Review: duurzaam wassen en schoonmaken met Brauzz

Echt clean schoonmaken met Brauzz
Echt clean schoonmaken met Brauzz

Joehoe, lente! Grappig: de start van de lente staat voor ons synoniem voor het verwisselen van de winter- voor de zomergordijnen, weer even lekker schilderen en behangen in huis (nieuwe kleuren!) én de ouderwetsche voorjaarsschoonmaak. Heel satisfying toch, een fris en blinkend huis? We zijn al een tijdje op de duurzame toer waar het schoonmaken betreft, en gingen nu voor het eerst aan de slag met de innovatieve duurzame producten van het Vlaamse label Brauzz. Lees hier onze evaringen!

Oké, first things first. Wat maakt nou dat een schoonmaakmiddel duurzaam of ecologisch is? Volgens Brauzz is dat een product waarvoor geen wegwerp plastic wordt gebruikt, minder transport nodig is en dat biologisch afbreekbaar is. Klinkt heel logisch, alleen als je voor het schoonmaakschap in de supermarkt staat, zie je toch wel heel veel zogenaamde single use plastic flessen, die voor het grootste deel gevuld zijn met water en die niet of nauwelijks gerecycled (kunnen) worden. ‘Dat moet anders, en snel een beetje’, vonden ze bij de Gentse start-up Brauzz en dus ontwikkelden ze super geconcentreerde schoonmaakproducten in de vorm van strips en poeders in milieuvriendelijke en recyclebare verpakkingen. Fantastisch idee toch! 

Wij testten dit all in one pakket
Wij testten dit all in one pakket

Hervulbare sprayflessen
En zo kwam op één van de eerste zonnige dagen van dit jaar een all-in-one pakket van Brauzz bij ons binnen, perfecte timing voor een duurzamere voorjaarsschoonmaak! Bij het openen van de doos kwam er een heerlijke frisse geur vrij, dat begon al goed. In dit all-in-one pakket zitten:
.
*drie hervulbare sprayflessen
*drie navullingen voor de alles-, badkamer- en glasreiniger
*twee natuurlijke sponsdoekjes
*een doosje wasstrips voor 32 wasbeurten

Alleen bij je eerste bestelling worden er flessen bezorgd. De navulverpakkingen passen gewoon door de brievenbus.
Alleen bij je eerste bestelling worden er flessen bezorgd. De navulverpakkingen passen gewoon door de brievenbus.

Petra: ‘Ik begon met het klaarmaken van de drie oppervlaktereinigers. En dat is heel simpel: vul de fles met water, voeg de navulverpakking toe, even schudden, sprayen en poetsen maar.’ Voor elke reiniger is er een stijlvolle hervulbare fles met elk een eigen accentkleur: mintgroen voor de allesreiniger, roze voor de badkamerreiniger en blauw voor de glasreiniger. En die kleuren corresponderen weer met de kleuren van de navullingen, wel zo makkelijk.” Volgens de verpakking ruikt de allesreiniger naar Perzische limoen en heeft de allesreiniger de subtiele geur van meiklokjes. De glasreiniger is geurloos. Natascha: ‘Dat laatste klopt inderdaad, maar voor de andere geuren moet je wel een beetje je fantasie gebruiken. Ze ruiken zeker lekker fris en ‘schoon’, maar hebben niet een uitgesproken geur. Ik vind dat heel prettig, want ik houd niet van een chemische (dennengeur, help!) of een te bloemige schoonmaaklucht. Ook vind ik het een fijn idee dat er geen schadelijke stoffen achterblijven tijdens het schoonmaken, wel zo veilig.’  Maar dan, de million dollar question: doen ze wat ze moeten doen? Petra: ‘Yes! Ik heb alle drie de reinigers nu een aantal keer gebruikt en ik krijg met gemak tandpasta- en zeepresten weggepoetst in de badkamer en ook in de keuken zijn vet en etensresten makkelijk te verwijderen. Met de glasreiniger was ik de eerste keer iets te enthousiast te werk gegaan, waardoor ik een doffe waas op mijn ramen had. Je hebt dus eigenlijk maar heel weinig nodig voor schone ramen.’

