Life is art and art is life.

Ontmoet Jessica; een kijkje achter 't scherm bij Artyfartyfarm.nl!
Ontmoet Jessica; een kijkje achter 't scherm bij Artyfartyfarm.nl!

Hoe fijn: iemand ontmoeten die je inspireert! Iemand die je ogen opent, nieuwe inzichten geeft en je tevens aan het denken zet... Dat heb ik ervaren toen ik onlangs Jessica ontmoette voor een Kijkje achter 't scherm bij haar webshop Artyfartyfarm.nl. Jessica vult haar webshop met mooie, duurzame en innovatieve producten en heeft daar een heel uitgesproken mening over. Benieuwd of haar instelling ook iets in jou losmaakt!

Ik bezoek Jessica bij haar thuis in Rotterdam. Bij binnenkomst mag ik meteen een gedeelte van haar duurzame producten bewonderen. Zo pak ik een prachtig handgemaakt kleed op. Even voelen én naar het verhaal van Jessica luisteren dat zij over de maker ervan vertelt: "Dit kleed is van het label Buubok dat is opgericht door Monika. Zij is opgegroeid in het communistische Polen waar het beheersen van handvaardigheden een must was, want in de winkels daar werden amper verschillende producten aangeboden. Ook hergebruik was er een must. Het werd een passie van Monika en toen ze naar Nederland kwam richtte ze Buubok op, om van haar passie voor handwerk haar beroep te maken. Ze maakt met traditionele technieken producten voor nu en werkt daarbij alleen met natuurlijk en gerecycled of afgedankt materiaal." Jessica wijst naar een lamp en vervolgt: "Ook deze prachtige lamp komt uit het atelier van Buubok, handgemaakt van FSC-grenenhout met een handgevlochten lampenkap van hergebruikt katoen."

Bij Jessica thuis met een selectie van de producten uit haar webshop
Bij Jessica thuis met een selectie van de producten uit haar webshop

Het is mij meteen duidelijk dat Jessica erg betrokken is bij de mensen die de producten maken, ze kent de verhalen erachter, het hoe en waarom iets gemaakt wordt. Jessica licht toe: "Inderdaad; ik ben ooit begonnen met een blog over duurzame en innovatieve ideeën en daar is mijn webshop Artyfartyfarm.nl zo'n jaar geleden uit voortgekomen. Ik hoorde zoveel mooie achtergrondverhalen, daar wilde ik meer mee doen".

Het prachtige handgeknoopte kleed van Buubok waar mijn blik als eerste naartoe getrokken wordt...
Het prachtige handgeknoopte kleed van Buubok waar mijn blik als eerste naartoe getrokken wordt...

Jessica en ik gaan aan haar tafel zitten, ik ben benieuwd naar haar persoonlijke drijfveer achter het idee voor haar blog en natuurlijk de uiteindelijke webshop waar het vooral om innovatie en duurzaamheid draait. Jessica vertelt: "In 2012 ben ik afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie, een opleiding in Rotterdam voor beeldende kunst en vormgeving waar ik de studierichting autonome beeldende kunst (ook wel fine-arts) heb gedaan. In 2014 ben ik afgestudeerd aan Codarts voor mijn master Community arts. Ik was tijdens mijn opleiding eerlijk gezegd een beetje een buitenbeentje want ik zag het bijvoorbeeld helemaal niet zitten om kunst te maken en dat vervolgens enkel in galeries te tonen. Ik wilde echt iets doen, mét mensen en niet als een onbereikbare kunstenaar in een ivoren toren gaan zitten. Al tijdens mijn opleiding runde ik zélf een galerie! In die jaren stond het woord 'commercieel' op de academie nog gelijk aan 'gif'", lacht Jessica. "Maar het zit gewoon in me, ondernemen."

