Sing, dance and be happy!

Sing, dance and be happy!
Sing, dance and be happy!

We worden tijdens de donkere dagen voor Kerst overspoeld met schreeuwende kortingsacties in onze mailbox. Tegelijkertijd is het dagelijkse leven nog steeds redelijk eentonig vanwege de gedeeltelijke lockdown. Wat kunnen we dan beter gebruiken dan muziek en dans! Simoon van Zilte vertelt in dit blog waarom muziek therapeutisch werkt.

Alles lijkt gewoon als ik vanuit mijn nieuwe Zilte-kantoor de straat op kijk. Fietsers, wandelaars met én zonder hond. Veel winkelend publiek met volle Black Friday tassen.
De hovenier is bezig met een perk aanleggen op het trottoir voor ons raam. In het midden plant hij een boompje. Het zal nog een paar jaar duren voordat ik daar wat kerstlampjes in kan hangen maar dat geeft niet. Passanten maken een praatje met de man, geven een lollige opmerking of lopen met mondkapje op met een boog om hem heen. Ondertussen zingt hij wat gouwe ouwe van Fleetwood Mac, de Dijk en Kiss. "I was made for loving you baby..." Hij zingt de hele dag.
Het is gezellig. Ondertussen pak ik mijn bestellingen in. De gouwe ouwe sta ik al snel mee te zingen en zullen de rest van de dag bij me blijven. Wat zeg ik...het hele weekend! Het perk is klaar. Terwijl hij een sigaret opsteekt en van een afstandje zijn werk bekijkt, zingt hij luidkeels: "Leef...alsof het je laatste dag is!".

Welke muziek werkt therapeutisch voor jou?
Welke muziek werkt therapeutisch voor jou?

Muziek werkt therapeutisch. Eentonige dagen als deze, tijdens de crisis, hebben muziek en dans nodig. Afgelopen week heb ik van de IDFA de concert-film gekeken van David Byrne. Hij, de zanger van de vroegere band Talking heads, heeft samen met Spike Lee deze voorstelling American Utopia gecreëerd. Ik kan eigenlijk niet anders zeggen dan dat deze fenomenaal is. Perfecte choreografie, muziek, belichting, decor, zang en dans. De energie en het talent van de muzikanten spat van het scherm af. Verbinding is de boodschap. Je komt deze film zeker nog tegen in het filmhuis of via Netflix. Als je de kans krijgt, zien! De IDFA duurt nog tot en met aanstaande zondag. Je kunt daarvoor naar het filmhuis maar ook online kaarten krijgen. Gewoon thuis vanaf je eigen bank kun je nog zoveel meer moois zien en ontdekken.

Nu nog te zien via IDFA!
Nu nog te zien via IDFA!

Duidelijk dat in deze decembermaand het moeilijk is om vast te houden aan het principe; ‘ik koop alleen wat ik nodig heb’. Mijn mailbox staat vol schreeuwende acties. De kortingen vliegen je om de oren en als daar dan ook nog eens de tekst must have bij staat. Wat moet je dan? Nou, naast die ene spijkerbroek of noodzakelijke sokken, koop ik vinyl bij de lokale platenzaak. Kijk een documentaire zoals die van David Byrne, stel ik een sporttraining samen via Your Sport Planner. Haal ik een Latte Macchiato af tijdens het dagelijkse ommetje en dans op Michelle David & The Gospel Sessions gewoon in mijn eigen keuken. En weet je wat zo ontzettend fijn is, je kunt deze dingen allemaal ook cadeau geven. Aan iemand anders, maar ook aan jezelf!

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)