Niet te veel glasreiniger gebruiken! Een beetje is al genoeg voor ramen zonder strepen.
Niet te veel glasreiniger gebruiken! Een beetje is al genoeg voor ramen zonder strepen.

Ultra geconcentreerde wasstrips
De wasstrips zijn misschien nog wel makkelijker in gebruik dan de sprayflessen. Enige wat je hoeft te doen is het doosje te openen, er een velletje wasmiddel uit te halen en dat in je wasmachine te stoppen. Petra: ‘Ik was een beetje huiverig, want wordt je was met zo’n wasstrip wel schoon? Ik heb er bonte was, lichte was en handdoeken mee gewassen en alles kwam er fris en schoon uit. Op één trui na, maar daar had dochterlief tomatensaus op gemorst en die zou na één keer wassen met mijn andere wasmiddel waarschijnlijk ook niet schoon zijn. De geur die ik rook toen ik de doos met alle wasstrips openmaakte, rook ik niet aan de schone was. Die kwam eigenlijk geurloos -maar gelukkig niet muf- uit de machine. Ik vind dat heel prettig, want ik voeg altijd een paar druppels wasparfum van Rosa Odor aan mijn was toe. Dat ruikt zó zalig (ik wil niet meer zonder!), dus dat combineert prima met een geurloos wasmiddel.’

Wasmiddel, maar dan in geconcentreerde vorm. Super makkelijk doseerbaar dus!
Wasmiddel, maar dan in geconcentreerde vorm. Super makkelijk doseerbaar dus!

En, hoe bevalt het?
Wij hebben nu een maandje de schoonmaakmiddelen en wasstrips van Brauzz gebruikt en eerlijk is eerlijk: ze doen gewoon wat ze moeten doen. En - heel fijn - ze passen perfect in een duurzame lifestyle, want er worden geen dieren misbruikt voor het testen van de producten, de co2-uitstoot is lager omdat er alleen lege flessen worden getransporteerd, er komen geen microplastics in het water terecht en er is vele malen minder plastic nodig omdat de flessen telkens weer opnieuw gevuld kunnen worden. Op die manier heeft Brauzz ervoor gezorgd dat sinds de oprichting in 2020 maar liefst 70.000 minder single use plastic flessen zijn gebruikt. Wow! De producten bestel je gemakkelijk online. Natascha: “Ik heb er zelf wel wat moeite mee dat je een duurzame fles schoonmaakmiddel wil kopen, en deze vervolgens met de auto aan huis wordt bezorgd. Zeker de eerste keer dat je bestelt, want dan ontvang je een wat grotere verpakking omdat dan ook de (lege) flessen geleverd worden. De navullingen en de wasstrips passen door de brievenbus. Mijn tip is daarom om samen met collega’s of vriendinnen te bestellen (zoals wij hebben gedaan). Het grote voordeel is dat je niet meer met zware tassen hoeft te sjouwen als je op de fiets je boodschappen doet. Ben ik persoonlijk heel blij mee. En de besparing zit ‘m dus vooral ook in het steeds weer opnieuw gebruiken van de flessen én het feit dat aan het begin van de keten geen flessen gevuld met water vervoerd hoeven te worden.”

Lieve boodschap van Brauzz, toch?
Lieve boodschap van Brauzz, toch?

Al met al: goed schoonmaakmiddel: check. Milieuvriendelijkheid (afgezien van het transport naar jouw huis): dik in orde, vooral doordat single use plastics op het gebied van schoonmaken hiermee tot het verleden behoren. En, last but nog least: de flessen zijn ook nog eens heel mooi! Je laat ze gerust op het aanrecht of op de wastafel staan, leuk toch? Dat past dan weer prima in de trend van de mooie flessen met zeep die gezien mogen worden.

Wil jij vanaf nu ook écht clean schoonmaken, denk dan zeker aan de schoonmaakmiddelen van Brauzz als je allesreiniger of waspoeder op is. Je hebt het zo besteld vanuit je luie stoel en snel in huis. Om er nou zeker van te zijn dat je nooit zonder was- of schoonmaakmiddel zit, kun je ook een abonnemetje afsluiten. Enne, heb je nou nog een sprayfles in huis, dan kun je die natuurlijk ook hergebruiken met de poeders van Brauzz. Dat is nóg beter voor het milieu!

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)