Simpel, tijdloos en Hollandse keramiek

BAM Keramiek
BAM Keramiek

De koele materialen en producten gecombineerd met de warme en gezellige sfeer van de dames. Dat is wat ik meteen voelde toen ik het atelier 1260 binnenstapte.
Wie Flavourites de afgelopen tijd een beetje heeft gevolgd, weet dat we werken vanuit een geweldige studio in de creatieve broedplaats Kanaal30 in Utrecht. Een paar passen verwijderd van onze studio zit 1260: een fijne plek waar de mooiste producten worden gemaakt en waar we elke dag bulderend gelach vandaan horen komen. Tijd om meer te weten te komen van deze creatieve keramisten!

Eigenaressen Lisanne van Zanten en Natasja Schrijvers kwamen elkaar 2,5 jaar geleden op goed geluk tegen bij een business-bootcamp, niet wetend dat ze ooit samen zouden werken. Beide opgewekte, gedreven vrouwen vol creativiteit. Ze motiveren elkaar graag om te knallen en iets moois te produceren. Waar Natasja zichzelf de ‘maker’ noemt, is Lisanne juist de ‘onderzoeker’. Zo werken ze op organische wijze samen, eigenlijk precies zoals keramiek tot stand komt.

Natasja's kopjes
Natasja's kopjes

Beiden waren ze al keramist vóór hun ontmoeting. Lisanne deed de opleiding tot product ontwerper op de kunstacademie en specialiseerde zich later in keramiek. Natasja is speciaal opgeleid tot keramist. Wat begon met 1 kopje, is nu gegroeid tot een hele collectie. Van espressokopjes tot verfijnde taartbordjes. Samen hebben ze een bestaand kopje van Natasja opnieuw ontworpen en er een ietwat uitstekend randje bij gevoegd. Met Natasja’s voorliefde voor de Japanse Shonzui techniek en bouwtekeningen van haar vader in de vroegere jaren kwam er vanzelf een ontwerp tot stand. De dagelijkse fietstocht langs de Dom in Utrecht was wat Natasja tot het eindresultaat bracht. Ze schilderde het met de verfijnde Japanse techniek en de donkerblauwe inkt als inspiratiebron op een kopje en het werd vrijwel meteen een hit. De kopjes gingen als zoete broodjes over de toonbank en blijft nog steeds een populair werkje. Hollands, simpel en tijdloos.

Natasja's favoriet
Natasja's favoriet

Het allerfijnst aan hun werk vinden ze dat er altijd wel iets te doen is in het atelier en natuurlijk de gezelligheid met elkaar. “Het feit dat je zelf iets ontwerpt, in werking brengt, uit de oven haalt en dat dan vervolgens ook echt verkoopt is zo heerlijk. De ruimte is ook zo fijn. Ik mis het als ik ook maar een paar dagen weg ben, zo erg is het. Dit is gewoon een ideale job.” lacht Natasja. Lisanne antwoord met een schaterlach. En zo gaat het eigenlijk de hele dag door bij de dames. En dan ondertussen ook nog zulke mooie dingen maken, heerlijk om te zien! 

Alleen maar handwerk!
Alleen maar handwerk!

Als ik vraag wat een prestatie is waar ze het meest trots op zijn valt het zowaar even stil. Ze nemen een slok uit hun zelfgemaakte kopjes en geven tegelijk antwoord. Natasja en Lisanne zijn al ontzettend trots op wat ze hebben opgebouwd samen en waar ze nu zijn door middel van hun doorzettingsvermogen. Hun doel is duidelijk: eerst nog meer bekendheid in Nederland veroveren en daarna hopelijk Europa veroveren. Een grote droom van Natasja? Samen met Lisanne een eigen keramiekfabriek runnen. “Alles is mogelijk bij ons. We vinden het belangrijk dat we de boodschap doorgeven dat we ambachtelijk werk maken en het de prijs waard is. Wij stoppen een enorme hoeveelheid liefde en aandacht in ons werk, dat mag iedereen weten.” aldus Lisanne.

Ineke van der Werff
Ineke van der Werff

Naast hun atelier in Kanaal30, in Utrecht, zijn de dames ook te vinden op verschillende beurzen en evenementen. 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)