Sleepover van je nichtje of neefje: zo pak je dat aan

Sleepover van je nichtje of neefje: zo pak je dat aan
Sleepover van je nichtje of neefje: zo pak je dat aan

Komt je neefje of nichtje een nachtje logeren? Dan is het handig om deze sleepover goed voor te bereiden. Een kind 24 uur lang vermaken is immers net even anders dan een middagje oppassen. Zo moet je denken aan een avondritueel en een duidelijke dagplanning. Met deze tips heb je in ieder geval een goed begin!

Maak er wat leuks van
Als familielid mag je natuurlijk uitpakken en volop verwennen. Maak er daarom vooral een leuke logeerpartij van. Plan activiteiten die je als volwassene (stiekem) wil doen, maar eigenlijk nooit aan toe komt. Ga bijvoorbeeld uitgebreid bakken, lekker naar de dichtstbijzijnde dierentuin of naar een groot zwemparadijs. En een logeerpartij is natuurlijk niet compleet zonder een zelfgebouwde tent van dekens, inclusief Disneyfilm en een hoop snacks. Plan de dag van tevoren en deel je plannen ook met je neefje of nichtje. Structuur kan voor het kind fijn zijn, vooral  gezien alles waarschijnlijk nieuw en spannend is.
 
Avondritueel
Kinderen hebben een heel ritueel voor het slapengaan. Vraag dus gerust aan je broer of zus wat de gebruikelijke avondroutine is. Welke pyjama gaat aan? Wil het kind wel of niet voorgelezen worden? Hoe laat mag het kind naar bed? En in welke volgorde gaat het allemaal? Dit soort kleine dingen zijn voor je nichtje of neefje super belangrijk en voorkomt dat ze ontregeld raken. Zorg ook voor een fijne slaapkamer, bijvoorbeeld met een comfortabel luchtmatras inclusief leuk dekbedovertrek en favoriete knuffel(s), om zo de kans op heimwee te verkleinen.
 
Essentials
Als je zelf geen kinderen hebt, kan het even omschakelen zijn waar je aan moet denken en waar dat hummeltje nou behoefte aan heeft. Vraag de ouders daarom om alle essentials in te pakken. Denk aan schooltassen, kledingsetjes, een eigen hoofdkussen, speen of lievelingsknuffel/doekje en eventueel luiers. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ook een lijst met alle belangrijke informatie, zoals een voedingsschema of lijst met allergieën, zijn onmisbaar als je mini-familielid blijft logeren.
 
Accepteer heimwee
Emoties van kinderen kunnen alle kanten opgaan. Aan de ene kant zijn ze razend enthousiast om ergens anders te slapen, maar tegelijkertijd is zo’n nieuwe situatie heel spannend. Raak niet in paniek als er symptomen van heimwee naar voren komen. Bespreek wat hij of zij in zo’n geval kan of wil doen. Denk bijvoorbeeld aan bellen met de ouders voor het slapengaan. Je hoeft je nichtje of neefje niet af te leiden; simpelweg luisteren en geruststellen is het belangrijkst. Het hoort er nou eenmaal bij en is zeker niet persoonlijk. Hoe vaker een logeerpartij plaatsvindt, hoe makkelijker het wordt!
 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)