Kroatië: perfecte combinatie van zon, natuur en cultuur

Kornati Eilanden
Kornati Eilanden

In de zomer van 2018 maakte Flavourites’ Petra kennis met Kroatië en sindsdien is bij haar thuis steevast de vraag als het over de zomervakantie gaat: kunnen we alsjealsjealsjeblieft weer naar Kroatië? Good news for the family, want de tickets voor de zomer van 2022 zijn alweer geboekt! En we laten jou graag weten waarom Kroatië zo leuk is.

 

Ik weet niet eens meer hoe we op het idee kwamen om naar Kroatië op vakantie te gaan in 2018, maar boy oh boy, wat een te gekke vakantiebestemming is dit! We vlogen in ongeveer twee uur van Rotterdam naar Split -stuk relaxter dan ruim 1700 km met de auto. We huurden er een kleine auto en konden de rest van onze vakantie gaan en staan waar we wilden. Onze vaste stek was een  huisje op een midden groot vakantiepark in Sibenik, prachtig gelegen aan zee en met een boulevard die langs verschillende zand- en kiezelstranden liep. Geen straf om hier een paar weekjes te bivakkeren. 

Versieringen voor het theaterfestival in Sibenik
Versieringen voor het theaterfestival in Sibenik

Oude stadjes
Het leuke aan Kroatië is voor ons dat je je strandvakantie perfect kunt combineren met bezoekjes aan historische plaatsen en prachtige natuurgebieden. Zo bezochten wij Trogir, een eeuwenoude stad waar je de Griekse en Romeins-Italiaanse invloeden overal tegenkomt. Niet zo gek dat het op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Het was heerlijk om hier een dag rond te slenteren, te lunchen op één van de vele terrassen en te flaneren over de boulevard bij de haven. Ook het historische Sibenik was erg mooi en wij hadden geluk dat er ook een straattheaterfestival voor kinderen was. Natuurlijk mag je Split niet overslaan als je in dit deel van Kroatië (Dalmatië) op vakantie bent, met als hoogtepunt het oude paleis van de Romeinse keizer Diocletianus. 

Dubrovnik
Dubrovnik

Qua cultuur was voor ons het hoogtepunt toch wel Dubrovnik. Dat ligt een stuk zuidelijker dan Sibenik en we trokken er dan ook drie dagen voor uit om deze uitzonderlijke stad te bezoeken. Om er te komen rijd je ook nog een klein stukje door Bosnië, vonden wij toch wel bijzonder. Het laatste deel van de rit  rijd je hoog langs de Adriatische Zee, met adembenemend uitzicht en dan eindelijk zie je het liggen: Dubrovnik. De oude stad wordt omarmd door een nog complete stadsmuur en het is hartstikke leuk om daar overheen te wandelen (tip: doe dit in de ochtend of laat in de middag, want op hete dagen smelt je weg). Het is een flinke wandeling met trapjes op, trapjes af, maar absoluut de moeite waard. Aan de ene kant kijk je weg over zee of de haven en aan de andere kant over de stad en de heuvels van Dubrovnik. Ook het centrum binnen de stadsmuur is fantastisch, met historische bouwwerken als het Dogepaleis, een oude Apotheek, het Franciscaner Klooster en de oude haven. Fans van Game of Thrones zullen helemaal blij worden van deze stad, want het was het decor voor de opnames van King’s Landing en ook voor Star Wars schijnt hier gefilmd te zijn. Ook leuk om te doen in Dubrovnik is een tochtje met de kabelbaan naar de Srd-berg. Het uitzicht vanaf deze berg over de oude stad is  fenomenaal.

