Flavourites on Tour: de hotspots van Lichtstad Eindhoven

Flavourites loves Eindhoven
Flavourites loves Eindhoven

Als je aan Eindhoven denkt, dan denk je al snel aan Philips. En dat is helemaal niet zo gek, want de inmiddels iconische gloeilamp rolde er massaal de fabriek uit. Was Eindhoven -dat als bijnaam de Lichtstad heeft- vroeger vooral een stad waar je met de trein doorheen sjeesde, nu is het een creatieve hotspot met heel veel unieke adresjes. Flavourites’ Petra ging op pad met een echte Eindhovense en ontdekte alle hidden gems.

 

Mijn dagje Eindhoven begint in Strijp-S, die wijk die ooit het kloppende hart van Philips was. Fun fact: het stond vroeger bekend als de Verboden Stad, vanwege de grote hekken die eromheen stonden. Maar nu kunnen we gaan en staan waar we willen! En dat is allereerst bij Coffeelab, waar ik heb afgesproken met Sophie, die me de hotspots van Eindhoven gaat laten zien. Maar ik kan je nu alvast verklappen, de sfeer in Strijp-S is energiek, je voelt gewoon de creativiteit, het verleden mooi verweven met het heden. Oude gebouwen worden met respect voor omgeving en architectuur omgetoverd tot fijne woningen, winkels en werkplekken, met veel groen in de wijk. Het is een goede mix, met leuke koffietentjes en andere ontmoetingsplekken. Dit is echt een te gek stukje Eindhoven!
.
Na onze latte lopen Sophie en ik naar Urban Shopper. Dit winkelcentrum zit op de begane grond van gebouw Anton en je vindt er zo’n twintig winkels van creatieve ondernemers in de oude fabriekshal. Heerlijk om hier op je gemak doorheen te wandelen en overal even te snuffelen. Ga zeker even langs bij vrienden van Flavourites Label my Light, voor heerlijke geurkaarsen. 

Studio Ruig
Studio Ruig

Aan de buitenkant van Urban Shopper vind je ook nog veel leuke winkels, zoals Studio Ruig. Wat een te gek label. Designers Sophie en Klaartje ontwerpen stijlvolle en tijdloze kleding , met aandacht voor het milieu. De broeken, jurken en andere items hebben stuk voor stuk een prachtig silhouet en zijn simpel, maar heel bijzonder. Snap je? Wij zijn fan!
.
Ben je al toe aan een kleine pauze, trakteer jezelf dan op een bijzonder kopje thee van Good Tea Stories. Van een klassieke Oolong tot een romige Golden Latte, het staat allemaal op de kaart. Neem meteen wat lekker thee en accessoires mee voor thuis.
.
Het Nederlandse label 4funkyflavours, bekend van de opvallende prints en kleurrijke kleding, heeft ook een grote winkel in Strijp-S. Hier vind je de volledige collectie voor kids, mannen en vrouwen. Zeker even binnen lopen dus.

Tasterooms @Intelligentia
Tasterooms @Intelligentia

Dit is een adresje dat je absoluut moet bezoeken, en wel met een lege maag: Intelligentia. Het is een ijssalon slash smaakbar slash food experience. In verschillende rooms kun je terecht voor onder andere het lekkerste ijs (Frozen Room) en een uitgebreide high tea (Wonderroom). En uiteraard is alles heel erg instagrammable, dus niet alleen je smaakpapillen worden geprikkeld!

Het Koffiehuisje
Het Koffiehuisje

Sophie en ik verlaten Stijp-S en gaan op weg naar downtown Eindhoven. Maar we stoppen eerst nog even in Philipsdorp, waar tussen het PSV-stadion en Strijp-S het Koffiehuisje ligt. Vroeger kon het personeel van Philips hier tegen gunstige prijzen hun inkopen doen, tegenwoordig schuif je hier aan voor koffie met wat lekkers of een heerlijke lunch. En dat doen wij dus ook, lekker in de zon op het terras!

Sissy Boy Homeland
Sissy Boy Homeland

Na de lunch gaan we naar het centrum van Eindhoven en we beginnen in het Emma District rondom de nieuwste winkelstraat van de stad: de Nieuwe Emmasingel. Heb je ‘m al gezien, die grote, glazen bijenkorf? Ga maar naar binnen, want daarin zit één van onze favoriete winkels: Sissy-Boy. Heerlijk ruim opgezet en op de bovenste verdieping kun je lekker zitten en een drankje doen. Het interieur van de winkel is ontworpen door niemand minder dan Piet Hein Eek. Yep, ook uit Eindhoven.

Hutspot Conceptstore
Hutspot Conceptstore

Andere leuke winkels in de nieuwe Emmasingel zijn conceptstore Hutspot, waar je op maar liefst 700 m2 fashion, accessoires en leuks voor in huis vindt, van upcoming ontwerpers. En die zijn er genoeg in Eindhoven. Niet voor niets staat hier ook de Design Academy en is er elk jaar de Dutch Design Week.

