Goede voornemens deel II

Met zo'n reminder aan de muur wordt offline gaan gemakkelijker!
Met zo'n reminder aan de muur wordt offline gaan gemakkelijker!

In het nieuwe jaar maken we massaal goede voornemens. Sommigen vinden dat onzin, maar ik ben een fan. Het is toch een mooie gedachte dat je ieder jaar duidelijk aandacht neemt voor wat jij uit het leven wil halen? Mooie doelen opzetten en eraan werken. Dat geeft ook rust en tegelijkertijd een positieve energie om aan de bak te gaan! Maar dit jaar, na zo’n ontzettende rot periode, kijk ik anders naar de goede voornemens voor 2021. Laten we er dit jaar voor zorgen dat we niet zozeer onze doelen, maar de zorg voor onszelf (en onze omgeving) bovenaan zetten. Lief zijn voor jezelf is niet alleen belangrijk, maar ook noodzakelijk als je aan de slag wil gaan je nieuwe doelen: zo verlies je jezelf niet en maak je minder kans op burn-outs of depressies. In deel 1 gaf ik je inspiratie voor wat meer 'tijd voor jezelf' voornemens in 2021. ik In deel 2 van ons tweedelige goede voornemens blog geef ik je een paar fijne voornemens om dit jaar gezond aan je doelen te werken! Enjoy.

 

Wandelen is ook bewegen, en het is hartstikke gezond voor je lijf en geest!
Wandelen is ook bewegen, en het is hartstikke gezond voor je lijf en geest!

Gezondheidsupdate
Voordat ik je ook maar tips kan geven over gezond werken aan je doelen, is het echt van uiterst belang om gezond te eten, te slapen, en te bewegen. Zorg dat die componenten dus al in je schema's voorkomen en dat je ze ook uitvoert! Oh, en het vaker 'offline' gaan raad ik je ook echt aan als algemene gezondheidstip. Dit hoeft niet dagenlang te zijn, maar neem op de dag bijvoorbeeld een vast tijdstip waar je gewoon je telefoon weg legt; klaar voor de dag. Deze poster is een goede reminder om af en toe gewoon even lekker offline te gaan! Copy that? Oke, dan gaan we door. 

Do something that’s scary
Dit klinkt meteen ongezond en onverstandig, maar als je het gecontroleerd doet, is het het tegenovergestelde. We hebben allemaal onze eigen 'angsten'/dingen die we liever uit de weg gaan. Daar kunnen we aan toe geven, maar dan groeien we niet en durven we minder grote stappen te nemen. Het is daarom belangrijk om af en toe iets iets te doen wat eng is. Ik raad je aan om te bedenken waar je bang voor bent, maar waarin je ook duidelijk merkt dat het je hindert. Als je dit hebt bedacht, kun je de kleine stappen bedenken die je uiteindelijk dichter naar het overkomen van die angst, of het beter leren omgaan met die angst, toe brengen. Bijvoorbeeld: stel je mijdt vaak sociale situaties omdat je je er niet fijn bij voelt. Dit is zo'n angst waarmee je moet leren om te gaan, want in het leven ontkom je niet aan sociale situaties. Je moet dan niet direct een sociale situatie opzoeken die je helemaal de kriebels geeft onder het motto 'just do it', maar je moet beginnen bij iets kleins. Bijvoorbeeld naar de winkel gaan en daar een vraag stellen aan een winkelmedewerker. Nadat je dit een paar keer gedaan hebt, vergroot je de volgende sociale situatie een beetje en probeer je het opnieuw. Enzovoort totdat je de big bang kunt proberen: die sociale bijeenkomst waar je al maanden tegen aan hikt!
Dus denk goed na, en doe dit jaar iets wat je spannend vindt!

Leer elke maand iets wat nieuw is voor jou
Wil je je specifiek ontwikkelen op verschillende gebieden maar weet je niet hoe? Bedenk dan 12 onderwerpen waar jij meer van wil leren, gelinkt of niet gelinkt, en pas er elke maand eentje een beetje toe in je werk/vrije tijd. Doe dit wel lowkey, het moet niet je werk of je hobby's overduidelijk overmeesteren, maar eerder prikkelen. Zo ben je de hele maand op een laag pitje jezelf aan het ontwikkelen op een nieuw interesse gebied. En wat ook lekker motiveert is dat je de maand erop weer iets nieuws kunt leren! Zo blijft je geest jong en sterk en enthousiast!

Plan 1 dag in de maand in waar je volledig werkt aan je goal
Heb je een specifiek goal waar je aan wil werken, maar wat je niet op een laag pitje kunt doen omdat het meer aandacht en tijd kost? Plan dan één dag in de maand in die je volledig in teken stelt van dat goal. Wil je bijvoorbeeld meer gaan schrijven? Dan kun je die complete dag inpakken met tijd om te schrijven, te lezen en onderzoek te doen. Één dag klinkt weinig, maar je kunt meer progressie boeken dan je denkt en je hebt veel minder kans dat je dit laat vallen vanwege de laagdrempeligheid ervan. Tuurlijk, als het kan, plan je er twee of drie in. Maar let er dan wel op dat je uitkomt met de rest van je werk en hobby's; je wil jezelf niet verliezen voor je goals!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)