Ook deze gave lamp van Buubok is met de hand gemaakt door Monica
Ook deze gave lamp van Buubok is met de hand gemaakt door Monica

Jessica vervolgt: "Ook zette ik diverse projecten met andere mensen op, onder meer een buurtproject om verschillende wijken in Rotterdam met kunst te verenigen. Daar ontdekte ik zoveel mooie initiatieven! Al die verschillende en mooie (en vaak kleine) projecten wilde ik bij elkaar brengen op een online platform. Daar wilde ik een soort 'Flavourites' voor duurzame initiatieven van maken. Ik ben mensen gaan interviewen en gaan schrijven. Al doende zag ik dat niet elke creatieve maker z'n prachtige producten goed aan de man weet te brengen dus besloot ik om mijn blog uit te breiden met de webshop. Je leest de verhalen en kunt meteen doorklikken naar de door hen gemaakte producten."

Jessica is ook erg blij met het assortiment sieraden, wederom: met de hand gemaakt!
Jessica is ook erg blij met het assortiment sieraden, wederom: met de hand gemaakt!

Jessica vraagt me wanneer het interview online komt want... ze heeft een nieuwtje te delen: ze gaat vloggen! En daarmee wordt ook de naam Arty Farty Farm aangepast naar Arty Farty Life. Jessica vertelt: "Ik snakte al een tijdje naar iets meer verdieping naast het blog en de webshop. Ik wil nu nog meer vanuit mezelf, de eigenwijze kunstenaar, vertellen over mijn eigen zoektocht van wat 'levenskunst' nu eigenlijk is of kan zijn. Vertellen over mijn passies: kunst, design, innovatie en groen-doen én al die toffe en goede ideeën laten zien middels video; wie zijn die mensen, hoe denken ze, hoe zitten ze te werken, waarom doen ze het etc. Om zo dus nog beter het goede verhaal achter de producten over te kunnen brengen, een verhaal dat mensen moeten weten. Zoals bijvoorbeeld het verhaal van Levi Baeten. Ik ontdekte zijn werk tijdens een open dag van de Academie. Hij maakt niet zo maar iets 'om het maken'; er zit een heel mooie gedachte en motivatie achter." Jessica laat me haar artikel over hem lezen op haar blog en ik zie meteen waar haar enthousiasme vandaan komt…

Nog meer moois uit de collectie van Artyfartyfarm.nl: inks de pannenlappen van Redstich en rechts een detail uit een prachtige inkttekening...
Nog meer moois uit de collectie van Artyfartyfarm.nl: inks de pannenlappen van Redstich en rechts een detail uit een prachtige inkttekening...

Neem het project Throw and Grow; iedereen kent het plastic bestek dat doorgaans na eenmalig gebruik wordt weggegooid. Er is ook bestek op de markt van biologisch afbreekbaar plastic, maar dat is duurder en wordt daarom minder gekocht. Levi heeft van dit materiaal (biologisch afbreekbare plastic) bestek gemaakt met een plantenzaadje in de steel. Je kunt het bestek dan na gebruik planten in je tuin en na verloop van tijd komt er een plantje uit! Hierdoor gaan mensen op een andere manier om met een product dat ze normaal gesproken meteen weg zouden gooien. Mensen worden zo bewuster van hun handelen.

Ook hier val ik meteen voor: de prachtige broches van Redstich (wederom: handgemaakt!)
Ook hier val ik meteen voor: de prachtige broches van Redstich (wederom: handgemaakt!)

Van dit soort initiatieven wordt Jessica dus enthousiast. Niet alleen als kunstenaar maar ook als mens. Ze is van mening dat je van je leven een kunstwerk moet maken en licht toe: "Mensen zijn gevoelig voor schoonheid maar daaronder moeten veel meer laagjes zitten. Een verrassing waardoor mensen gaan nadenken en het blijft hangen. Net zoals met kunst. Het spreekt je aan, je kijkt er langer naar en ziet dan een diepere betekenis. Met mijn vlog wil ik dus op een heel persoonlijke manier die boodschap gaan vertellen. Kunst tot leven maken."

Ook gaaf; deze schort van Lowieke - een merk dat oude denim omtovert tot nieuwe producten!
Ook gaaf; deze schort van Lowieke - een merk dat oude denim omtovert tot nieuwe producten!

