Is deze webshop veilig? Zó check je het!

Is deze webshop veilig? Zó check je het!
Is deze webshop veilig? Zó check je het!

Ooops... wel eens meegemaakt? Een superleuke top gespot op Instagram, tof filmpje, mooie looks, alles in 't Nederlands. Even een klik op de blauwe 'Shoppen'-balk, et voilà, de top ligt al in je winkelmandje. Maar hé, klopt 't wel? Is de prijs niet 'to good to be true'? Is de kwaliteit wel oké, is de webshop - hoewel de hele website Nederlands is - wel écht een Hollandse parel? Een betrouwbare webshop is als een warme, gezellige marktkraam waar je graag terugkomt. Maar hoe onderscheid je het kaf van het koren in de digitale winkelstraat? In Nederland wemelt het van de webwinkels, maar niet elke online etalage biedt wat het belooft. We geven je vier tips waar je op kunt letten voordat je een online aankoop doet.

Stap 1: Check de bedrijfsgegevens

Oké, je zit vol in het bestelproces. De top ligt al in je mandje en je wilt bijna betalen. Toch twijfel je. Even speuren dus of je hier een betrouwbare webshop te pakken hebt, en geen zaken doet met een dropshipper die jouw top voor een habbekrats uit China haalt. Eerst de bedrijfsgegevens. Een betrouwbare webshop verbergt zich niet. Kijk onderaan de pagina of op de 'Contact' sectie voor een adres, KvK-nummer en een telefoonnummer. Voelt het alsof je een speld in een hooiberg zoekt? Big red flag! Staat er in de Algemene Vooraarden bij KvK 'op aanvraag'? Dan weet je genoeg. Is er geen vestigingsadres in Nederland te vinden? Transparantie is key. Websites die hun gegevens duidelijk delen, geven aan dat ze niks te verbergen hebben en openstaan voor vragen of feedback. Pak die telefoon en maak een praatje, het is een prima manier om de betrouwbaarheid even te checken. Staat er geen telefoonnummer? Nogmaals een Red Flag!

Stap 2: Zoek naar ervaringen en recensies

Ervaringen en recensies zijn als het ware de digitale mond-tot-mondreclame. Waarom zou je enkel afgaan op wat een webshop over zichzelf zegt, als je ook kunt luisteren naar het verhaal van de community? Houd de top nog even in 't mandje. Duik eerst in de wondere wereld van klantbeoordelingen. Sites zoals Trustpilot of de reviewsectie van de webshop zelf zijn jouw beste vrienden in deze. Een mix van positieve en negatieve recensies is normaal, maar het gaat om de balans. Kijk ook hoe de webwinkel reageert op kritiek. Een betrouwbare webshop staat open voor feedback en lost problemen op. Let op: vaak plaatst zo'n duistere webshop weliswaar reviews van Trustpilot of een andere review website, maar dan gevuld met nepreacties. Zoek even de betreffende webshop op de website van Trustpilot zelf, en kijk of 'ie er hier tussen staat met wellicht heel andere reacties. Voorbeeldje? Movena-fashion.nl versus https://nl.trustpilot.com/review/movena-fashion.nl. Dus, neem een kopje thee, nestel jezelf op de bank en begin met het spitten door de ervaringen van anderen. Het geeft je een realistisch beeld en helpt je een weloverwogen keuze te maken. 

Stap 3: Controleer het aanbod op echtheid

Heb je ooit een deal gezien die te mooi leek om waar te zijn? Nou, soms is dat ook zo. Het controleren van de echtheid van producten is een cruciale stap. Begin met het vergelijken van prijzen. Als iets veel goedkoper is dan bij andere Nederlandse webwinkels, zet dan je vraagtekens erbij. Kijk ook naar de productfoto's. Zijn deze uniek of lijken ze rechtstreeks van Google afgeplukt? Een betrouwbare webshop neemt de tijd voor goede, eigen foto's en gedetailleerde productomschrijvingen. Mocht je twijfelen, aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice. Hoe ze reageren (en óf ze überhaupt reageren) op je vragen kan al veel zeggen over de betrouwbaarheid. 

Stap 4: Fulfilment en verzending als kwaliteitsindicator

Je hebt de perfecte webshop gevonden, en nu? De wijze van fulfilment en verzending onthult veel over de kwaliteit en betrouwbaarheid. Een transparant verzendbeleid, duidelijke informatie over levertijden en redelijke verzendkosten zijn tekenen van een webwinkel die zijn klanten waardeert. Let ook op de opties voor het volgen van je pakketje. Een betrouwbare webshop biedt tracking aan, zodat je precies weet wanneer je jouw nieuwe schatten kunt verwachten. En mocht er onverhoopt iets misgaan, dan is een soepel retourbeleid jouw reddingsboei. Een webwinkel die jou hierin tegemoetkomt, toont aan dat ze meer geven om jouw tevredenheid dan om hun gemak. 

Kijk, over webshops die op Flavourites staan hoef je je sowieso geen zorgen te maken. Daarvan weten we zeker dat 't echte betrouwbare snoepjes zijn! We hebben met iedereen contact en hoewel er in het bestelproces natuurlijk altijd iets kan misgaan, zijn dit in elk geval geen louche online adressen. Van 't hele verzendprodces maken ze vaak een feestje. Denk aan mooi inpakken, handgeschreven kaartje: allemaal tekenen dat 't oké zit met ze. Zelfs als ze geen eigen voorraad aanhouden maar met een fulfilment bedrijf werken kan het bestelprodes super persoonlijk zijn! Zo maakt September18 gebruik van de fulfilmentorganisatie Sipack.nl, waar ze alle producten voor allerlei webwinkels met liefde inpakken en versturen. Echt top. Zo wordt online shoppen een stuk relaxter!

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van nieuwe tips, toffe shops, leuke adresjes en inspirerende blogs!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)