Hoe wordt parfum eigenlijk gemaakt?
Een heerlijke geur zorgt meteen voor een bepaald gevoel. Dit is de reden dat parfums zo populair zijn en we graag verschillende geuren gebruiken, bijvoorbeeld voor overdag of tijdens een avondje uit. Maar hoe worden parfums eigenlijk gemaakt? In dit artikel vertellen we je het!
Herkomst parfum
Voordat we echt ingaan op het maken van parfum, eerst een klein beetje achtergrondinformatie. Het woord parfum is namelijk gebaseerd op het Latijnse woord 'perfumus'. Dit betekent rook, en het verklaart meteen hoe men eeuwen geleden parfum maakte en gebruikte. Want zelfs in de Oudheid kende men al perfumus. Al werd het destijds niet zozeer gebruikt om jezelf lekker te laten ruiken, zoals een dames parfum van tegenwoordig, maar wel voor ceremonies en voor het reinigen van je lichaam. Je kunt het vroegere perfumus dus een beetje vergelijken met wierook of salie.
Soorten parfums
Tegenwoordig gebruiken we parfums, eau de toilettes, bodysprays en meer om te genieten van een lekker luchtje. Er zijn echter belangrijke verschillen, waarbij de echte parfum het grootste aantal geurbestanddelen heeft. Dit betekent dus dat parfums sterker ruiken dan bijvoorbeeld een eau de parfum, eau de toilette en een eau de cologne. Voor een echt heren parfum zijn dus minimaal 20% aan geurbestanddelen nodig, waarbij we zijn aangekomen bij hoe parfum wordt gemaakt.
Zo wordt parfum gemaakt
Echt parfum bestaat voor 20 tot 40% aan geurbestanddelen, wat wordt aangevuld met alcohol en water. De alcohol zorgt ervoor dat alle geurbestanddelen goed kunnen mengen, evenals het distilleren en verdunnen ervan. Tegenwoordig kan alcohol ook worden vervangen, maar oorspronkelijk werd een parfum dus gemaakt door een combinatie van geurbestanddelen met alcohol en water. Water wordt gebruikt omdat het goedkoper is dan alcohol en in een eau de toilette zit dan ook meer water.
Soorten geuren
De geurbestanddelen zijn traditioneel gezien onder te verdelen in meerdere 'noten'. Zo heb je de topnoten, hartnoten en basisnoten. De topnoten ruik je vooral in het begin, de hartnoten vormen de basis van het parfum en de basisnoten blijf je het langste ruiken. De topnoten ruik je vaak vrij snel niet meer, waardoor je een parfum vaak na een kwartiertje anders kunt vinden ruiken.
Dan zijn er ook nog de classificaties die parfumeurs gebruiken om parfums onder te verdelen. In totaal zijn er zeven classificaties met een Franse naam, deze kun je vertalen naar de geurgroepen: citrus, bloemig, houtachtig, amber, leer, en twee verschillende “fantasiegeuren”. De ene fantasiegeur heeft iets weg van houtachtige parfums en is gebaseerd op de geuren van Cyprus, en de ander ruikt alsof je in een vochtig bos met varens wandelt.
Waarom ruikt parfum bij iedereen anders?
Als je een parfum opdoet, moet je dus eventjes wachten met ruiken totdat de alcohol is vervlogen. Dit gaat vrij snel en hierna blijft enkel de geur achter op de huid. Waardoor we bij een geheel andere vraag uitkomen, namelijk waarom geuren anders ruiken van persoon tot persoon. Dit heeft te maken met de PH-waarde van je huid en je hormoonhuishouding. Het kan dus zelfs zo zijn dat een parfum anders ruikt, als je hormoonhuishouding verandert.