Ik ben ondertussen ook benieuwd naar het werk van Jessica zelf als kunstenaar. Ze vertelt en laat mij als begeleiding een aantal filmpjes en foto’s van haar eigen website als de kunstenaar zien. Ze doet o.a. veel performance projecten en ik was onder de indruk van haar performance 'My Fucking Fabulous Facebook Life'. Of haar project 'Being Human Anno 2012' waarbij ze zaterdagen achter elkaar op dezelfde trap in Rotterdam ging zitten. Precies daar waar eerder de beweging Occupy zich verzamelde. Jessica licht toe: "Tijdens mijn studie was het ineens crisis, alle zekerheid viel weg. En als je toekomstdromen geen vanzelfsprekendheid meer zijn ga je anders naar de dingen om je heen kijken. Ik vind zoveel dingen onbegrijpelijk in de wereld, waarom nu pas een tax op plastic tasjes? Waarom is vlees niet onbetaalbaar? De goede ontwikkelingen duren voor mij allemaal veel te lang. Ik stel mezelf dan ook continu de vraag 'hoe kan ík iets betekenen in de wereld'. En daarom doe ik wat ik doe, van mijn leven een kunstwerk maken. Niet op een belerende manier mensen bewust maken maar juist met schoonheid. Wat ik doe past bij mijn passie en kan ik kwijt in mijn kunstenaarschap en in Arty Farty Life."

Biologisch afbreekbaar plastic bestek van Levi Baeten
Biologisch afbreekbaar plastic bestek van Levi Baeten

Jessica vertelt dat ze onlangs zelfs een onderscheiding (Werkbijdrage Jong Talent) van het Mondriaan Fonds heeft ontvangen. Deze onderscheiding (een werkbeurs!) is bedoeld voor veelbelovende beeldend kunstenaars om artistieke ontwikkeling en cultureel ondernemerschap te stimuleren. Supergaaf én erg prettig voor elke kunstenaar! Jessica kan zich nu dan ook helemaal storten op haar eigen overtuigingen en ideeën, haar 'levenskunst'!

Een detail uit een kunstwerk van Jessica; een blouse gemaakt van allerlei verzamelde mooie spreuken...
Een detail uit een kunstwerk van Jessica; een blouse gemaakt van allerlei verzamelde mooie spreuken...

Aan het einde van ons gesprek laat ik alles even bezinken. Ik deel haar mening volkomen, dat je bewust moet zijn van je handelen etc. Maar… ik woon in Spanje en zie daar veel armoede om me heen. Dan is de eerste prioriteit wellicht niet zozeer de omgeving en duurzaamheid maar eerder overleven. Ik vraag me hardop af of de instelling van Jessica dan niet alleen geldt voor mensen die het sowieso al goed hebben...

Het kunstproject 'Pooogen', waarbij Jessica 48 uur lang probeert om de perfecte cirkel te tekenen... Lees er meer over via Jessicavandeursen.com
Het kunstproject 'Pooogen', waarbij Jessica 48 uur lang probeert om de perfecte cirkel te tekenen... Lees er meer over via Jessicavandeursen.com

Jessica antwoordt: "Nee, zo zie ik dat niet. Ik heb zelf ook jaren van vijf euro per dag moeten leven. Dat kan juist levenskunst zijn; hoe overleef je en hoe maak je iets moois met weinig middelen. Bekijk mijn eerste vlog maar, daarin vertel ik hoe ik mezelf heb opgewerkt uit lastige situaties. Geld is heel handig als middel, maar in principe niet erg interessant, het gaat uiteindelijk bij alles wat je doet om wilskracht en een creatieve en kritische mentaliteit. Wat is anders de zin van alles? En juist als je het moeilijk hebt, leer je je eigen grenzen kennen. En door te weten wat je eigen grenzen zijn heb je meer vertrouwen in het overleven. Als je moet, dan kun je opeens zoveel meer! Blijf jezelf uitdagen: hoe kun je je best doen om een mooi leven te leven? Ik doe dat met kunst en hoe meer mensen ik ermee kan helpen, hoe beter."

Momenten uit haar performance art, meer weten hierover? Nogmaals: check haar eigen website Jessicavandeursen.com
Momenten uit haar performance art, meer weten hierover? Nogmaals: check haar eigen website Jessicavandeursen.com

Mensen, ga Jessica volgen en laat je inspireren! Bekijk hier het eerste vlog van Jessica.

 

 

Bekijk het eerste vlog van Jessica en laat je inspireren!
Bekijk het eerste vlog van Jessica en laat je inspireren!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)