Knipwerk als pure kunst

Leuk voor in huis, zo'n knipkunstwerk!
Leuk voor in huis, zo'n knipkunstwerk!

Wie Geertje Aalders zegt, zegt Knipkunst. En ja – dat mag wat ons betreft met een hoofdletter geschreven worden. Steeds weer betovert Geertje ons met haar prachtige werk. In haar webshop 12nicethings.com tref je altijd twaalf leuke kunstwerkjes. Is een product uitverkocht, dan komt er een ander voor in de plaats. Zo wisselt het aanbod voortdurend. Daarnaast werkt Geertje in opdracht. We namen een kijkje bij haar thuis in Kampen waar ze samen met haar man Stein en kinderen Janne van vijf en Floris van twee woont, en waar Geertje de zolder tot haar knipkunstdomein heeft gebombardeerd.

We kennen Geertje al een heel aantal jaren. En wie Flavourites een beetje volgt, kán Geertje eenvoudigweg niet gemist hebben. Al een heel aantal jaren maakt ze op Flavourites Live indruk met haar kunstwerkjes en online op Flavourites.nl zie je haar knipkunst regelmatig langskomen. Niet zo gek dus dat ik een warme ontvangst krijg bij haar thuis in Kampen. Alsof we al jaren vriendinnen zijn (toegegeven: zo voelt het ook wel een beetje). Terwijl Geertje thee zet, vertelt ze over haar carrière. Dat ze al twaalf jaar als ontwerpster/illustrator werkt. Dat haar klanten elk jaar weer anders van samenstelling zijn, en dat ze de webshop 12nicethings.com in het leven heeft geroepen om de particuliere markt te kunnen bedienen. “Het is geweldig om voor mooie opdrachtgevers te werken, maar het maken van een eigen lijn blijft ook echt te gek. Zo kan ik steeds weer iets nieuws uitproberen.”

Voordat Geertje begint te knippen, pluist ze zo'n diertje helemaal uit
Voordat Geertje begint te knippen, pluist ze zo'n diertje helemaal uit

Als de thee klaar is, vertrekken we naar de zolder, waar Geertje een heerlijke werkplek heeft. Ruim en licht: ideaal! Geertje: “Met twee kleine kinderen is het vaak druk in huis. Zo’n eigen werkplek is dan echt belangrijk. Ik breng hier veel uren door; zeker als ik een grote klus heb.” En grote klussen, die heeft Geertje regelmatig. Van het ontwerpen van de verpakking van kauwgomballenthee voor Albert Heijn tot winkelaankleding voor de HEMA, en van illustraties voor Flow tot het illustreren van boeken. Een tussendoor maakt Geertje dan nog haar eigen werk, te vinden in haar webshop. 

Geertje aan het werk. En: overal; beestjes!
Geertje aan het werk. En: overal; beestjes!

Het meest trots is ze op haar boek Arabische Sprookjes, dat ze in samenwerking met uitgeverij Gottmer maakte. Afgelopen jaar was dit boek de winnaar van de mooiste boekomslag 2017. En terecht, want wow – wat is het prachtig! Geertje knipte laag voor laag alle illustraties. Geertje: “Het was een megaklus. Echt een ‘zware bevalling’, toen het boek klaar was, was ik toe aan ouderschapsverlof”, lacht Geertje. Op maandag en vrijdag probeert Geertje zoveel mogelijk tijd door te brengen met haar kinderen. “Het leuke van kinderen is dat ze je weer opnieuw naar de wereld laten kijken”, vindt Geertje. “Ik houd ontzettend van de natuur, van bloemetjes en beestjes. Heel leuk om de kinderen te laten zien hoe een pinksterbloem in elkaar steekt, of hoe een torretje kruipt. Ik gebruik dit weer als inspiratie voor mijn werk.” Niet zo gek dus dat Geertje 't liefst haar vrije tijd in de natuur doorbrengt: wandelend door het bos, zich verwonderend over alles wat er om haar heen gebeurt en genietend van de wind, de vogels, beestjes of de kleuren die ze ziet. 

En wete je hoe klein alles geknipt is? Dit gouden schaartje is mini!
En wete je hoe klein alles geknipt is? Dit gouden schaartje is mini!

Terwijl we op de bank zitten die op zolder staat, pakt Geertje het ene na het andere kunstwerkje erbij. Voor wie ze ook ontwerpt en hoe verschillende de producten ook zijn, de stijl is altijd onmiskenbaar ‘Geertje’.

Mooi: zanglijster
Mooi: zanglijster

Een van mijn persoonlijke favorieten? Winterbos - ook bij mij aan de muur te vinden. En deze dan: de gouden ginkgo biloba goldfever. Zó fragiel, zó mooi! De natuur loopt als rode draad door haar werk. “Ik ben liever tijdloos dan te hip”, is Geertjes mening. En daarmee slaat ze de spijker op z’n kop. Want als je werk tijdloos én zo mooi als dat van Geertje is, is het altijd goed. 

Musthave: het award-winning boek 'Arabische Sprookjes'
Musthave: het award-winning boek 'Arabische Sprookjes'

Tip: neem regelmatig een kijkje in de webshop 12nicethings.com. Momenteel kun je hier onder meer het boek Arabische Sprookjes bestellen, en als je wilt kun je het exemplaar laten signeren door Geertje. Een collectors item!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)