Hoe je een modelabel start? Gewoon doen!

Blouse Ida Broderie
Blouse Ida Broderie

Gewoon doen, is inderdaad het antwoord dat ik geef als iemand mij vraagt hoe je een modelabel start. Een kort antwoord, klopt. Maar het is wel echt waar ik in geloof en hoe ik het heb ervaren. Het ontstaan van mijn label Marjolein Elisabeth is mij namelijk min of meer overkomen.

Al lang was ik druk met dromen. Mijn creatieve baan in het bedrijfsleven was interessant maar maakte me niet gelukkig. Elke dag hetzelfde kantoor en vooral met mijn hoofd bezig zijn paste niet bij mij. Ik verlangde naar variatie in de dag, creatief zijn met mijn handen en mooie dingen maken. En over mode nadenken deed ik elke dag. Tijdens meetings op kantoor bekeek ik mijn gesprekspartner en bedacht ik welke kleur of jurk haar beter zou staan. En als ik naar een feestje ging, zag ik de perfecte jurk voor die gelegenheid al voor me in mijn hoofd. Kortom, de keuze voor een modelabel was geen verassing.

Blouse Yvet Nature
Blouse Yvet Nature

Maar ik -Marjolein Elisabeth in ’t Veld- heb mijn gelijknamige label zeven jaar geleden pas écht opgericht na het plotselinge overlijden van een dierbare. Dat had veel impact op mij uiteraard. Heel veel verdriet en narigheid, maar ook een heel waardevolle les waar ik nog altijd elke dag mee opsta en weer mee ga slapen. Namelijk dat het meest waardevolle bezit is dat je het mooie in een dag kunt zien en uitkijkt naar de toekomst. Kort na die tragische ervaring trok ik de stoute schoenen aan en zegde mijn baan op. Als ik de mogelijkheid had te doen waar ik van droomde, moest ik het op zijn minst proberen en stoppen met ontevreden zijn besloot ik. En zo gezegd, zo gedaan.

Rok Lotte Streep
Rok Lotte Streep

Na het maken van een webshop, vijf kledingstukken en een lanceringsfeestje voor vrienden en bekenden was mijn label een feit en kon het avontuur echt beginnen. Het was de bedoeling het label stukje bij beetje te laten groeien, door te leren van reacties van klanten, succesvolle en minder succesvolle modellen uit te brengen en te praten met mensen die de modewereld kennen. Als modeliefhebbende bedrijfskundige wist ik veel van kleding kopen en hoe een bedrijf in elkaar zit, maar de ins en outs van de modewereld waren onbekend. In het diepe springen dus maar!

Top Mara Leafs
Top Mara Leafs

Ik heb bovendien altijd geloofd in het durven maken van fouten. Is dat niet iets dat voor het hele leven geldt? Waarom dan niet tijdens het ondernemen! Natuurlijk is dat spannend, want elke fout kost geld. Maar zolang je dat overzichtelijk houdt, is dat geen probleem. En met de les die je leert, verdien je het verlies daarna als het goed is weer terug.

Jurk Jolein Bluette
Jurk Jolein Bluette

Het label groeit nog ieder jaar, maar is klein genoeg om contact te hebben met mijn klanten -iets waar ik juist enorm van geniet. Het zorgt ervoor dat ik weet waar ik het voor doe: jou! En inmiddels werk ik met een fijn team mensen die inspireren, verrassen en scherp houden. Zo fijn om mensen om je heen te hebben die iets beter weten en kunnen dan jij. Samen ben je altijd sterker dan alleen, toch?

Top Mara Kant
Top Mara Kant

Nou, heel leuk om via dit blog met je te delen hoe het is om een modelabel te runnen. Ik hoop dat het een leuk kijkje in de keuken van ME heeft gegeven. Volgende keer neem ik je mee in het ontwerpproces. Tot dan!

Liefs ME

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)