Panterprint in de mode!

Panterprint in de mode
Panterprint in de mode

Kittig onderwerp dit keer voor onze maandelijkse blog; de panterprint. Tenzij je onder een steen leeft weet je onmiddellijk waarom; de panterprint is niet weg te denken uit het mode- en straatbeeld. Serieus, HOE hebben we ooit zonder dit fenomeen kunnen leven? Hebben we niet! Want de panterprint is er altijd geweest. Oké, misschien niet fysiek in je garderobe, maar wel altijd sluimerend op de achtergrond aanwezig. De panterprint – lieve lezertjes – is het roofdier onder de trends. Dit roofdier besluipt je tergend langzaam, schat zijn prooi - jij dus - in op (figuurlijke) voedingswaarde, laat je in de waan dat je vrij en veilig bent, en als je het minst op je hoede bent gaat ‘ie in de hoogste versnelling, grijpt je met zijn klauwen en laat je never nooit meer gaan. Hooked for life, dat ben je. Klinkt herkenbaar? Vinden wij ook. Maar wat bepaalt nu die magische aantrekkingskracht die de panterprint op ons uitoefent? Is het die mild-gevaarlijke uitstraling? Dat onbetwistbare seks-appeal? Of toch die intrigerende ragdunne scheidslijn tussen classy en trashy – waarover later meer. Wij wagen een poging de magie te ontrafelen.

IN DEN BEGINNE…
Was er geen mode. Alleen maar kleding, puur en alleen bedoeld ter bescherming en - incidenteel - om extra lading & inhoud te geven aan primitieve rituelen. Zo droegen in het oude Egypte de hogepriesters een mantel van panterhuid, en werden erfopvolgers van de farao’s met een blitse pantercoat afgebeeld. Symbolische kracht voor het hiernamaals versus mentale kracht voor de zware aardse taak. Ook bij de jacht was een pantervel een praktisch kledingstuk, om redenen die je zelf wel kunt bedenken (nou vooruit, camouflage en intimidatie dus). Zuur feit is dat de panter van een bedreigende diersoort tot een bedreigde diersoort is geëvolueerd. C’est la vie...

SYMBOLIEK - C’EST CHIC
De panter is een kat-achtige en daar is een flinke berg symboliek aan verbonden. Van gelukbrenger tot onheilsprofeet, en van heksenhuisdier tot ultiem glamoursymbool. Kat-achtigen zijn van origine nieuwsgierig, intuïtief en; on-tie-ge-lijk arrogant. Met reden. Want oh oh oh wat zijn de kat-achtigen mooi. Die gratie, die souplesse, die luie sensualiteit. Die hypnotiserende ogen, die elegant gekromde nageltjes. De uitdrukking ‘poep-chic’ zou volgens ons beter ‘poes-chic’ kunnen luiden! (Noot voor alle lezers met een vadsige rooie huiskat; ook in jullie Poekie schuilt diep van binnen een heuse diva. Ze houdt zich alleen een beetje schuil)

Maar genoeg over katten in het algemeen en door naar de kern van de zaak; de panter. Of nauwkeuriger geformuleerd; de panterprint!

 CLASSY OF TRASHY
- WIE HET WEET, MAG HET ZEGGEN -
Wie onze eerdere blog over smaak heeft gelezen, weet dat daar volgens ons best over getwist kan worden. De panterprint is daar een goed voorbeeld van; we noemden al de intrigerende ragdunne scheidslijn tussen classy en trashy. Want waar ligt het verschil tussen de panterprint à la Nel Veerkamp en die van Jacky Kennedy? Zijn het de sociale kringen waarin panterprint-afficionadoszich begeven, is het de kunst van het combineren, of staat een panterprint nu eenmaal net even iets chiquer bij een ranke upper-classer dan bij een voluptueuze middenklasser? Zul je ons niet horen beweren, de waarheid bevindt zich met waarschijnlijk ergens in het midden... (9 levens hè, dan wil je niet elke dag dezelfde look :))


 
ICONISCHE MODEGESCHIEDENIS
Hilarisch beeldmateriaal genoeg, maar de panterprint heeft ook duidelijk zijn sporen verdiend in de serieuze (mode-)geschiedenis. Een fraai voorbeeld van een iconische dame die haar liefde voor de panterprint tot in het extreme doorvoerde is Marion Nixon, een Hollywood actrice die in de twintiger jaren een luipaard als huisdier had. En daar heeeeel gewoontjes mee uit winkelen ging. Het illustreert perfect de aandacht voor de panterprint in de – hoe letterlijk – roaring twenties.

In de veertiger jaren was het Christian Dior die de New Look lanceerde; een collectie met een exorbitant royaal stofgebruik dat de draak stak met de schaarste van de oorlogsjaren. Die controversialiteit werd nog eens flink onderstreept door het gebruik van de panterprint, waarover de meester zelf zei ‘ if you are sweet and fair, don’t wear it”. De man had een zwak voor sterke vrouwen :)

Ook in ‘The swinging sixties’  komen we de panterprint weer tegen. Christian Dior deed het kattekwaad nog eens dunnetjes over in 1960, Edie Sedgwick – ‘s werelds eerste influencer in het pré-digitale tijdperk – droeg de panterprint met een ferme knipoog, en La Streisand zong haar krolse lovesong in een matching pak.   

In de 80er en 90er jaren kwam er een rauw randje bij. De panterprint werd rock ‘n roll (Blondie’s Debby Harry), expliciet sexueel getint (erotische ‘bodywear’) en soms ronduit tacky (Naomi Campbell in Versace, niet schrikken)

Meer dan genoeg historisch beeldmateriaal om de lange adem van de panterprint te illustreren. Maar hoe zit het met de tegenwoordige tijd? Is de panterprint niet te uitgekauwd om nog relevant te zijn? Nee! De modewereld is creatief genoeg om ook een ‘gouwe ouwe’  als de panterprint vanuit nieuwe invalshoeken te belichten. Denk aan verrassend kleurgebruik, spannende printmix, de crazy benadering versus neo-klassiek, een frisse insteek qua accessoires en – ja echt! – het panterkapsel. Kijk maar eens mee met onze kleine selectie. 

Fraaie, diverse en inspirerende verzameling toch? Als je nog niet om was, dan ben je dat nu vast wel. Zoek en vind de panter in jezelf en leef je uit!
 
Tot de volgende keer!
 
Nicole & Ilse
 
Nicole Hoefsmit - pleinpublique.com
Ilse Vlastuin - mrsalwayswrite.nl

 

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)