Het is weer tijd voor stamppot!

Het is weer tijd voor stamppot!
Het is weer tijd voor stamppot!

Hoe korter de dagen, hoe meer stamppotjes we eten! En kwamen we vroeger niet verder dan stamppot andijvie en boerenkool, tegenwoordig variëren we volop met originele recepten en spannende ingrediënten. Deze drie recepten zijn perfect voor vegetariërs. En eet je toch graag vlees? Dan voeg je dit gewoon toe!

Wil je graag stamppot maken, maar wil je verrassen met originele ingrediënten? Deze hutspot recepten zijn echt anders-dan-anders en moet je echt eens uitproberen. Zó klaar, lekker en gezond. Wie zei dat de Hollandse keuken niet origineel is?

Hutspot met pompoen, gebakken geitenkaas en gekaramelliseerde ui

Deze hutspot is zacht dankzij de smaak van pompoen en heeft een beetje pit door de geitenkaas. Heb je zin in een stukje vlees? Voeg dan een pittig gekruid worstje toe.

Ingrediënten:

1 kilo aardappelen (geschild, in stukken)
400 gram wortels (geschrapt, in blokjes)
400 gram pompoenen (in blokjes)
100 gram boter
5 uien (in halve ringen)
200 gram zachte geitenkaas (in plakjes)
3 eetlepels bloem
2 losgeklopte eieren 
100 gram panko of 100 gram broodkruim
3 eetlepels zonnebloemolie
5 eetlepels walnoten (grof gehakt)

Bereiding:

  • Kook de aardappels, wortels en pompoen in circa 20 minuten gaar. Stamp grof met de helft van de boter.
  • Verhit de rest van de boter en bak hierin de uien in circa 10 minuten op een lage tot middelhoge stand goudbruin. Houd apart.
  • Haal de plakjes geitenkaas eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door het broodkruim. Herhaal eventueel voor een extra knapperige laag. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de gepaneerde geitenkaas aan beide kanten goudbruin.
  • Schep de walnoten door de hutspot en serveer met de geitenkaas en uien erop. Zin in een stukje vlees? Grill een pittig worstje en leg het bovenop de stamppot.

 

Hutspot uit de oven met vega-gehakt

Lekker pittig! En, omdat het een ovenschotel is, heel gemakkelijk om vantevoren klaar te maken. Kom je na een lange werkdag laat thuis? Oven aanzetten en verwarmen maar. Easy peasy!

Ingrediënten:

1 kilogram kruimige aardappel (geschild, in stukken)
1 kilogram hutspotgroenten (panklaar)
1 eetlepel zonnebloemolie
300 gram vegetarisch gehakt
1 eetlepel ketjap
1 eetlepel sambal
25 gram boter
50 milliliter melk
100 gram belegen kaas (geraspt)
1 teentje knoflook

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 220ºC. Kook de iin stukken gesneden aardappels, wortel en ui in circa 20 minu­ten gaar in ruim water met zout.
  • Verhit intussen de olie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook circa 2 minuten. Voeg het vegetarisch gehakt, de ketjap en sambal toe en bak circa 5 minuten mee.
  • Giet de aardappels, wortel en ui af en stamp het tot een grove hutspot. Voeg de boter en melk toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het pittige vega gehakt in de ovenschaal. Schep de hutspot erop en bestrooi met de kaas. Gratineer circa 10 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.

 

Hutspot van ui, wortel, doperwtjes en kerrie

Kinderen zijn er dol op! Hutspot met doperwtjes, smullen! Je eet 'm vega en wil je toch vlees eten, serveer de stamppot dan met gebraden gehaktballetjes, een karbonade of een rookworst.

Ingrediënten:

750 kruimige aardappels (geschild)
1 groentebouillontablet of
1 vleesbouillontablet
25 gram boter
1 eetlepel zonnebloemolie
250 gram uien (in ringen)
250 gram winterwortels (geschil, in dunne plakken)
1.5 eetlepels kerriepoeder
225 gram diepvriesdoperwten

Bereiding:

  • Kook de aardappels gaar in water waaraan het bouillontablet is toegevoegd.
  • Bak intussen in een koekenpan de uiringen in de olie en de boter in ongeveer 20 minuten zacht en glazig.
  • Voeg na 10 minuten de wortelplakjes en de kerriepoeder toe. Leg een deksel op de pan en bak de wortelplakjes op een laag vuur beetgaar.
  • Doe op het laatste moment de doperwten in de pan en laat ze ontdooien en warm worden. Schep het mengsel tijdens het bakken af en toe om. Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de aardappels af en vang het kookvocht op. Pureer met een stamper de aardappels. Voeg een scheutje kookvocht toe om een smeuïge puree te krijgen.
  • Schep de kerrie-groenten door de puree. Dien de stamppot meteen op.

Deze drie recepten komen van de website Boodschappen.nl, waar je nog veel meer lekkere stampotten en andere gerechten vindt.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)