Met deze tips overleef je het thuisonderwijs

Altijd leuk, de tips van 'tishiergeenhotel
Altijd leuk, de tips van 'tishiergeenhotel

Nog even volhouden, schouders eronder, er het beste van maken. Dat zijn van die bemoedigende kreten die we de laatste tijd heel voor horen als het gaat over thuisonderwijs. Het is zoals het is -nog zo’n kreet- of we het nu leuk vinden of niet. Want eerlijk is eerlijk, er zijn ook veel mensen die heel erg genieten van al die tijd samen (wij kennen ze niet, maar ze zijn er!). We hebben in ieder geval bij onze vriendinnen en andere ouders van school gevraagd naar hun beste thuisonderwijs tips en die delen we graag met je.

 

Rouleer met andere ouders
De ene dag heb je eigen kind plus één of twee vriendjes in huis om te begeleiden en de andere dag is jouw kind bij zijn of haar vriendje. Als je dat goed plant, kun je dus met gemak twee dagen per week rustig werken. En je zult zien dat op de dag dat jij ze in huis hebt, ze zo veel met elkaar bezig zijn, dat je zelf ook nog het een en ander gedaan krijgt.
.
Escape Room
Leuk om voor een aantal kinderen te doen: maak een escaperoom van de kinderslaapkamer (deur op slot of klink eruit). De enige manier om de ontsnapping code te vinden, is door het samen oplossen van rekensommen, spellingsopdrachten, geschiedenisvragen, topo of wat je ook maar bedenken kunt. Wel rekening houden met het niveau van de kinderen en zorgen dat er geen tablets of smartphones in de kamer achterblijven, voor je het weet zitten ze namelijk te gamen.
.
Ga naar buiten
Wij laten de kinderen halverwege de ochtend altijd even een half uurtje buiten spelen. Even een frisse neus halen, nieuwe energie opdoen en dan is de tijd tot aan de lunch ook weer een stuk korter. Als het echt heel hard regent, laat ze dan binnen een fysieke activiteit doen, bijvoorbeeld hoeveel koprollen kun je doen voordat je duizelig wordt, of doe de handstand challenge. Als je iedere dag oefent, kun je misschien wel aan het einde van de lockdown op je handen staan!  

Haal een verrasssingstas bij de bieb of ga op schattenjacht in het bos
Haal een verrasssingstas bij de bieb of ga op schattenjacht in het bos

Heitje voor karweitje
Aangezien dry january dit jaar is gecanceld, staan er vast heel veel lege flessen in de trapkast, garage of schuur. Hartstikke mooi dus als je kinderen die wegbrengen, hoef jij te tenminste niet met die volle tas bij de glasbak te vertonen. En als ze toch bezig zijn, kunnen ze meteen oud papier, plastic en ander afval wegbrengen. Kosten je een paar centen (van tevoren afspreken he), maar ze zijn weer even lekker bezig en jij kunt deze klus van je lijst afstrepen.
.
Naar de bieb
De meeste bibliotheken zijn gesloten, maar je kunt er vaak wel terecht om bestelde boeken op te halen. Of ga er heen en haal een verrassingspakket op met door de bieb gekozen boeken. Wie weet ontdekken je kinderen wel een hele leuke nieuwe schrijver of boekenreeks.
Geen bieb in de buurt? Kijk dan eens op bol.com want daar vind je hele leuke lees- en luisterboeken die tijdens de lockdown maar 1 cent kosten! Downloaden, koptelefoon op en heerlijk rustig ‘lezen’.
.
Schatzoeken
Dit is leuk om samen met andere ouders uit de buurt te doen, want zo kun je het een aantal dagen herhalen. Het idee is dat je ergens in de buurt een schat begraaft. Aan de hand van foto’s (die je zelf maakt) of geocaching gaan de kinderen op zoek naar de schat. Mooie combinatie van verkeersles, buitenwerk, topo en hersenkrakers.
.
Theater en cultuur
Omdat alle binnenlessen van sport- en cultuurclubs zijn afgelast, hebben veel clubs leuke alternatieven bedacht. Zo kun je bijvoorbeeld online een theatercursus volgen bij Rabarber of bekijk de gratis online theaterlessen van Buro-Bis. Super leuk én leerzaam om te doen. En misschien kun je zelfs een leuke online voorstelling maken voor de klas.
Ook zijn er heel veel musea die online rondleidingen en activiteiten voor kinderen hebben, zoals het Mauritshuis, het Rijksmuseum , het Tropenmuseum en Naturalis.

Heel veel musea hebben online tours, zoals het Rijksmuseum
Heel veel musea hebben online tours, zoals het Rijksmuseum

Kletsen
Leuk om tijdens de lunch of een pauze te doen: quarantaineklets van gezinnig. Op deze gratis printable inspireert je om te kijken naar de dingen die wél allemaal kunnen tijdens de lockdown. En af en toe een beetje relativeren is natuurlijk ook heel fijn.
.
Humor
Altijd een goed idee, een beetje lachen en relativeren. Wij worden iedere ochtend getrakteerd op een mop van de moppenkalender. Als je er nu een bestelt, heb je er nog 51 weken plezier van. En we worden ook altijd heel erg blij van de quotes van T is hier geen hotel. Ze zijn vaak zo treffend. En zie je het echt niet meer zitten, google dan op kattenfilmpjes, vallende mensen of epic fails. Er is immers geen leuker vermaak dan leedvermaak. 

Quarantaineklets en een dagelijkse dosis humor
Quarantaineklets en een dagelijkse dosis humor

Voor wat hoort wat
Als ze nou echt niet vooruit te branden zijn en alleen maar willen gamen, dan zit er niks anders op dan alles om te draaien. Dus, jij wilt gamen? Prima, maar dan ga je eerst stofzuigen. Meneer wil pizza vanavond? Dat is goed, maar dan ga jij al het afval wegbrengen (én nieuwe zakken in de afvalbak). Zal in eerste instantie wel een hoop gemopper opleveren, maar gegarandeerd dat ze daarna wel in actie komen.

Meer tips?
Onze vrienden van Kidsproof hebben bakken met tips, tricks en hacks voor jongere kinderen, zowel voor binnen als buiten. Doe er je voordeel mee.
Tishiergeenhotel kent de puber als geen ander en deelt op originele wijze tips om samen met je puber de dag door te komen.

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)