Laten we elkaar weer massaal échte kerstkaarten sturen!

Laten we elkaar weer massaal échte kaarten sturen!
Laten we elkaar weer massaal échte kaarten sturen!

Eén van de leukste tradities die bij Kerstmis horen zijn wat ons betreft het sturen van kerstkaarten. Het hoort er gewoon écht bij. Maar we sturen elkaar steeds minder kaarten en dat vinden wij zo jammer. Dat moet dus helemaal anders dit jaar (en daar hebben we onder meer een hele leuke actie voor bedacht)!

Oké, even een stukje geschiedenis*. Wist je dat de eerste officiële kerstkaart gestuurd werd in 1843 door sir Henry Cole, een van de grondleggers van het Londense Victoria & Albert Museum. Hij liet een kerstkaart ontwerpen door John Callcott Horsley met daarop de tekst A Merry Christmas and a Happy New Year to you. Waarschijnlijk liet deze tekenaar zich inspireren door het inmiddels wereldberoemde boek A Christmas Carol van Charles Dickens, dat in hetzelfde jaar uitkwam. Saillant detail is dat je op de kaart kunt zien dat een kleine meisje een glaasje rode wijn krijgt aangeboden….
*bron: historiek.net

De allereerste kerstkaart uit 1843
De allereerste kerstkaart uit 1843

Flash forward naar de jaren ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw. Met mijn zuid-Limburgse roots is de kerstkaarten traditie mij met de paplepel ingegoten. Mijn creatieve moeder begon in de zomer al met het maken van kerstkaarten, echt stápels (oké dat heeft dus een generatie overgeslagen). En zodra de decemberzegels er waren, begon het grote schrijven en versturen. Zelf kregen we ook altijd heel veel kaarten. De postbode had soms niet eens de tijd om ze door de brievenbus te schuiven! Sommige kaarten waren zelfgemaakt, andere gekocht, maar allemaal hadden ze een mooie boodschap. Ik vond het een feest om de enveloppen open te maken, te raden van wie deze kaart zou zijn -trots als ik goed had- en vervolgens de kaarten op te hangen. Dit zijn echt onuitwisbare jeugdherinneringen.
.
Ik vind het dan ook zo jammer dat we elkaar steeds minder kerstkaarten sturen. Waren het er aan het begin van de 21e eeuw nog meer dan 200 miljoen, in 2017 was dat aantal gedaald naar 85 miljoen*. Klinkt als best veel kaarten, maar per Nederlander kom je uit op een schamele vijf kaarten. Belangrijkste oorzaak van deze daling is dat we elkaar in onze groeiende digitale samenleving steeds vaker een kaart via e-mail, whatsapp of, nog onpersoonlijker, social media sturen. En dat terwijl er zo veel originele, sfeervolle en unieke papieren kerstkaarten worden gemaakt. Alleen al bij Flavourites vind je ruim 30 shops die de meest uiteenlopende kaarten ontwerpen! Wat dacht je bijvoorbeeld van de zwart-wit kaarten met grappige quotes van Hofjevankieka, de prachtige wintertekeningen van Maartje van den Noort of de gezellige kersttaferelen in zachte pasteltinten van Villa Madelief. Er zijn dit jaar zelfs speciale corona- en quarantaine kaarten. Keuze genoeg in ieder geval!
*bron: wikipedia

Minimalistisch met leuke quotes van Hofje van Kieka
Minimalistisch met leuke quotes van Hofje van Kieka

Wij vinden dan ook dat het anders moet en om dit gekke jaar 2020 zo goed mogelijk af te sluiten, willen wij het hele land oproepen om elkaar weer massaal kerstkaarten te sturen. Uit liefde en tegen de eenzaamheid. Om elkaar fijne feestdagen te wensen en een gelukkig en gezond nieuw jaar. Net dat fijne stukje extra aandacht, die zowel jou als verzender als de ontvanger van de kaart dat fijne gevoel geeft. Laten we er samen voor zorgen dat de kerstkaarten traditie weer in ere wordt hersteld.

Vrolijk winterthema in pastel van Villa Madelief
Vrolijk winterthema in pastel van Villa Madelief

WIN WIN WIN BIJ ONZE KERSTKAARTENACTIE
Om je een eindje op weg te helpen, hebben we bij Flavourites een hele toffe kerstkaarten actie opgezet, in samenwerking met 20 shops. Vanaf eerste adventszondag 29 november laten we twintig dagen lang, elke dag om 19.30 uur precies op onze socials een aantal kaarten uit één van de shops zien, ter inspiratie. Maar -nu komt het- je kunt ook nog eens zo’n kaart gratis en voor niets laten sturen naar iemand waarvan jij vindt dat ie dit jaar echt een bijzondere kaart verdient. Je kunt ons via een DM op Facebook of Instagram doorgeven naar wie jij een kerstkaart uit deze shop wilt sturen. De eerste 10 mensen die reageren hebben geluk, want de gegevens van deze personen geven wij door aan de betreffende shop. Deze shop regelt vervolgens het versturen van de kaart met jouw persoonlijke boodschap. Hoe leuk is dat!
.
Check dus vanaf zondag 29 november elke avond je socials en doe mee met deze actie. Maar vooral, spread the joy: deel of re-post onze posts in je eigen socials. zodat we zoveel mogelijk mensen inspireren dit jaar écht kaartjes te sturen. Dat zou toch prachtig zijn!

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)