Op wereldreis in eigen land

Op wereldreis in eigen land
Op wereldreis in eigen land

Is het ook jouw ultieme droom om ooit op wereldreis te gaan? Geweldig natuurlijk om als een soort van Floortje Dessing de wereld rond te trekken, op zoek naar unieke plekjes, mooie ontmoetingen en natuurschoon zoals je het nooit eerder zag. Voorlopig zal het bij dromen blijven, maar we hebben goed nieuws. Bij OrigineelOvernachten.nl vind je ge-wel-di-ge bestemmingen in eigen land die je, met een beetje fantasie, het gevoel geven dat je duizenden kilometers van huis bent. Allemaal boekbaar voor deze zomer en 100% corona-proof. En ook hartstikke leuk natuurlijk om een weekendje je eigen huis te ontvluchten! Ga je mee?

Slapen in een Mongoolse tent op Texel
We beginnen onze wereldreis in Mongolië, een land in Azië dat grenst aan China en Rusland. Een deel van de lokale bevolking leeft veelal in tenten, de Ger of Yurt genoemd. Deze typisch Mongoolse tenten staan ook op mooie plekken in Nederland (bekijk hier alle Yurts in Nederland). Op Texel kampeer je in een Yurt in de duinen. ​En in ​in het mooie Westerwolde in Groningen, waar je slaapt in een Yurt op een camping aan het water. Een Ger of Yurt is een traditionele ronde tent die daar vooral gebruikt wordt door nomaden met hun vee. Ze bestaan uit een stevige houten constructie en hebben meestal een houtkachel waardoor ze geschikt zijn voor alle seizoenen. Extra leuk is dat deze tenten zijn ingericht met echte meubels en vaak authentieke Mongoolse kenmerken.

Op Safari in Hilvarenbeek
Op Safari in Hilvarenbeek

Op safari in een Afrikaanse lodge in Hilvarenbeek
We vervolgen onze reis naar het zuiden, richting de Afrikaanse nationale parken in Kenia en Tanzania om precies te zijn. Hier kom je oog in oog met de Big Five tijdens een safari! En gaat je hartslag omhoog wanneer je oog in oog staat met de stoere leeuwen op de savanne en je de majestueuze giraffes ziet grazen aan de Acacia bomen. Dit is bucketlist waardig!  In Nederland kun je ook op safari vakantie. Wat dacht je van een overnachting in een Afrikaanse lodge op Safaripark Beekse Bergen? Je slaapt bijna tussen de wilde dieren en geniet van een ontbijtje met het gezelschap van de giraffen en zebra’s. Een andere ‘safari’ beleving is ook mogelijk! Wat dacht je van een overnachting in een safaritent in de natuur! De safaritent vindt haar oorsprong in Afrika. Hier gebruikten jagers een voorloper van de huidige tenten als onderkomen om op groot wild te jagen. De naam safari betekent letterlijk 'op reis' en omdat de jagers zich met regelmaat verplaatsten komt daar de naam van de tent vandaan. Deze oorspronkelijke jagerstenten vormden de inspiratie voor de safaritenten zoals we deze nu kennen. De eerste moderne tenten werden geplaatst in Afrikaanse wildparken voor de toeristen aldaar en vandaar waaide deze vorm van luxe kamperen ook over naar Nederland.​

Slapen in een Japanse riyokan
Slapen in een Japanse riyokan

Slapen in een Japanse Ryokan in Groningen
Kenners en liefhebbers zullen het beamen: overnachten in een ryokan is een absolute must tijdens een trip naar Japan. Een ryokan is een soort Japanse bed and breakfast, geheel in traditionele vorm. Zo slaap je op de grond, maak je gebruik van de traditionele theeceremonies en draag je geen schoenen maar speciale pantoffels of slippers binnenshuis. Zo’n bijzondere plek is er ook in onze eigen Warffum, vlakbij Groningen. Hier geniet je tijdens een verblijf in een tot detail ingerichte Japanse ryokan. En dat merk je tot in het kleinste detail. Zonder enige moeite te hoeven doen lijkt het eenmaal binnen alsof je in werkelijk in het mooie Japan bent beland. Dus trek die schoenen uit en genieten maar!

