Outdoor trend: het hele jaar door buiten koken

Aan de slag met heerlijk buiten koken
Aan de slag met heerlijk buiten koken

Denk jij bij outdoor cooking vooral aan barbecuën of een pizza oventje? Er is nog heel veel meer mogelijk. Culinaire ideeën waar je vast niet eerder aan had gedacht, waarbij alles draait om gezellig samenzijn en genieten van lekker buiten zijn, fijn gezelschap én natuurlijk lekker eten. En... het kan in elk jaargetijde!

Buiten koken

Het is zo grappig. Zodra in het voorjaar de eerste zonnestralen komen, ruik je al de barbecues in de straten. Geeft altijd zo'n fijn, zomers gevoel! Maar hey, de seizoenen zijn langzaam aan het opschuiven. Warme zomeravonden kun je nog in oktober hebben, maar ook in de winter kan het mild zijn. En nu steeds meer mensen een veranda in de tuin hebben (lang leve outdoor living!), of een andere soort overkapping, zijn we steeds meer gewend geraakt aan het buitenleven. Hoe heerlijk is het om ook in de winter lekker buiten te eten, met een warme jas aan, bij knapperend haardvuur en met fijne verlichting? Met een goede buitenkeuken is het zelfs heerlijk om lekker in de herfst, winter of in het vroege voorjaar buiten te eten. Sterker nog: juist dan is het heerlijk om de haard aan te hebben. Zó gezellig en comfortabel. 

Het hele jaar door is dit de perfecte buitenkeuken
Het hele jaar door is dit de perfecte buitenkeuken

Braai-cultuur

Ben je wel eens in Zuid-Afrika geweest? Dan ken je de braai-cultuur. Een Zuid-Afrikaanse braai wil eigenlijk zeggen dat je met familie en vrienden lekker samen buiten kookt, op zo'n robuuste braai. En denk niet dat er alleen vleesgerechten (zoals boerewors of sosaties, een gemarineerde spies van vlees en groenten) op wordt bereid. Het zijn juist ook visgerechten en gemarineerde groenten die volop op de braai worden gemaakt. En dat doe je natuurlijk samen! Superleuk natuurlijk, en waarom zouden we dat in Nederland niet vaker doen? Dat dacht het team achter Braaimaster ook, en daarom ontwikkelden zijn een super stoere, robuuste braai, helemaal geïnspireerd op de braai-cultuur. Groot verschil met onze Hollandse barbecue is dat wij vaak gas gebruiken, maar bij een braai bak je op houtskool of hout. Dat geeft de gerechten een superlekkere taste. Bovendien is het natuurlijk super gezellig, om zo tussen de vlammen te koken! Het is echt een sociaal gebeuren waar mensen het hele jaar van genieten.

Outdoor cooking doe je samen!
Outdoor cooking doe je samen!

De op hout gestookte buitenkeukens van Braaimaster zijn super stoer, gemaakt van dubbelwandig cortenstaal (dat zo mooi bruin kleurt) of van dubbelwandig zwart rvs (zoals hier op de foto). Onderin kun je je hout neerleggen. En als je wilt; kun je de braai nog uitbreiden met een werktafel zodat je een heuse buitenkeuken hebt. Hoe te gek! Koken en bakken doe je 't liefst met zware, gietijzeren pannen. Hoe vaker je ze gebruikt, hoe beter ze worden.

Zo'n Braaimaster wil je toch in je tuin?
Zo'n Braaimaster wil je toch in je tuin?

Ook in koelere maanden

Het leuke van een braai is dat je na het eten lekker rond het vuur blijft hangen. Nog urenlang genieten van een lekker wijntje, gewoon onder de sterrenhemel. In het voor- en najaar met een lekker vest aan, in de winter met een sjaal en muts en in de zomer lekker in je shirt. Zeker in de koelere maanden van het jaar is het super om rond de haard te zitten. Het geeft een heel andere beleving dan binnen zijn. 

Ook zin gekregen in een braai? Met de recepten van Braaimaster.nl tover je ook zulke heerlijk gerechten op tafel!

Nice to know:

  • Het woord 'braai' komt van het Afrikaanse woord 'braaivleis', wat letterlijk 'geroosterd vlees' betekent. Het wordt zowel als zelfstandig naamwoord (het evenement) als werkwoord (het bereiden van het eten) gebruikt.
  • In Zuid-Afrika wordt op 24 september World Heritage Day (ook wel National Braai Day') gevierd, een dag waarop de diverse culturen, tradities en het cultureel erfgoed van het land centraal staan. Zuid-Afrikanen vieren dit vaak met vrienden en familie. Ze vieren dan hun roots met feesten en natuurlijk met de braai. Die staat immers symbool voor saamhorigheid.
  • De braai wordt meestal geleid door een zelfbenoemde 'braai meester' (vaak de gastheer), die met trots de gerechten bereidt en ervoor zorgt dat alles perfect gegaard is.
  • Een supergoede tip is om te koken op Sekelboshout. Dit is zeer hard hout uit Namibië. het brandt super lang en heeft een heel laag vochtpercentage, waardoor het nauwelijks rookt. Het is perfect voor grillen, want Sekelboshout zorgt voor perfecte kolen die zo'n authentieke grillsmaak aan het eten geven. Je kunt dozen Sekelboshout bij Braaimaster bestellen.

 

 

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)