Kleur is alles

Kleur is alles
Kleur is alles

Kleur speelt een belangrijke rol in ons leven. We laten ons graag verrassen door modelabels en kunstenaars. Gastblogger Simoon schreef een blog over haar kleur-inspiratiebronnen. 

Long long time ago...werkte ik als office manager bij het Nederlands Mode Instituut. Mijn eerste baan na mijn studie, omdat ik het even niet wist... Daar, hoog in de tweede toren van het confectie centrum te Amsterdam, werden de stijlen en kleuren van de toekomst bepaald aan de hand van de grote modeshows uit Milaan, Parijs en New York.
Mijn (stylisten-) collega’s kwamen dan na een modereis enthousiast terug en dan was er werk aan de winkel. De opgedane kennis en inspiratie werd omgezet in stijlen, kleurkaarten en stoffen voor de Nederlandse mode-, stoffen-, verf- en meubelindustrie. Het instituut is al een tijd geleden gesloten, want het werd door internet en social media meer global. Niet voor niets zal de trend dit jaar volop kleur worden. Weg met dat grauwe naargeestige. Positieve en krachtige kleuren. Sterk ben je. Laat je zien!   

Geisha van Tape That. Gemaakt naar aanleiding van 10 jarig bestaan MT washi tape in Japan
Geisha van Tape That. Gemaakt naar aanleiding van 10 jarig bestaan MT washi tape in Japan

Mateloos interessant en heerlijk om naar te kijken, vind ik het werk van kunstenaarscollectief Tape that uit Berlijn. Kunstenaars met tape en kleur in overvloed. Mijn puberdochters noemen de snelle opname filmpjes 'satisfying'. Maar na wat filmpjes word ik er volgens mij niet relaxed en calming van, maar wil ik juist de keukenmuur eens grondig van kleur voorzien.

Op art in focus Tate Liverpool exhibition
Op art in focus Tate Liverpool exhibition

Beeldend kunstenaar, muzikant en DJ Jim Lambrie uit Glasgow is gefascineerd door de psychologie van ruimte en kleur. Met onder andere tape verfraait hij bijvoorbeeld vloeren en trappen. Door verschillende breedtes van gekleurde tape, die rechtstreeks op een vloer wordt aangebracht, creëert hij een optisch effect van beweging en een gevoel van smeltende of versmeltende ruimte.
Voor meer: check de hashtag #jimlambie

De kleuren voor lente en zomer van dit jaar zijn deze in washi tapes
De kleuren voor lente en zomer van dit jaar zijn deze in washi tapes

De trends voor langere termijn? Je kunt je er waarschijnlijk wel iets bij voorstellen. Als je bedenkt dat de bevolking vergrijst, maar nog lang niet achter de geraniums gaat zitten, steeds meer vrouwen op belangrijke posities komen, kans-gelijkheid voor iedereen (of ben ik nu te optimistisch?), klimaatbewustzijn eindelijk voet aan de grond heeft en dus duurzaamheid een mooi krachtig woord is geworden. En we tegen einde van dit jaar dat C-virus een kopje kleiner hebben gemaakt. Dat roept toch om trends met veel creativiteit, diversiteit en kleur. Ik zet in op 2022.

Over vergrijzing gesproken. Ik zal blij zijn als de kapper weer opengaat, ik kan ook wel wat kleur gebruiken ;)

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)