Op vakantie in een Canadese lodge - maar dan in  Twente
Op vakantie in een Canadese lodge - maar dan in Twente

De wildernis van West-Canada maar dan in Twente
Liefhebbers van de wildernis en het leven in de natuur voelen zich helemaal thuis in een land als Canada. We nemen je graag mee naar een wereld van houten lodges op plekken die ver van de bewoonde wereld liggen. Hier zit je in de avonden bij de open haard gestookt op hout dat je zelf in de middag hebt gehakt en je ontwaakt met enkel het geluid van vogels. Niet in de bossen van Canada maar in die van het Twentse natuurgebied Het Lutterzand kun je dit gevoel ook ervaren. Hier staat een houten Canadese lodge omringd door de mooie natuur. De tot in detail afgewerkte lodge is gelegen op een volledig vrij perceel midden in het bos en bereikbaar via een zandpad. 

Cowboy Cottage in Slagharen
Cowboy Cottage in Slagharen

Beleef het Amerikaanse wilde westen in een Cowboy Cottage in Slagharen
Nu we toch in Canada zijn, kunnen we onze reis perfect voortzetten in Amerika. Het westen van het land om precies te zijn, met zijn grote steden als Los Angeles en Las Vegas en imposante natuurgebieden als het Yosemite National park. Een gebied waar ooit stoere cowboys te paard hun kuddes vee verplaatsen, pal door het stoffige en ruige wilde westen. Wie gek is op Amerika, cowboys en ‘The Wild Wild West’ is zal zich helemaal op zijn plek voelen in de Cowboy Cottages op Slagharen. Ze zijn compleet in de oude Wilde Westen stijl ingericht met meubels en decoraties die uit de VS zijn geïmporteerd. Of wat dacht je van een verblijf in een omgebouwde vakantie silo in Wild West-stijl op een range in Akersloot! 

Noorse blokhut in Hellendoorn
Noorse blokhut in Hellendoorn

Noorse blokhut in Hellendoorn
Net zo ongerept en wild kunnen de Scandinavische landen zijn in het noorden van Europa. Met bijna 1,2 miljoen vierkante kilometer is het qua oppervlakte de grootste regio van Europa gekenmerkt door de ongerepte natuur en rust. Van de woeste kusten en diepe fjorden van Noorwegen tot de eindeloze bossen, moerassen en meren van Finland. Wat Scandinavië bijzonder maakt zijn de houten huisjes en blokhutten. Zodra het weekend of de schoolvakantie begint, trekt men er daar op uit richting de bossen en bergen om hun vrije tijd in een huisje door te brengen. In Nederland kan dat ook! Doe net als hen en geniet van een vakantie in een Noorse hut in Hellendoorn of in een houten huisje in Dalfsen. 

Engelse cottage in Zuid-Limburg
Engelse cottage in Zuid-Limburg

Thee met scones in een Engelse Cottage in Zuid-Limburg
Net als de inwoners van Scandinavië, hebben de veelal welgestelde inwoners van Groot-Brittannië ook een vakantiehuisje in de natuur. In dit geval noemen ze dat een ‘cottage’, vaak te vinden op het platteland van Schotland of in de natuur rondom Wales en Kent. Kenmerkend is de romantische Engelse landhuisstijl, waarbij ook de tuin meetelt. Voor een kopje Engelse thee met scones hoef je niet ver te reizen. Zo geniet je al van een sfeervolle cottage aan de rand van Middelburg. Het interieur is zoals je die verwacht bij dit type vakantiehuis: romantisch, chique en met een perfecte mix van antieke/vintage en moderne meubels. Of wat dacht je van een typisch Engelse country house sfeer in Limburg.

Nieuw-Zeelands hobbithuisje in Castricum
Nieuw-Zeelands hobbithuisje in Castricum

Nieuw Zeelands Hobbithuisje in Castricum
Van de romantische cottages reizen we een flink stuk af naar het land dat ooit een kolonie van Groot-Brittannië was. Nieuw-Zeeland! Geliefd om de schitterende en extreem afwisselende natuur. Van indrukwekkende bergketens tot de oerbossen en fjorden. Maar door een beroemde filmtrilogie uit 2001 staat Nieuw-Zeeland ook bekend om wat anders. We hebben het uiteraard over Lord of the Rings dat volledig in Nieuw Zeeland is opgenomen. Hier kun je nog een groot deel van de filmlocaties, zoals de bekende hobbits woningen bezoeken. Is Nieuw-Zeeland je nou iets te ver? In Castricum is precies zo’n Hobbit huisje nagebouwd. ​Je kan er zelfs in overnachten! Een droom voor elke Lord of the Rings fan.

