Handige tips voor het inrichten van een hal
De hal in een woning is vaak niet het eerste waar je over nadenkt als je het huis inricht. Sterker nog, vaak is de hal niet eens het sluitstuk van de inrichting, maar wordt hij gewoon vergeten. Dat is jammer, want de hal is het eerste waar je bent als je het huis binnenkomt. De hal moet een warm welkom zijn.
De hal verdient dus een leuke, gezellige, mooie inrichting. Het liefst één die niet alleen praktisch is, maar ook een goede indruk geeft van de inrichting van de rest van het huis. Het is immers ook het eerste dat gasten zien als ze binnenkomen. Het is het visitekaartje van je woning. Dan wil je dadelijk een goede indruk maken.
Heb je een kleinere hal? Ook daar doe je leuke dingen mee!
Kijk naar het oppervlak
De één heeft een brede hal, de ander een lange, smalle entree, een derde een postzegel die nauwelijks groot genoeg is voor een deurmat. Het oppervlak is mede-bepalend voor de inrichting van de ruimte. Je kunt wel grootse plannen hebben, als het niet past houdt dat snel op. Wil je zeker weten dat alles past? Maak dan een tekening op schaal en teken alles hierop in. Op die manier zie je in één oogopslag of die mooie kapstok niet te groot is, of dat je dat leuke schoenenkastje beter ergens anders neer kunt zetten.
Heb je een kleine hal en wil je die groter laten lijken? Hang dan een spiegel op. Deze reflecteert niet alleen het licht waardoor de ruimte groter lijkt, hij dient ook nog eens een praktisch doel; je checkt nog even snel je kleding en haar voordat je de deur uitgaat.
Ga voor licht
Een kleine hal wordt nog kleiner als er niet voldoende licht is. Kies voor flexibele spotjes die je richt naar de hoeken, zodat er geen donker hoekje is. Kies je voor dimbare spotjes, dan bepaal je zelf de sfeer in de hal. Helder licht om bij schoon te maken bijvoorbeeld, en sfeerlicht in de avond, als je gasten ontvangt.
Kies de juiste kleuren
Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken, lichte kleuren maken een ruimte optisch groter. Heb je een kleine hal met weinig licht, dan is een lichte tint dus de beste keuze. Dat hoeft helemaal geen wit te zijn. Crème, taupe of een pastelkleur zijn ook goede opties. Heb je een wat grotere hal, dan kun je spelen met een printje of een accentkleur. Dat kan in de vorm van behang of verf, of met accessoires zoals een bijzettafeltje, een schoenenkastje of een kapstok.
Geen inkijk en tocht
Veel voordeuren hebben een raampje, sommige deuren hebben zelfs glas langs de zijkant. Handig als je wilt weten wie er voor de deur staat, maar mensen van buiten kunnen ook naar binnen kijken. Bovendien kan er door het glas, maar ook langs de randen van de deur, warmte naar buiten ontsnappen. Goede raamdecoratie is dan een absolute must. Raamdecoratie van een dikkere stof, zoals een velours gordijn, houdt nieuwsgierige ogen en kou buiten, maar zorgt er ook voor dat op zonnige dagen de zon buiten wordt gehouden zodat het binnen niet te veel opwarmt.
Wil je praktische en decoratieve raamdecoratie met elkaar combineren? Kies dan bijvoorbeeld voor een verduisterend rolgordijn in combinatie met vitrage, of aluminium jaloezieën met overgordijnen. Tegen de kou sluit je de praktische raamdecoratie en verhuld deze met de decoratieve raambekleding, op mooie dagen sluit je alleen de decoratieve raamdecoratie voor de juiste sfeer in de hal. Omdat het in de hal sneller stoffig wordt door de deur die open- en dichtgaat, is het slim raamdecoratie te kiezen die je eenvoudig schoonmaakt. Vitrage en overgordijnen wassen is relatief simpel en snel, mits je de wasvoorschriften goed volgt.