Hoe komt een modecollectie eigenlijk tot stand?

Achter de schermen bij modemerk: Marjolein Elisabeth
Achter de schermen bij modemerk: Marjolein Elisabeth

Deze vraag wordt mij vaak gesteld. Wat moet er nou precies allemaal gebeuren voor een Marjolein Elisabeth collectie daadwerkelijk in de winkel ligt? Leuke vraag vind ik want het is zo waardevol om over te vertellen. Het gaat niet zomaar namelijk. Er komt een hoop planning, creatie en vooral mensenwerk aan te pas voordat je een jurk of top ook daadwerkelijk kunt dragen.

Onze najaarscollectie voor 2021 is op dit moment in productie genomen door ons vaste atelier in Bulgarije. Dat betekent dat alle stoffen en benodigdheden daar liggen en dat ze weten wat ze moeten doen om uiteindelijk alles hier weer op tijd te hebben. Maar wat gaat daar nou allemaal aan vooraf? Ik heb het hele proces, dat ongeveer een half jaar duurt, daarom eens op een rij gezet:
.
Inspiratie: Dit is heel erg belangrijk. Creatief zijn kan namelijk niet zonder inspiratie. En die inspiratie doe ik eigenlijk het hele jaar door op. Thuis op het platteland door de natuur om mij heen, op mooie plekken die ik bezoek in binnen en buitenland, tijdschriften die ik lees en mensen die ik om mij heen zie. Je kunt het zo gek niet bedenken. Kinderkleding en speelgoed zijn ook een belangrijke inspiratiebron. Ze zijn kleurrijk, speels en fantasierijk. Heerlijk vind ik dat! Alle ideeën noteer of teken ik tussentijds in een boekje of ik maak notities in mijn telefoon zodat ik ze niet vergeet.
.
Ontwerpen: Ondertussen is dan in mijn hoofd een beeld ontstaan van hoe de collectie er in grote lijnen uit gaat zien. Dat maak ik concreet in een moodboard, met stoffen en plaatjes uit tijdschriften. Het ontstaat dus in mijn hoofd en komt daarna fysiek tot leven. Ik vertrouw echt zo lang mogelijk op dat gevoel en voorkom dat ik ga nadenken. Sinds ik Marjolein Elisabeth heb opgericht heeft mijn gevoel me nog nooit in de steek gelaten dus dat houd ik zo!
.
Patronen:
De collectie bestaat uit vaste klassieke modellen (slow fashion) die twee keer per jaar in andere kleuren en variaties verschijnen. Een andere hals bijvoorbeeld of mouw. Dat vraagt aanpassingen in de patronen. En soms verschijnt er een nieuw model. Het is dus altijd nodig om de patronen maaksters te vragen wat aanpassingen door te voeren. Zij zitten in Tilburg, dus lekker dichtbij. Ik ga daarom meestal persoonlijk even langs. Dan passen we alles en kunnen we de nodige aanpassingen nog beter bepalen.
.
Stoffen kiezen:
We werken met een aantal vast stoffenleveranciers waarvan we inmiddels weten dat de kwaliteit goed is en ze kleuren en stijlen hebben die bij de collectie ME passen. Van de prints die speciaal voor ME gemaakt worden komt eerst een voorbeeld binnen zodat we er akkoord op kunnen geven. En we doen vaak nog een wastest. De producenten zitten voornamelijk in Duitsland, Frankrijk en Italië. Zo weten we zeker dat er gewerkt wordt volgens EU-richtlijnen. Bovendien zijn het familiebedrijven en dat zorgt voor dezelfde passie voor het vak als wij. En dat werkt fijn!
.
Sample collectie: Van een groot aantal items maak ik een sample. Om door te passen, zeker te weten dat de stofkeuze goed is en voor inkoop aan winkels te presenteren. Stoffen en materialen bestellen: als alles naar wens is worden de stoffen en overige materialen besteld en naar het atelier verzonden.

Atelier in Bulgarije
Atelier in Bulgarije


Productie: Als de stoffen bij het atelier geleverd zijn worden ze eerst gesneden – ja je leest het goed, niet knippen dus maar snijden. Dat doen ze met een speciale snijmachine. Vervolgens worden alle losse delen in elkaar gezet. Daarvoor hebben verschillende machines. Welke machine nodig is, is afhankelijk van de stof en het kledingstuk. Er werken verschillende mensen aan de collectie. Elke medewerker heeft zijn/haar eigen specialiteit. Ons atelier zit in Bulgarije en biedt de medewerkers een fijne werkplek en een goed salaris. Zoals het hoort dus!
.
Transport: Dat is altijd een spannend moment. Na een maand of vier komt alles dan eindelijk naar Nederland toe. Het uitpakken is natuurlijk een feestje, maar toch is het ook altijd weer een opluchting als alles veilig is aangekomen en het er goed uit ziet. Nu werk ik al een tijd met hetzelfde atelier en heb ik daar inmiddels wel vertrouwen in. Dat scheelt een hoop stress.
.
Fotoshoot: De fotoshoot doe ik altijd samen met Anouk van Studio309 en 2R Modelmanagement. We zijn inmiddels een hecht team en goed op elkaar ingespeeld. Ze kennen mijn label en de gedachte erachter goed. Dat zorgt voor prachtige foto's.
.
Te koop: En dan eindelijk is de collectie te koop! Nadat we alles in de webshop hebben gezet en aan de winkels uitgeleverd hebben. En dan gaat altijd de champagne open, want iedere collectie betekent dat ik weer een half jaar iedere dag gedaan heb wat ik leuk vind en daar doe ik het voor!
.
Liefs, Marjolein

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)