Zwemmen bij de Krka watervallen
Zwemmen bij de Krka watervallen

Watervallen en onbewoonde eilandjes
Tot zover het stukje cultuur, nu natuur en dan begin ik meteen met het slechte nieuws, want je komt eigenlijk tijd tekort als je maar twee weken in Kroatië bent. Wij hadden al snel door de je altijd je zwemspullen moet meenemen als je met de auto onderweg bent, want vrijwel elk dorpje heeft een zwemstrandje waar je je handdoekje kunt uitleggen en even een frisse duik in het kraakheldere water kunt nemen. Vaak zijn het kiezelstranden (strandschoentjes meenemen!), soms zandstrandjes, maar altijd de moeite waard. Soms zie je ze al van boven liggen als je door het glooiende landschap rijdt, dan is het echt te gek als je zo’n prachtig verlaten strandje spot en het ook weet te vinden. 

Visovac eiland in Krka National Park
Visovac eiland in Krka National Park

De omgeving van Split leent zich ook goed voor een actieve vakantie. Je kunt op verschillende plekken kayakken en raften en in Omis kun ziplinen op een hoogte van 150 meter over een traject van in totaal 2100 meter! We hebben ook het Krka National Park bezocht met de meest prachtige meren, wandelpaden met kleine bruggetjes, overal lavendel en als hoogtepunt een serie van zeven watervallen. Super fotogeniek stukje natuur, echt prachtig. We maakten hier ook nog een tochtje met een boot om de grootste watervallen van het park te zien. Als je in dit deel van Kroatië bent, is dit park echt een must see.

Met onze zeilboot aanleggen voor de lunch op één van de Kornati eilanden
Met onze zeilboot aanleggen voor de lunch op één van de Kornati eilanden

Dat geldt trouwens ook voor de Kornati Eilanden. 89 onbewoonde eilandjes voor de kust vormen samen National Park Kornati en hier wil je echt een dag naar toe. Wij boekten een dagtocht op een prachtig houten schip en dat was echt te gek. We zagen schitterende rotspartijen, oneindig veel zee en opeens verscheen daar een klein baaitje en legden we aan bij een restaurantje en hadden we een heerlijke lunch. De kinderen vermaakten zich met het spotten van zeesterren en wat wij lispeltuten noemen (eigenlijk zijn het gewoon schelpdiertjes, maar daar hebben we de kids nooit van kunnen overtuigen). Na de lunch stapten we voor nog een etappe op de boot om uiteindelijk bij de meest mooie baai die we ooit hadden gezien aan de meren voor een paar uur zon, zee en ultiem relaxen.

Speuren in het super heldere water naar zeedieren, stenen en schelpen
Speuren in het super heldere water naar zeedieren, stenen en schelpen

Zon en zee
Ik noemde het al eerder: het kraakheldere water. Wij hebben uren aan en in het water doorgebracht. Met duikbril, zoekend naar zeedieren, stenen en schelpen of gewoon om even af te koelen. Een groter contrast met onze Noordzee kan er bijna niet zijn. Het is in juli en augustus gemiddeld 26 graden in Kroatië, maar uitschieters naar boven zijn ook niet uitzonderlijk. Toen wij er waren was het behoorlijk heet, dus dan is het echt een cadeautje dat de verkoelende zee altijd dichtbij is. Niet voor niets waren de opnames van Expeditie Robinson afgelopen jaar in Kroatië!

Hoe klein een dorp ook is, er is altijd wel een strandje
Hoe klein een dorp ook is, er is altijd wel een strandje

Je begrijpt dat de pre-vakantiepret bij ons thuis al is begonnen. Dit jaar vliegen we weer naar Split, maar verdelen we onze tweeëneenhalve week (yay!) waarschijnlijk over één van de vele eilanden en de omgeving van Zadar. En in plaats van de hele vakantie op één plek te blijven, gaan we nu op zoek naar meerdere accommodaties voor een aantal dagen. Ik heb Puur Kroatië vast onder mijn favorieten gezet, want voor de beste tips en hidden gems moet je hier zijn. Eigenaresse Wendy deelt al haar favoriete adresjes met je en je kunt er ook verschillende rondreizen op custom made trips boeken. 

Dus zoek je eens wat anders dan Spanje, Frankrijk of Italië, kijk dan zeker eens naar Kroatië en laat je verrassen!

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)