De jungle van Sumatra in ons kikkerlandje
De jungle van Sumatra in ons kikkerlandje

De jungle van Sumatra in een Jungle Cabana in Noord-Limburg
Van het filmische en ruige Nieuw-Zeeland reizen we door naar Azië. Het eiland Sumatra in Indonesië om precies te zijn. Volgens velen een van de mooiste eilanden daar, met vulkanen, jungles, watervallen, rijstvelden en tropische stranden. Hier spot je net als in Afrika de ‘big five’, maar dan de tijgers, luipaarden, olifanten, neushoorns en orang-oetans. Geheel geïnspireerd op het Sumatraanse oerwoud is de Jungle Dome in Center Parcs. Hier overnacht je tussen de exotische flora en fauna op een tropische stukje Limburg. Je kan er maar liefst 40 verschillende dieren ontdekken die er leven tussen de meer dan 250 exotische planten. Overnachten als echte ontdekkingsreiziger in een exotisch oerwoud!

Sprookjes uit het Midden-Oosten in... Utrecht
Sprookjes uit het Midden-Oosten in... Utrecht

Sprookjes van het Midden-Oosten in tot hotel omgetoverd badhuis in Utrecht
We trekken verder richting het zuidoosten van Azië. Hier ligt het Midden-Oosten, met landschappen en Arabische culturen uit de sprookjes van 1001 nacht. De plek voor cultuurliefhebbers, omdat dit het gebied is waar Europa, Afrika en Azië samenkomen. Een ware smeltkroes vol verrassende en diverse natuurgebieden, talen, historie en religies. De sfeer van het Midden-Oosten beleef je ook in hartje Nederland. In Utrecht om precies te zijn ligt Hotel Badhu, met zowel het restaurant als het hotel ingericht in oosterse en Arabische sfeer. Nog zo’n hotel vind je in Rotterdam. Alleen de lobby ervan doet je ervan overtuigen in een Arabisch land te zijn beland!

De balkan in een zigeunerwagen-
De balkan in een zigeunerwagen-

Proef de Balkan in een zigeunerwagen in Drenthe
Vanuit het Midden-Oosten komen we weer terug in het zuidoosten van Europa. Hier ligt de veelzijdige balkan met een rijke geschiedenis én de oorsprong van de Roma, een verzamelnaam voor zigeuners met hun eigen taal en cultuur. De meesten van hen komen uit Roemenië en staan bekend om hun nomaden- of reizigers bestaan met gipsywagens. Deze houten wagens waar vroeger tractoren of paarden voor werden gezet gebruikte de zigeuners of gypsies voor hun reizen. Veelal kleurrijk en boheems ingericht met authentieke meubels. Het leuke is dat je jezelf als een zigeuner kan wanen in een van de gipsy- of pipowagens op plekken in Nederland.

Ibiza, maar dan in Bloemendaal
Ibiza, maar dan in Bloemendaal

Boho op Ibiza in een retro trailer in Bloemendaal aan Zee
Onze 'wereldreis' komt ten einde op het Europese vakantie eiland pur sang: Ibiza. Net als de Roma kent ook deze bestemming boheemse invloeden. Je kunt op de vele hippiemarkten van Ibiza je hart ophalen als het gaat om handgemaakte armbandjes, tassen en sjaaltjes in boho stijl. En ook hier is slapen in een wagen of boho glamping tent een aanrader. Voor het Ibiza gevoel kun je gelukkig ook aan onze Nederlandse stranden terecht. In Bloemendaal aan Zee staan op een camping aan het strand bijvoorbeeld retro trailers. Of ga voor luxe aan zee tijdens een vakantie in een strandhuisje. Wat ons betreft een heerlijke afsluiter van deze wereldreis in ons eigen mooie Nederland!

Slapen in een vliegtuig
Mis je op deze wereldreis in eigen land nog het gevoel van in een vliegtuig stappen om naar onbekende bestemmingen te vliegen. Ook dan hebben we goed nieuws! In Nederland kun je op diverse plekken slapen in een vliegtuig en dromen van alle reizen die je in de toekomst nog gaat maken als de wereld weer aan je voeten ligt.
Met dank aan Team OrigineelOvernachten.nl voor dit leuke blog!
Je originele overnachting combineren met een prachtige wandeling in de natuur? In een eerdere blog schreven we over het fantastische boek 'Expeditie Achtertuin', dat laat zien hoe ongelofelijk mooi ons eigen landje is: grote kans dat je niet maar naar het buitenland wíl.

Zullen we meteen het vliegtuig pakken?
Zullen we meteen het vliegtuig pakken?

reacties op dit blog (1)

28 april 2023
Erik
Leuk artikel en mooie plekjes!
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)