Kok of keukenprinses? Ken de verschillen tussen koekenpannen
Weet jij welke verschillen er tussen koekenpannen zijn? In dit artikel leggen we je het uit.
Mensen die veel houden van koken en dit graag doen weten het natuurlijk al langer. De ene pan is de andere niet. Zo worden verschillende soorten pannen voor verschillende doeleinden gebruikt. Wokpannen zijn erg geschikt voor eenpansgerechten, en braadpannen worden gebruikt voor het vaak langzaam bereiden van grotere stukken vlees zodat deze malser en vol van smaak zijn. So far so good, want wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de ene koekenpan en de ander? Wees niet getreurd als jij net zoals de meesten hier net wat minder verstand van hebt. In dit artikel gaan wij dieper in op de verschillen tussen koekenpannen en in welke situaties je welk soort het best kan gebruiken.
In vuur en vlam of inductie
Het meest belangrijke verschil tussen de verschillende soorten koekenpannen zit hem in de warmtebron waarop je gaat koken. Net zoals met veel andere soorten pannen, worden koekenpannen gemaakt van verschillende materialen. Niet alle soorten materialen zijn geschikt voor elk soort hittebron. Als je kookt op gas is er sprake van een vlam die je hoger of lager kunt zetten. Dit is voor de meesten van ons de meest herkenbare vorm van koken. Gelukkig zijn de meeste koekenpannen uitermate geschikt voor deze manier van koken.
Als je kookt via inductie, wordt het misschien net wat lastiger. Alhoewel steeds meer mensen beslissen om te koken op inductie omdat dit milieuvriendelijker is, zijn niet alle pannen hier geschikt voor. Met een gietijzeren koekenpan zit je hier trouwens wel goed mee. Gietijzer wordt overal ongeveer even warm, wat nog een bijkomend voordeel kan zijn omdat zo elke kant van je stuk vlees even goed bereid wordt. Mocht je geen geschikte pannen hebben om te koken op een inductieplaat is er trouwens nog geen nood aan de man. Met een inductieplaat kan je eenvoudig alle pannen gebruiken zodat jij alsnog kan genieten van een heerlijk avondmaaltje.
Een koekenpan met of zonder anti aanbaklaag
Een ander verschil tussen koekenpannen zit hem in de anti aanbaklaag. Over het algemeen denken mensen namelijk dat pannen met een anti aanbaklaag altijd de betere optie zijn omdat je minder risico hebt dat je eten aanbakt. Alhoewel dit natuurlijk erg fijn klinkt is een koekenpan met anti aanbaklaag niet altijd even wenselijk. Sommige mensen zweren namelijk bij een pan zonder anti aanbaklaag omdat deze langer meegaan en het eten sneller dichtschroeien. Een ervaren nadeel van dit soort pannen is wel dat je ze goed moet invetten zodat het eten niet blijft kleven aan de bodem. Hierdoor kiezen veel mensen juist voor een koekenpan met anti aanbaklaag. Dit komt vooral doordat er veel minder risico is dat het eten aanbakt en je bij dit soort pannen dus ook minder olie of bakboter hoeft te gebruiken. Dit vinden mensen die erg met gezondheid bezig zijn vaak een fijner idee.
Verschillende maten koekenpannen
Naast de verschillende soorten materialen waarvan een koekenpan gemaakt kan zijn, zijn er ook verschillende maten beschikbaar. Wat de beste koekenpan voor jou is hangt erg af van de situatie. Vooral als je gebruik maakt van een koekenpan die niet op alle plekken even warm wordt, zoals bij een gietijzeren pan wel het geval is, kan de maat van een koekenpan veel verschil maken. De maten van pannen worden vaak gemeten in diameters. Naast dat er uitzonderingen bestaan voor hele kleine en aardig grote koekenpannen, komen pannen met een diameter tussen de 24 en 28 het vaakst voor. Zoals met veel pannen het geval is trouwens, is het verstandig om verschillende maten in huis te hebben. Mensen die alleen wonen hebben vaak kleine pannen nodig maar bijvoorbeeld ook grotere voor als er gasten over de vloer komen.