Je stad op 'n tegel

Stadstegeltjes: hoe leuk! En rechts: Kiki bij 't Nijntje Pleintje
Stadstegeltjes: hoe leuk! En rechts: Kiki bij 't Nijntje Pleintje

Wat was het ontzettend lekker weer hè, de afgelopen dagen. Gewoon lente! Een perfect moment om samen met mijn dochter Kiki de toerist in onze eigen stad uit te hangen en een sightseeing te doen. Nu wonen we vlakbij het centrum en zijn we vaak in de stad te vinden, maar bewust langs allerlei highlights fietsen? Hmmm... dat komt er dus nooit van. Maar dankzij Mevrouwemmer.nl waanden we ons afgelopen zaterdag als toerist in eigen stad. Marieke, eigenaresse van Mevouw Emmer, stuurde ons laatst een van haar nieuwste producten: een beschilderd tegeltje met de skyline van Utrecht. Te koop van allerlei steden, wat leuk! Met het tegeltje in tas deden we alle genoemde hotspots aan.

We startten bij De Inktpot, oftewel de hoofdvestiging van ProRail, waar een UFO op het dak is geland. Voor dit gebouw (weetje!) zijn 22 miljoen bakstenen gebruikt, waarmee het 't grootste bakstenen gebouw van Nederland is. Het werd tussen 1918 en 1921 gebouwd in opdracht van de NS. In 1999 stond Utrecht in het teken van het kunstevent Panorama 2000; georganiseerd ter ere van het millennium. In dat jaar waren 24 kunstobjecten verspreid door de stad geïnstalleerd, die je vanaf de Dom kon bewonderen. De UFO was er één van. Vrijwel alle kunstobjecten werden na het event weer verwijderd, maar de UFO is gebleven. Onze fietstocht vervolgde via de Catharijnesingel richting de Oudegracht, de Twijnstraat in. We moesten wat cadeautjes hebben en kochten meringues, flessen rosé lemonade en geweldig vormgegeven (en héél lekkere chocolade) bij Stach Utrecht. Ik houd van deze winkel, vol heerlijke producten in prachtige verpakkingen. De fietstocht ging verder over de Oudegracht richting de Dom. Momenteel vindt er een groot restauratieonderzoek plaats, waardoor het bovenste deel van de Domtoren (de Lantaarn) in de steigers staat. Heb je 'm trouwens wel eens beklommen? Is echt de moeite waard! Hij is ruim 112 meter hoog en heeft 465 treden.

Van Inktpot naar Dom
Van Inktpot naar Dom

Nu we toch in de stad waren, zijn we natuurlijk fijn gaan shoppen. De kratten op onze fietsen werden steeds voller. Bij De Winkel van Sinkel (zie foto, natuurlijk mocht dit markante gebouw niet ontbreken op de tegel) ploften we neer op het zonovergoten terras. Het blijft een topplek! Mensen kijken en genieten. Heerlijk. Er waren zelfs mensen die in hun T-shirt van 't zonnetje zaten te genieten! Daarna vervolgden we onze tocht via de Burgemeester Reigerstraat (even langs de altijd zo fijne winkel Zin In) naar een fijne lunchplek. Smullen van verse smoothies en rijkelijk belegde broodjes. Daarna via 't Wilhelminapark naar het Rietveld Schröderhuis, een van mijn favoriete gebouwen van de stad. Laatst bracht ik hieraan een bezoekje samen met mijn zoon Finn, was super leuk (en gezellig!).

De Winkel van Sinkel en 't Rietveld Schröderhuis
De Winkel van Sinkel en 't Rietveld Schröderhuis

Voor een bezoekje hadden we nu geen tijd (gaat op inschrijving), we sprongen weer op de fiets om via de Singel naar het Nijntje Pleintje (je vindt het aan 't begin van de Asch van Wijckskade) te fietsen. Ik vind het zó schattig dat we dit in Utrecht hebben. Zie helemaal boven de foto. En superleuk natuurlijk dat diezelfde Nijntje ook weer op het tegeltje staat. Bijzonder weetje: ik zag net dat het precies een jaar plus een dag was geleden dat Dick Bruna is overleden. Bijzonder dat hij zo'n mooi symbool aan de stad heeft achtergelaten.

Ook zo'n tegeltje kopen van je eigen stad? De stad-tegels zijn er van onder andere Amsterdam, Den Haag maar ook van plaatsen als Goes en Katwijk. Jouw woonplaats op een tegel? Vraag het Mevrouw Emmer! Tipje: er zijn ook mooie posters van je eigen stad te koop. Leuke cadeautip!

reacties op dit blog (1)

04 juli 2022
Nienke
Wat kost delfsblauw tegel met Nijntje en Pijnacker


Mvg Nienke
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)