Heerlijke vegan ontbijtjes

Heerlijke vegan ontbijtjes
Heerlijke vegan ontbijtjes

We deelden al een aantal tips voor een vegan kerstdiner en vegan lunch gerechten, maar de belangrijkste maaltijd van de dag is natuurlijk het ontbijt. En dat kan ook vegan heel erg lekker, makkelijk en snel klaar zijn.

Zelfgemaakte granola
Dit is eigenlijk een inkoppertje, maar het blijft een favoriet van ons. Alleen al de geur van de gebrande noten in combinatie met kaneel en haver is de moeite van het maken waard. En het is zo eenvoudig. Je doet havervlokken, grof gehakte noten, zaden en pitten met wat gesmolten kokosolie, agavesiroop en een flinke snuf kaneel of speculaaskruiden in een kom. Alles goed doormengen en verdelen over een bakplaat en in 25-30 minuten op 170 graden krokant bakken. Op Fun to Run vind je een granola recept en nog een aantal andere heerlijke ontbijt suggesties. Niet allemaal vegan, maar door hier en daar wat aan te passen wel vegan te maken. 
.
Overnight oats
Ook al zo’n heerlijk en ontzettend makkelijk ontbijt: overnight oats. Je bereidt het voor in een mason jar (je weet wel, zo’n groot glas met een handvat) of groot glas en de volgende ochtend haal je datzelfde glas uit de koelkast met je ontbijtje ready to eat. Je doet gewoon een kopje haver, een kopje plantaardige melk, een eetlepel chiazaad, wat gehakte noten en bessen bij elkaar in het glas en roert het goed door. Dat laat je een nacht in de koelkast staan. Het chiazaad en de havervlokken nemen de melk helemaal op en zetten daardoor uit. Vind je het lekkerder om je haverontbijt warm te eten? Doe de vruchten er dan nog niet bij en warm je mengsel in een pannetje op laag vuur dan nog even op. Vullend, gezond en helemaal vegan.

Chiapudding, overnight oats en granola zijn echte ontbijttoppers
Chiapudding, overnight oats en granola zijn echte ontbijttoppers

Groene smoothie
Je houdt ervan of je houdt er niet van, maar groene smoothies zijn super gezond. Het maakt niet uit of je spinazie, boerenkool of bijvoorbeeld postelein gebruikt, groene bladgroente zit vol antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels. En je krijgt er heel veel energie van. Je moet er wel een flinke hand van in je smoothie doen voor de gezonde voordelen. Zelf vind ik het erg lekker om spinazie of boerenkool te combineren met een banaan en een beetje zoet fruit (let op fruitsuikers, niet te veel dus) zoals mango of passievrucht. Om het mezelf makkelijk te maken koop ik die kant en klaar uit de diepvries. Hoef ik ‘s ochtends alleen maar 200 ml havermelk (of andere plantaardige melk), een banaan, fruit en een flinke hand groente in de blender te doen. Helemaal fijnmalen en je hebt een heerlijk smeuïge ontbijtsmoothie waar je echt wel een hele tijd op kunt teren. 

Voor een groene kickstart
Voor een groene kickstart

Bananenbrood
Is het nou brood of is het nou cake? Tja, ligt een beetje aan het moment van de dag waarop je een plakje bananenbrood eet. Het is hartig genoeg om als ontbijt te nemen, lekker met een notenspread of vegan boter. Maar het is ook zoet en dus heel fijn als tussendoortje, gewoon zonder iets erop of met een lekkere dot vegan room of vruchtenjam. Het leuke aan bananenbrood vind ik dat je er zo onwijs mee kunt variëren. Houd je van noten, dan doe je er een handvol noten door. Chocoholic? Doe er cacaopoeder of stukjes pure chocolade doorheen. Voor een friszoete smaak doe je er verse frambozen of bessen door en wil je meer groente eten, dan kun je hier ook prima wortel of courgette aan toevoegen. Ja echt! Bananenbrood kun je ook met verschillende soorten meel maken, dus ook als je geen gluten verdraagt is dit een lekkere (ontbijt)optie.

Bananenbrood kan op elk moment van de dag
Bananenbrood kan op elk moment van de dag

Ontbijttaartjes
This one’s for the weekend: ontbijttaartjes met kokosyoghurt en blauwe bessen! Een echte ontbijt traktatie. Het recept vonden we bij Ohmypie en is heel simpel. De bodem maak je van havermout, gedroogde vijgen, speculaaskruiden, kokosolie en een beetje plantaardige melk. Als alles geweld, gehakt en gemengd is, maak je daar kleine platte balletjes van. Die vul je vervolgens met een flinke lepel kokosyoghurt en daaroverheen doe je blauwe bessen of je lievelingsfruit. Ga je all the way, dan doe je er nog een topping van gesmolten (vegan) pure chocolade over. Als je hiermee je dag begint, dan gaat spontaan de zon schijnen (oké, niet per se, maar het is wel heel fijn). Houd je trouwens meer van een bite, dan kun je de bodem (zonder vulling) ook een minuut of tien in de oven licht krokant bakken. 

Overheerlijk ontbijttaartjes  (foto: Ohmypie.nl)
Overheerlijk ontbijttaartjes (foto: Ohmypie.nl)

Check ons pinterest bord voor nog meer (vegan) ontbijt ideeën.

Lekker, mooi en vegan
Lekker, mooi en vegan

Lees ook ons blog over vegan lunch gerechten. 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)