Hoe voorkom je cadeaustress?

Zo kom je van je cadeau stress af
Zo kom je van je cadeau stress af

Cadeaus! Onwijs leuk om te krijgen, maar o zo moeilijk om een tof cadeau voor iemand te kopen. Want tja, zeg eens eerlijk, je wilt toch meestal wel een goede indruk maken met een cadeau. En op het moment dat we richting de cadeaumaand december gaan, krijgen veel vrouwen last van 'cadeaustress'. Want we moeten niet slechts één cadeau kopen, maar meerdere cadeaus en ook nog voor meerdere personen. Voor de één weet je zo wel tien cadeaus te verzinnen, terwijl je bij een ander geen idee hebt waar je haar blij mee maakt. En hoewel we ons elk jaar voornemen om eerder te beginnen met verlanglijstjes, verzamelen van ideeën en het kopen van cadeaus komt het toch altijd weer aan op die laatste maand. Tenzij je natuurlijk niet aan cadeaus doet met Sinterklaas of Kerst. Of en masse met de familie besluit om de cadeaustress te beperken en je te richten op slechts één persoon door het trekken van lootjes al dan niet vergezeld met een verlanglijstje. Cadeaustress in de maand december: Nancy van Nordic Luxuries zocht voor ons uit hoe het precies zit.

Wat veroorzaakt nou eigenlijk die cadeaustress? Waarom vinden we het zo belangrijk om een mooi, nuttig of bijzonder cadeau te geven? Ik wil graag iemand echt verrassen, bijvoorbeeld met een bijzonder cadeau dat de ontvanger eigenlijk zichzelf niet gunt. Het liefste geef ik iets waar de ontvanger ook echt iets aan heeft en waarvan je zeker weet dat ze het gaat gebruiken of dragen. Mijn relatie tot deze persoon speelt hierbij natuurlijk een grote rol. Over het algemeen geldt: hoe beter de relatie, hoe meer er besteed wordt aan een cadeau! Én hoe beter je deze persoon kent, hoe meer cadeau-ideeën je hebt en dus ook hoe eenvoudiger het is om dat bijzondere cadeau te (durven) kopen. 

Giftset Sieradenbox en Meraki huisparfum
Giftset Sieradenbox en Meraki huisparfum

Be present
Dimitri Mortelmans, hoogleraar sociologie aan de universiteit van Antwerpen, deed veel onderzoek naar cadeaus. Ik deel een aantal van zijn belangrijkste bevindingen*:
1. Wanneer we iemand een cadeau geven, verwachten we onbewust dat we op een bepaald moment ook iets terugkrijgen. Het onderliggende principe is dat we met cadeaus onze relaties verlengen en tegelijkertijd versterken.
2. Cadeaus zijn bedoeld als verrassing; dat is ook de reden dat ze altijd zijn ingepakt. De verrassing laat zien dat we moeite hebben gedaan om iets speciaals uit te zoeken.
3. Veel te dure of te goedkope cadeaus zijn ongepast omdat we daarmee de ander in een ongemakkelijke positie plaatsen. Bij een goedkoop cadeautje vraagt de ontvanger zich af waarom hij zo weinig waard is. Bij een duur cadeau heeft ze het gevoel iets even duurs te moeten teruggeven (dit principe vind ik wel sterk afhankelijk van de relatie die je met de persoon hebt).
4. We leven efficiënter en hebben specifiekere voorkeuren; geen wonder dat ook onze cadeauwensen steeds gedetailleerder worden.
(*bron: mens-en-samenleving
.
Kortom, heel wat factoren waarmee je rekening moet houden! En dan heb ik het nog geen eens over de online feestdrukte, want je moet dit jaar ook niet té lang wachten met het uitkiezen van die perfecte cadeaus. Alles is al helemaal ingericht op de cadeaumaand, de kerstverlichting lijkt dit jaar eerder dan ooit van zolder gehaald en bij PostNL en DHL is het nu al topdrukte als het gaat om het tijdig bezorgen van alle pakketten. En dan heb je geluk dat je geplande cadeau nog niet uitverkocht is. Dus ja, tijdig bestellen is dit jaar echt een must.

Giftset Shower Rituals
Giftset Shower Rituals

Ready-to-give
Bij Nordic Luxuries hebben we duidelijk aangegeven wat onze levertijden zijn, zodat je daar rekening mee kunt houden bij je (tijdige) bestelling. Daarbij snappen wij als geen ander dat je een goede indruk wil maken en echt een mooie verrassing wilt geven. Je hoeft het alleen maar aan te geven bij de check-out en jij kunt gebruikmaken van onze gratis luxe inpakservice. Jouw cadeau is meteen helemaal ready-to-give.

Prachtige Enamel Collection
Prachtige Enamel Collection

TIP voor no stress: Giftguide
Shop deze Giftguide met tips voor het ultieme Sinterklaas- of Kerstcadeau of voor een cadeau met een bepaald budget, met daarin onder meer de prachtige Enamel Collection. Het enige dat jij nu nog hoeft te doen, is dus tijdig bestellen.

Happy Gift Shopping!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)