Handgemaakte geluks momentjes van The Clay Shaper

Handegemaakte keramiek van The Clay Shaper
Handegemaakte keramiek van The Clay Shaper

We moeten iets bekennen: we hebben een zwak voor mensen die iets met hun handen kunnen maken. Vinden we namelijk heel knap en kunnen we zelf eerlijk gezegd niet (zo goed…). Het idee dat je van een hersenspinsel in je hoofd naar een concreet ontwerp en uiteindelijk een tastbaar object kunt gaan, vinden we werkelijk fascinerend. Zo iemand die ook de meest prachtige voorwerpen maakt, is keramiste Marieke van The Clay Shaper. We spraken haar en stellen haar graag aan je voor.

Fashion, of toch niet?
Het had heel anders kunnen lopen, want Marieke volgde de opleiding Design & Styling aan het Amsterdam Fashion Institute. Er was alleen één probleempje: haar hart bleek niet bij mode te liggen, maar bij interieur. “Gelukkig kon ik al mijn liefde in de jaren die volgden kwijt in de styling van interieurs bij woonwinkels. Super leuk, maar toch: ik miste iets, namelijk het maken zelf.” En zo begon Marieke met het maken van keramiek. “Eerst alleen omdat het fijn is om letterlijk met mijn blote handen in de klei te zitten en zo van niets iets te kunt maken, maar al snel werden het echt unieke woonaccessoires.” 

Meet Marieke
Meet Marieke

Vakvrouw
Fast forward naar vandaag is er een heus keramiek atelier en vind je Marieke dagelijks achter de draaischijf, want echt elk item dat ze verkoopt in haar webshop wordt met de hand gemaakt. Maar hoe ontstaan ze eigenlijk? 
“Het begint allemaal met een idee, een tekening en veel, heel veel testen. Daarna volgen er nog heel wat belangrijke stappen: basis vormen, afdraaien, glad maken, eventueel extra onderdelen vastzetten met kleislib, verder afwerken en drogen. Is het ontwerp helemaal droog, dan wordt het op 900 graden (!) gebakken in de oven en komt het eruit als aardewerk. Dan volgt the icing on the cake, ofwel het aanbrengen van twee tot drie lagen glazuur en dat kan in heel veel mooie kleuren. Nu gaat het product voor de tweede en laatste keer de oven. Het is altijd weer spannend hoe het eindresultaat zal zijn.” 

Ieder object wordt gemaakt op de draaischijf
Ieder object wordt gemaakt op de draaischijf

Tijdrovende klus dus en knap staaltje vakmanschap als je het ons vraagt! Maar dan heb je ook wel iets heel bijzonders wat niemand anders heeft. 

Kleurrijke woondecoratie
Kleurrijke woondecoratie

1 is 2
Wij hebben inmiddels onze ogen uitgekeken in de shop van Marieke. Het is ontzettend leuk om te zien dat ze heel erg speelt met de ronde vormen, zoals het stapelen van gedraaide cilinders totdat er een asymmetrische vaas ontstaat of juist door het vervormen van een cilinder zoals ze heeft gedaan bij de wandpot. En soms komt inspiratie van een ouderwets voorwerp. “Deze schijf kandelaar heb ik gebaseerd op het oude blakertje, een kandelaar die vroeger op het nachtkastje werd gezet. In zijn moderne jasje en stijlvolle kleuren is ie weer helemaal van nu.”

Gebaseerd op het oude blakertje
Gebaseerd op het oude blakertje

Ook vindt Marieke het leuk om multifunctionele objecten te maken. “Een vaas met brede opening kun je ook als bloempot gebruiken en in een schaaltje kunnen net zo goed bonbons als sieraden of een mooie bloem.” 

Kanderlaars, vazen en potten van keramiek
Kanderlaars, vazen en potten van keramiek

En mocht je nou maar niet kunnen kiezen tussen al dat moois? “Geen probleem, ik denk graag met je mee en geef tips op mijn inspiratiepagina zodat je echt helemaal gelukkig bent met je keuze.” Kijk, worden wij nu blij van.

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)