichzelf - samen met haar man Roderick, die de  werkplaats en financiën onder zijn hoede heeft - eigenaar van hun label De Betoverde Zolder noemen. Ik tref Claudia zoals ze meestal zit te werken: aan een (vanzelfsprekend zelfontworpen) bar achter het raam van de voormalige bakkerswinkel, die niet alleen showroom is, maar waar Claudia ook met haar gezin woont. Een uniek winkelpandje.

Claudia op haar werkplek
Claudia op haar werkplek

Claudia vertelt hoe het hier op zaterdag steevast stampvol is met klanten vanuit het hele land, die graag een mooi meubelstuk op maat willen laten maken. Kan allemaal, bij De Betoverde Zolder! Want dat is juist de kracht van het concept: alle meubels worden op maat gemaakt in de eigen werkplaats, op een paar kilometer afstand van de winkel.

Meubels én accessoires
Meubels én accessoires

Vijf jaar geleden gaf Claudia - toen nog geheel onbewust - het startsein voor De Betoverde Zolder. Claudia: "We hadden deze voormalige bakkerij gekocht en moesten flink verbouwen. Tijdens de verbouwing kwamen we oude plafondbalken tegen. Ik begon te schetsen en vervolgens maakten we een houten tafel, compleet met houten poten. Het idee voor het maken van meer meubels was direct geboren. De houten poten vervingen we later voor een nieuw ontwerp van stalen staanders en we bedachten nieuwe modellen. Inmiddels zijn we een echt meubelbedrijf geworden en groeien we flink."

De werkplaats
De werkplaats

Niet zo gek, dat De Betoverde Zolder zo snel groeit. Ik kijk om me heen en kan niet anders dan concluderen dat dit echt prachtige meubels zijn. Robuust, stoer en gemaakt van massief hout. En dan die stalen frames erbij! We zitten aan een van de hardlopers binnen het assortiment: een eettafel met een lange bank erbij. Maar ook de salontafels in verschillende formaten zijn prachtig. Naast de eigen meubels verkoopt Claudia ook een aantal woonaccessoires. Claudia: "Op kleine schaal hoor, uiteindelijk draait het natuurlijk om de meubels en om enkele kleinere producten van onze hand: boekenplanken en lampen. 't Meest verkopen we aan consumenten, maar we leveren inmiddels ook aan restaurants en bedrijven. Dat zijn vaak heel grote opdrachten. Twee jaar geleden had ik echt niet kunnen denken dat we nu hier zouden staan. 

Ook van eigen fabrikaat: houten lampjes en...
Ook van eigen fabrikaat: houten lampjes en...

Tijd om in de auto te springen en de werkplaats te bekijken. Daar wordt hard gewerkt door de meubelmakers die bij De Betoverde Zolder in dienst zijn en van alle ontwerpen van Claudia en Roderick daadwerkelijk de mooiste meubels maken. Oude balken liggen opgestapeld, stalen frames staan opgesteld. Supermooi, zo'n werkplaats waar alles draait om vakmanschap. Je zíet gewoon dat deze meubels met liefde worden gemaakt. Roderick, die ook in de werkplaats aanwezig is: "We groeien zo hard dat deze loods eigenlijk te klein is geworden. Daarom zijn we nu op zoek naar een nieuwe werkplaats, waar we de komende jaren kunnen blijven."

boekenplanken
boekenplanken

Ik ben onder de indruk van dit mooie ambacht en zo'n puur Hollands bedrijf dat in korte tijd zo succesvol werd. En ook ik ga overstag, en bestel een tafel met lange bank voor in de nieuwe studio van Flavourites in de net geopende Snor Fabriek. Kijk, dit is mijn nieuwe werkplek. Mét tafel en bank van De Betoverde Zolder. En ik kan je zeggen: al heel veel complimenten over ontvangen...

De jongens in de werkplaats
De jongens in de werkplaats
Zó wordt alles dus vakkundig gemaakt
Zó wordt alles dus vakkundig gemaakt
Van showroom...
Van showroom...
Naar de Flavourites Studio!
Naar de Flavourites Studio!

reacties op dit blog (1)

12 december 2016
Gretha
Geweldig mooi stuk geschreven over de betoverde zolder. En ja er wordt met veel enthousiasme gewerkt Een trotse moeder
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)