Op her-ontdekking

Herontdek: met serviesstiften
Herontdek: met serviesstiften

Reizen staat synoniem aan ontdekken. Door jezelf te doorgronden in bepaalde situaties of juist letterlijk door nieuwe plekken te leren kennen. Ontdekken betekent een nieuw avontuur aangaan. De cocktail van exploreren bestaat door veel te doen en uit te vinden maar is ook intern door de afwisseling van observatie, concentratie en contemplatie. Een explosief cocktailtje als eye-opener. Het lijkt er echter op dat er al veel dingen ontdekt zijn. Waarheden die al jaren staan als een huis en waar niemand meer aan twijfelt. Toch denk ik dat ontdekken ook bestaat door juist in twijfel te trekken wat al jarenlang als 'waar' wordt aangezien. Ook dat is een vorm van ontdekken of beter gezegd herontdekken.

Reisje
Om nieuwe inspiratie op te doen voor Followyourbliss.nl zijn we dit najaar neergestreken op Mauritius. Een eilandje in de zee 2000 km ten oosten van Zuid-Afrika naast Madagascar, het ligt geografisch een eindje zuidelijker dan de eilandengroep Seychellen. Een prachtige plaats om te overwinteren (I wish) en op her-ontdekking te gaan naar inspiratie.

Maak je eigen reisdagboek
Maak je eigen reisdagboek

Het werd me al snel duidelijk dat de natuur een ongerepte schoonheid kent waarin je kunt blijven ontdekken. Er is me bijgebleven dat dat de norm voor een goed kunstwerk is, dat je altijd opnieuw gefascineerd blijft raken door dezelfde of nieuwe invalshoeken, hoe vaak je het ook hebt gezien. Inspiratie vormt de motivatie tot creatie. Ik denk dat de natuur hiervoor als pracht rolmodel geldt. Hoe kan het zo zijn dat zoiets alledaags als de natuur onontdekt blijft? Misschien omdat het jachtige leventje draait om prestatie waarbij tijd en de toekomst centraal staan.

DIY slinger...
DIY slinger...

Reinvention
We denken altijd dat we iets moeten toevoegen om een fijner mens te zijn voor anderen of naar onszelf toe. Ik denk dat we die norm kunnen aanpassen in een verbeterde versie oftewel her-ontdekking van de bestaande waarheid. Ik denk namelijk niet dat we nog iets moeten toevoegen, maar juist iets moeten weglaten. Dat is een gedachtevorm die niet echt perse standaard is. De norm is namelijk om jezelf te verrijken met extra’s. We verzamelen onze hele leven kwaliteiten en die verrijking is een plus. Maar in de vernieuwde vorm betekent de letterlijke plus een figuurlijke min. De beste vorm van zelf-ontdekking blijkt niet iets te zijn wat je aan jezelf kunt toevoegen maar juist aan jezelf kunt weglaten. Min en Min is ook plus!

Of aan de slag met food
Of aan de slag met food

Ballast
Tijdens het reizen en ontdekken valt er na 3-4 dagen een soort keurslijf-jas af. Een mantel die we als natte dekens om ons heen, met ons meezeulen. Wat een belemmering om zoveel extra lood mee te dragen in 'this journey called life'. Goed om deze af te kunnen doen.

En meer DIY slingers!
En meer DIY slingers!

Wat een confrontatie met jezelf, met je verwachtingen en met je eisen. Niks mag want alles MOET. Even geheel afkicken is dat, want wie help je nou eigenlijk met dat in de toekomst plannen? De enige uitkomst die je veroorzaakt is een flinke dosis stress. Echt een giller werd het toen het met bakken uit de hemel kwam vallen. Dat was even slikken… NEWSFLASH: je hebt geen controle over het weer! "Maar de weersvoorspelling zei dit en nu is het toch dat". Al die verwachtingen, al dat moeten, al die schijn-controle willen hebben. Tsja, zij vormen samen de onderdelen waar die zware natte dekens van zijn gemaakt. Daarom moeten we er juist vanaf. Ontdoe je ervan en trek er niet uit paniekerige angst nog eentje aan. Hou je hoofd helder.

Toch is het logisch als je dat automatisch toch wel blijkt te doen. Als je het koud hebt, trek je nog iets extra's aan. Helaas staan we vaak te rillen van de kou door onze eigen torenhoge verwachtingen en eisen. Als die dan niet worden bereikt, zijn we teleurgesteld en voelen we ons mislukt of eenzaam. We zetten onszelf hiermee in de kou. Om deze pijn te voorkomen, troosten we onszelf met het idee om harder te werken zodat de teleurstelling voorkomen zal worden in de toekomst. Door uit angst deze schijnzekerheid aan te nemen als nieuwe beste vriend, saboteren we onszelf. Het is namelijk een extra jas van zware dekens, die we met ons mee moeten zuilen – terwijl we er al een aanhadden.

Creatie
Dus kom maar weer even terug op aarde en gooi die dekens af. Weer een typisch momentje om er een ontdek-cocktailtje in te gooien van: observatie, concentratie en contemplatie. Na een paar van die mixjes, sta je te kijken naar jezelf van heb ik jou daar. Ontdoe je van de ballast en voel hoe licht je eigenlijk bent zonder die figuurlijke blokken aan je been. In plaats van een extra jas aan te trekken, kun je ook een vorm vinden waarbij de stroom aan energie en vertrouwen wordt opgewekt vanuit je eigen kracht.

Creëren is een stap naar zelf-ontdekking. Wat vind je mooi en wat niet? Zelf autonome beslissingen maken waarbij je geen rekening hoeft te houden met zogenaamde waarheden wat mooi is of hoe het hoort. Je bent zelf degene die expressie geeft aan hetgeen dat je maakt. Jezelf uitdragen door creatie werkt als een energiebron die weer naar je terugkomt in de vorm van enthousiasme en inspiratie. Maak je los van conventies en doe of maak wat jij voelt en vindt. Maak je eigen regels en het geeft zo een 'empowerment' om te weten dat je het zelf gedaan hebt. Een energie en inspiratie die jezelf creëert maar niet uit angst maar uit liefde.

DIY
Ben je door tijdgebrek niet helemaal toegekomen de afgelopen jaren om eindelijk dat brei/punnik/schilderwerk uit 2010 op te pikken? No worries – no stress! Het herontdekken van kwaliteiten gaat er om dat je weer kunt voelen waarom je ergens ooit lol in hebt gehad. Niet als extra stress-dingetje op de to-do-list. In plaats van op de automatische piloot niets meer te voelen, gaan we juist op de ontspan-modus. Hierbij gaat het niet om extra druk bijzetten. Het gaat juist om genieten.

Daarom zijn de DIY-pakketten van Pieceofmake.nl zo ontzettend leuk en ooh zo handig! Door hun handige mise-en-place voorbereidingen, kun jij direct aan het 'leukere' werk beginnen. Makkelijk en leuk – het hoeft niet allemaal moeilijk en moeilijk. Give yourself a break. Helemaal leuk om daarna te genieten van je eigen homemade creatie. Ontspanning is een belangrijke factor om te kunnen waarnemen wanneer het tijd is om de jas van natte dekens uit te trekken. Wees daarom niet zuinig met deze essentiële bondgenoot. Sprinkle that stuff everywhere!

reacties op dit blog (1)

18 oktober 2015
Gaby Dam
Wat een inspirerend verhaal met een mooi einde :-). Dank!
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)