Konijn houden in de tuin: hier moet je rekening mee houden

Konijn houden in de tuin: hier moet je rekening mee houden
Konijn houden in de tuin: hier moet je rekening mee houden

Konijnen kun je zowel binnen- als buitenshuis houden. Er komt wel het een en ander bij kijken, wat betreft beide opties. Maar met de juiste aanpak kan je konijn een comfortabel leven leiden buiten. Dit zijn slimme tips!

Goed konijnenhok in de tuin
Allereerst heb je natuurlijk een goed hok nodig voor je konijn. Dit is enorm belangrijk! Neem er dan ook de tijd voor om het juiste konijnenhok uit te kiezen. De grootte van het hok speelt bijvoorbeeld een hoofdrol: hoe groter je konijn is, hoe ruimer het hok moet zijn. Ook als je meerdere konijnen neemt, heb je een groot hok nodig. Een konijn moet kunnen rondlopen en strekken: beweging is essentieel. In een konijnenhok met ren heeft je konijn meer bewegingsruimte – dit is een goede keuze. Of kies voor twee hokken: een zonder en een met ren. Konijnenhokken zijn er te vinden in verschillende materiaalsoorten. Een houten hok is een klassieke keuze. Ook een kunststof konijnenhok is in trek, aangezien deze duurzaam, onderhoudsarm en eenvoudig schoon te maken is. Je hoeft het hok bijvoorbeeld ook niet te beitsen, zoals bij hout het geval is.
 
Plaats van konijnenhok
Kies de juiste plaats voor het konijnenhok in de tuin. Zet het hok op een beschutte plaats neer. Zo ervaren konijnen geen last van afwisselende weersomstandigheden, zoals wind, zon en regen. Met name vocht is gevaarlijk voor een konijn en kan voor ziekte zorgen: het hok moet goed droog blijven. Een plekje in de schaduw is belangrijk, evenals een plekje uit de tocht. Zo kan je konijn een comfortabel bestaan leiden. Als het buiten erg koud wordt, in de herfst of winter, kun je het hok in de schuur of garage zetten. Gooi tevens extra stro in het hok. Bij hitte moet je juist voor verkoeling zorgen. Zet het konijn bij een hittegolf eventueel binnen, als hier airco of een ventilator is.
 
Konijn los laten lopen in de tuin
Je kunt ervoor kiezen om je konijn los te laten lopen in de tuin. Vind je dit toch wat spannend? Dat is begrijpelijk: je konijn kan immers ontsnappen. Een grote ren op een grasveld is ook al leuk voor een konijn, waar flink in kan worden rondgerend en gespeeld. Maak in ieder geval altijd dat je konijn niet kan ontsnappen, en blijf in de buurt. Konijnen zijn slimme gravers: zelfs uit een ren kan een konijn wegkomen. Bij loslopen is het zaak dat de tuin is afgezet, bijvoorbeeld met een hek dat diep in het gras is bevestigd.
 
Eenzaamheid voorkomen
Konijnen zijn echte sociale dieren: ze kunnen niet goed alleen zijn. Als je konijn binnenshuis leeft, ben jij regelmatig in de buurt. Buiten is dit een ander verhaal. Grote kans dat je niet de hele dag in de tuin zit. Daarom is het belangrijk om een maatje voor je konijn te hebben: neem twee of meerdere konijnen. Zo vindt je konijn geborgenheid en vriendschap – essentieel voor een gelukkig leven.
 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)