Je gezond voelen op vakantie? Nuttige tips!

Je gezond voelen op vakantie? Nuttige tips!
Je gezond voelen op vakantie? Nuttige tips!

Staat er binnenkort een vakantie op de planning? Het kan dan best lastig zijn om je gezonde gewoontes (helemaal) aan te houden. Nu kun je daar ook best wat van afwijken, maar het is wel een mooi uitgangspunt om je gezond en lekker in je vel te voelen tijdens je vakantie. Hoe krijg je dit nu voor elkaar? Dit zijn handige tips.

Eet gevarieerd

Probeer zo gevarieerd mogelijk te eten tijdens je vakantie. Zo krijg je immers alle benodigde voedingsstoffen binnen! Eet bijvoorbeeld het ene moment een eiwitrijke maaltijd, dan weer een maaltijd met veel groenten. Of combineer dit zelfs binnen dezelfde maaltijd. Ook vis is een gezonde keuze. Met vegan visolie kun je dit aanvullen, of kun je ook als vegan of vegetariër aan je omega 3-vetzuren komen. Op de plek van bestemming zijn er trouwens vast genoeg lokale lekkernijen te ontdekken. Als je dit afwisselt, zit je ook goed. Draait het op vakantie niet immers toch een beetje om nieuwe smaken uitproberen? Wat ons betreft wel! Of je nu trek hebt in een snack of toe bent aan een complete maaltijd, probeer ook eens iets uit wat je nog niet kent. Op de plaatselijke markt, in de supermarkt of in een restaurant kom je immers genoeg tegen om uit te kiezen.

 
Vaste gewoontes


Ben je gehecht aan je vaste gewoontes? Dan kun je deze op vakantie ook aanhouden. Of dit in ieder geval proberen. Eet bijvoorbeeld op hetzelfde tijdstip als je thuis ook doet. Zo voorkom je meteen een rammelende maag. Kies er ook op vakantie voor om drie keer per dag een maaltijd te eten, als dit je standaard is. En probeer om net zoveel vitamines binnen te krijgen als je thuis ook doet. Dit is tevens belangrijk voor je kinderen, als je met je gezin op vakantie bent. Naast groenten en fruit kun je de benodigde vitaminebehoefte aanvullen met kinder vitamine gummies. Je houden aan je vaste gewoontes kan trouwens ook betekenen dat je dagelijks (ongeveer) op hetzelfde tijdstip gaat slapen en ook weer opstaat. Zo houd je je vertrouwde ritme aan, wat ook op vakantie prettig is.


Genoeg water drinken


Wat we ook vaak vergeten als we op vakantie zijn? Genoeg water drinken. Terwijl dit juist zo belangrijk is. Zeker als je naar een warme vakantiebestemming toegaat. Door te transpireren, raak je zo immers meer vocht kwijt. Kun je geen water drinken uit de kraan op de vakantieplek? Zorg dan dat je altijd een fles(je) water op voorraad hebt. Een klein flesje kun je trouwens ook goed meenemen in je tas, om onderweg van te drinken. Daarmee lukt het je ook meteen om bij te houden of je wel aan zo’n twee liter water per dag komt. Niet altijd maar trek in water? Wissel het gerust af met bijvoorbeeld thee. Of geef je water meer smaak door er schijfjes citroen en komkommer in te stoppen. Ook frambozen smaken goed in water.


Laat het los


Last but not least: probeer ook vooral een beetje te genieten. Je hoeft tijdens je vakantie niet precies op dezelfde manier te leven als thuis. Laat het ook een beetje los. Een keer iets eten wat minder gezond is? Ach, dat is ook iets om van te smullen. Je kunt dit natuurlijk wel afwisselen door op het ene moment iets lichts te eten en dan weer iets met bijvoorbeeld meer vet. Bij thuiskomst kun je direct weer overstappen op je gebruikelijke gewoontes. Maar tijdens de vakantie is het prima om dat net even wat anders aan te pakken. Daar is het immers ook vakantie voor!


Het is fijn om goed in je vel te zitten tijdens je vakantie. En dat kun je op verschillende manieren bereiken! Probeer je vaste gewoontes aan te houden, als dit voor jou belangrijk is. Maar vergeet verder ook niet om vooral te genieten. Het gaat om de balans!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)