Linnen. De onmisbare stof in je zomergarderobe

Linnen. Onmisbaar in je zomergarderobe!
Linnen. Onmisbaar in je zomergarderobe!

Wanneer de temperatuur begint te klimmen, dragen we weer vrolijke kleuren en prints, dunne stoffen en mag er een streepje bloot te zien zijn. Maar lichte stoffen en (te) veel blote huid voelen niet per sé fris aan. En het laatste wat je wilt, is je zweterig, on-sexy of plakkerig voelen. De oplossing voor je zomergarderobe? Draag linnen!

Al sinds de mens stoffen leerde weven, werd er vlas gebruikt om linnen te maken. En dat is niet zonder reden. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat linnen je frisser houdt dan katoen, zijde, polyester, modal en andere stoffen die weliswaar dun geweven kunnen zijn, maar daarom nog niet ademend zijn. Een paar voordelen van linnen:
.

Linnen heeft zo veel voordelen en ziet er prachtig naturel uit.
Linnen heeft zo veel voordelen en ziet er prachtig naturel uit.
  • het is ademend vanwege de ruimte tussen je huid en kleding en dus plakt het niet aan je lichaam
  • de stof kan heel goed vocht (dus ook zweet) opnemen
  • linnen is duurzaam en heeft een lage ecologische voetafdruk. Vlas (het plantje waarvan linnen gemaakt wordt) groeit erg gemakkelijk in Nederland en België, heeft bijna geen pesticiden of irrigatie nodig, het kost niet veel energie om tot linnen te worden verwerkt en het heeft een hoge opbrengst per hectare
  • de stof is volledig biologisch afbreekbaar, sterk en gaat lang mee. Je zal niet snel gaatjes of scheurtjes vinden
  • linnen behoudt zijn vorm na het wassen

Hoe draag je linnen?
Draag het losjes
In een linnen top, hemd of broek zie je er automatisch casual uit. Kies gerust voor een wat lossere fit, en combineer eventueel met een matching kledingstuk in een andere stof. Maak je outfit af met sandelen met een hakje voor een stijlvolle look, strappy sandalen of sneakers voor een meer boho-feel.
.
Kies voor neutrals
Linnen heeft een natuurlijke uitstraling. Het beste daarbij passen aardetinten, zachtere pastels en neutrale kleuren. Denk aan gebroken wit, zandkleur, lichtroze, lavendel en groene tinten.
.
Losjes ingestopt met een “half-tuck”
Hoe casual een linnenlook ook is, je wil nog wel verzorgd voor de dag komen. De “half-tuck” techniek, ofwel het half instoppen van je losse t-shirt of hemd is altijd flatterend. Een goede half-tuck ziet er moeiteloos en een beetje lukraak uit, doordat je slechts een klein deel van je bovenstuk in je broek stopt. Dat kan aan de zijkant of in het midden zijn. Zo wordt je taille zichtbaar en geeft het een nonchalant maar stijlvol resultaat. Daarop kan je eventueel nog een riem dragen.
.
Ook op reis
Zonder twijfel is linnen perfect voor de warmere temperaturen op je vakantiebestemming. Rol je linnen kleding op om vouwkreuken te voorkomen. Omarm de natuurlijke kreukels en rimpels van de stof! Als je daar niet van houdt, neem dan een mini handstomer mee.
.
Van je broek, je hemd, tot je lakens en je pyjama
Linnen is erg veelzijdig. De klassieke zomerse linnen broek en het linnen hemd met knoopjes kennen we allemaal. Maar heb je er wel eens aan gedacht om in linnen te slapen? Linnen lakens zijn next level in luxe en heerlijk koel. Ook een linnen pyjama is een goed idee, want doordat linnen ademend is, is het heerlijk om in te slapen tijdens warme én frissere nachten. Chech deze beauty's van het Belgische Honesse.

Ook heerlijk koel om in te slapen.
Ook heerlijk koel om in te slapen.

Hoe draag je zorg voor je linnen kledingstukken?
Linnen kan jarenlang meegaan als je er zorg voor draagt. Dit zijn de beste tips:

  • was je linnen kledingstuk koud
  • vermijd de droger
  • hang het kledingstuk op (gebruik liefst een gewatteerde kleerhanger) en breng het nat in vorm
  • strijk het eventueel als het nog vochtig is

Hou jij niet van linnen? Dan heeft dat waarschijnlijk met het kreukels te maken. Want als glad, piekfijn gestreken eerder jouw stijl is, dan is linnen misschien niets voor jou. Maar keep in mind, tegenwoordig omarmen we massaal de natuurlijke schoonheid van dingen en hun imperfecties, dus waarom zou je dat niet doortrekken naar je kleding? De kreukels en rimpels van linnen geven het juist een gezellig gevoel en ze staan voor de puurheid en de kwaliteit van de stof. Toch nog niet overtuigd? Kijk dan eens naar nieuwe weeftechnieken die de linnen stof zachter en vloeiender maken.

Meer luchtig linnengoed? Check dit blog over de mooiste zomerpyjama's.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)