Mr. Brown Specs and Beans
Mr. Brown Specs and Beans

Ben je nou op zoek naar een nieuwe bril, dan kun je terecht bij Ace en Tate of Mr. Brown Specs & Beans. Die laatste heeft het goed voor elkaar, want terwijl jij brillen past en je ogen laat meten, kan je lief genieten van een heerlijke koffie, een vers gebakje en relaxte muziek. Jijzelf natuurlijk ook, want het is gewoon een optiek-barista, of barista-opticiën, of...maakt niet uit: koffie en brillen!
.
Bij Vielgut shop je kleding van duurzame merken. Of zoals ze zelf zeggen: rauw en authentiek. Precies dat omschrijft ook de uitstraling van de winkel, waarin je ook weer de hand van Piet Hein Eek ziet. Je vindt hier onder meer Samsoe en Samsoe, Nudie Jeans, American Vintage en nog veel meer te gekke merken. Maak een gezellig praatje met de eigenaar, snuffel in de rekken en passen maar.
.
In het Emma District kun je overigen ook prima eten en drinken. We noemden al even Sissy Boy en Mr. Brown, maar voor een gezond ontbijt of lunch (salad bowl!) ga je lekker zitten bij The Happiness Café. En houd je meer van Asian style streetfood, check dan Mood Streetfood. En om de hoek van de nieuwe Emmasingel, aan het nieuwe Victoriapark, zit ZwartWit Koffie. Voor de echte coffee lover uiteraard, maar ook voor een heerlijke lunch.

Wij gaan verder naar De Bergen, dat is het gebied waarin je de Bergstraat, Kleine Berg en Grote Berg vindt. En daar zitten heel veel leuke winkeltjes, restaurants en speciaalzaken in mooie, oude panden. Het heeft een beetje de uitstraling van een lief, klein Frans stadje.
.
In een heel tof winkelpand, met roze gevel en prachtige marmeren vloer, zit Eeden the Label, gerund door twee zussen die een neus hebben voor originele vintage items. Je vindt hier items die ze zelf ontwerpen en dat is vaak een hele mooie mix van nu met vintage.
.
Een stukje verderop vind je een hele toffe kids concept store: Mase Concept Store. Je shopt hier de leukste kleding, accessoires, musthaves voor de kinderkamer en mooie Love Stories items voor mama’s. Aanrader!
.
Ook in de Bergstraat zit Boutique Magda, waar je terecht kunt voor high end fashion, wat luxere merken zoals Monique van Heist en Les Coyotes de Paris. Super stijlvol ingericht en een te gekke collectie kleding, schoenen en accessoires. 

Eeden the Label
Eeden the Label

We gaan heel even de hoek om, want Sophie kent hier nog een hotspot: De Kazerne. Deze oude marechausseekazerne en loods van de gemeentereiniging is nu een 2000 m2 design platform. Eat, drink, meet en sleep is het motto. Wij waren vooral onder de indruk van de allure, de mooie binnenplaats en de glazen buitengevel die vol met hartjes zat!
.
We lopen verder naar de Kleine Berg. Als je op zoek bent naar nieuwe schoenen, dan moet je zeker even bij IQ Studio binnenlopen. Wat een keuze! Van ballerina’s en pumps tot slippers en vegan sneakers, het is er allemaal.
.
Ook al zo’n leuke winkel en een schattig pand is Label Eindhoven. Je shopt hier on trend fashion en accessoires voor een hele goede prijs. De sfeer is heel gemoedelijk en alles hangt ruim in de rekken. Zie je iets leuks, neem het gelijk mee, want Label Eindhoven heeft geen webshop. 

De Kazerne
De Kazerne

We zijn inmiddels wel weer toe aan een drankje en dat doen we op het zonnige terras van Lucifer Coffeeroasters. Klinkt als een coffee bar, en dat is het ook. Maar ook voor een koud drankje zit je hier goed. Ben je toe aan een wijntje, dan ga je naar wijnbar l’Avenue. En als je daar dan zit met je drankje, begrijp je goed waarom ze dit stukje Eindhoven ook wel Quartier Latin noemen.

Parijse allure in Eindhoven
Parijse allure in Eindhoven

Wij lopen nog even een stukje verder naar de Willemstraat, want daar zit de Deense Kroon, een te gekke Scandinavische concept store. Ook al in zo’n prachtig, licht pand met zelfs een klein binnenplaatsje. En de naam zegt het al, je vindt hier alleen maar stijlvolle fashion en accessoires uit Denemarken, zorgvuldig geselecteerd uit bekende en onbekende labels. Als je net als wij dol bent op die frisse, stijlvolle Scandinavische look & feel, dan mag je deze winkel niet overslaan.

Deense Kroon
Deense Kroon

Mijn dagje Eindhoven zit er alweer op. Samen met Sophie sluit ik af waar ik begonnen ben, en dat is in Strijp-S, dit keer op het terras van het Ketelhuis. Sophie heeft me echt de allerleukste hotspots van Eindhoven laten zien en ik ben echt aangenaam verrast door het hippe en originele aanbod van deze stad. Wat een ons betreft hoort Eindhoven absoluut thuis in ons Flavourites On Tour-overzicht. Check voor meer informatie over Eindhoven en de actuele evenementenagenda de officiële bezoekers website. Onze tip: combineer je bezoek aan de stad bijvoorbeeld met de Dutch Design Week, die dit jaar hopelijk weer een live editie heeft!

Het Ketelhuis
Het Ketelhuis

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)