Klassieker: de coltrui
Hey lady, enchanté! (Frans voor: ‘leuk je te ontmoeten’)
Ik ben dit jaar uitgenodigd door Flavourites om elke maand heerlijke dat-leest-makkelijk-weg blogs te schrijven. Leuke weetjes, fijne ins-en outs uit de mode-industrie, combitips, behind the scenes en ga zo maar door. Ik kan wel honderden topics verzinnen, want er is genoeg te schrijven over de mode. Ik zal het soms ook over mijn ontzettend toffe shop Plein Publique hebben! Dus... Let’s go!
We beginnen met een kledingstuk dat een klassieker onder de klassiekers is. Een kledingstuk dat je in je kast hebt liggen. De coltrui. Een klassieker in vele varianten, want je hebt ze met wijde collen, strakke collen, lage collen of met kleurtjes en strepen. En ga zo maar door.
Het is nog niet echt heel koud geweest dit jaar, maar langzaam, heul langzaam komt de winter er dan toch aan (en dan is het maar 1 letter minder...van COLD naar COL). Zodra het frisser weer wordt, trek ík in ieder geval als eerste mijn coltrui uit de kast. Vroeger kon je mij uittekenen in een zwarte coltrui, maar tegenwoordig draag ik iets meer kleur en zo nu en dan een streepje. Zo’n coltrui is eigenlijk altijd mega on-trend, je loopt nooit voor gek en je bent er ook heel snel stylish in. Behalve dat, is het ook heerlijk om te dragen én is de coltrui gewapend met een meer-dan-interessante geschiedenis.
Wist je dat de coltrui eigenlijk is uitgevonden voor mannen?
Yep, helemaal waar. In de vroege middeleeuwen werd dit mooie kledingstuk al gedragen door ridders. Met name ter bescherming van hun tere nekjes tegen het schuren van het harnas en hun maliënkolder. Dat beschermende kledingstuk gemaakt uit ijzeren ringetjes, waar Paco Rabanne zich ooit door heeft laten inspireren. Maar we dwalen af, dat is een ander verhaal. Anyway, best grappig en ongewoon dat een fashion-trend nu eens bij mannen ontstond, in plaats van bij de vrouwen.
Ennnn… de mannen zetten door
Dit hele gegeven herhaalt zich nog een keer in de roaring twenties. Progressieve ‘angry young men’ adopteerden de coltrui als vervanging van/ verzet tegen de formele stropdas door ‘m onder hun nette pak te dragen. Maar niet alleen de intellectuele upperclass droeg de coltrui; ook de zeeman voer/vaart wel bij de warme en beschermende eigenschappen van de coltrui. En later was het niemand minder dan shaken-not-stirred James Bond die de coltrui in ere heeft gehouden.
Eindelijk bij de vrouwen
Met zoveel aandacht door de eeuwen heen is het niet gek dat de coltrui uiteindelijk ook opduikt bij de groten der aarde; stijliconen als Marylin Monroe, Audrey Hepburn en Sophia Loren kun je uittekenen in de luxe zijden variant, waarmee de ultieme veelzijdigheid van de coltrui maar weer eens bewezen is. Desalniettemin verdwijnt hij een tijdje uit het modebeeld, mede te wijten aan de populariteit van het T-shirt, maar zoals elke klassieker betaamt, duikt hij van tijd tot tijd vanzelf weer op. In de sixties aan het ranke lijf van ’s-werelds eerste topmodel Twiggy, en in de seventies weer veel gezien aan de nekken van pijprokende intellectuelen en live-life-to-the-max practiserende hippie groupies in de muziek-scene.
Ok leuk verhaal, maar hoe draag de coltrui nu dan?
Ja, hoe draag je hem nu dan… bij de mannen is het ook weer helemaal hip en die dragen hem zowel op hun jeans als onder een pak. En de ladies, die dragen de coltrui op een manier die een tijdje geleden nog erg not-done was. Je draagt namelijk je kettinkjes tegenwoordig over je coltrui. Waaahaat… echt? Yup. Het mag weer. Laat die bling bling maar zien. Wil je nou ook zo’n toffe coltrui? Neem even een kijkje bij Plein Publique!
Zo, de eerste blog zit erop. Ik spring nu het vliegtuig in naar de sneeuw & après-ski. En ja, in één van mijn heerlijke coltruien.
Tot volgende maand!
Lfs, Nicole & Ilse - Pleinpublique.com