Flavourites on Tour: dé hotspots van Hanzestad Zutphen

Een gezellige dag tegemoet!
Een gezellige dag tegemoet!

In dit blog deelt Flavourites’ stagiaire Lotte de verrassingen van de historische Hanzestad Zutphen! Een heerlijke stad vol historie, unieke winkels, gezellige cafés en restaurants die bovendien pal aan de IJssel, aan de rand van zowel de Veluwe als de Achterhoek ligt. Er zijn dus ook genoeg mogelijkheden voor een fijne fiets- of wandeltocht. Het is prima in één dag of weekendje te ontdekken. Samen met haar lief ging ze op pad, op zoek naar de hidden gems. Wij zijn Zutfan!

Thuis Bij Kaat
Ik ben geen echte Zutphen-kenner, dus het voelde voor mij echt als een ‘dagje uit’, en dat met het zonnetje erbij. Perfect! Nadat we de auto dichtbij het centrum hadden geparkeerd, wandelden we richting onze eerste stop aan de Nieuwstad. En daar zit een bekende van Flavourites: Thuis bij Kaat! Hier kun je terecht voor de leukste woonaccessoires. Ze zitten nog maar een jaar in Zutphen en zijn nu al hartstikke geliefd. Trotse eigenaresse Klaartje was heel enthousiast dat we langskwamen. Wat ooit begon  met het maken van kaarten, posters met de hand geverfde quotes is nu een eigen fysieke winkel en webshop. En dat die heel lekker loopt snappen we wel. Van vilten wolkjes en houten vogeltjes tot vrolijke servetten en servies met de leukste printjes, het is allemaal té leuk. We sloegen alvast wat cadeaus in voor de, binnenkort jarige, moeder van mijn lief. Ik kom zeker nog eens terug om zelf ook nog iets toe te voegen aan mijn interieur. Maar eerst: next stop!

Thuis bij Kaat
Thuis bij Kaat

Hupsch
Sprongstraat 5. Daar zit Hupsch (Huups), sinds kort een snoepje van Flavourites en alleen te vinden in Zutphen. De eigenaar, die de winkel runt samen met zijn vrouw, vertelde ons dat ze er binnenkort mee gaan stoppen. ‘Nog maar één maand te gaan’ en daarna focussen ze zich volledig op de webshop. Maar goed, dat betekent maar één ding: op naar Zutphen en snel een beetje! Deze winkel wil je namelijk niet missen. Je vindt hier al je favoriete merken in één klein schattig winkeltje. Wat dacht je van helen.be bijvoorbeeld, of Urban Culture Nature en Foekje Fleur. Hebben!

Hupsch
Hupsch

Neleman
Toen we even langshuppelden bij de moeder van mijn lief, kregen we nog een aantal tips in de schoot geworpen, waaronder Neleman. Een winkel waar alles draait om wijn (!) met een bijzonder verhaal. Er werd verteld dat de thuisbasis van Neleman in Valencia zit, niet bepaald dichtbij, maar hoe gaaf is dat! Naast Valencia maken ze hun 100% bio en vegan wijnen ook in andere regio’s van het zonnige Spanje. De verpakkingen en etiketten vielen mij op, want ze zien er prachtig uit en wat blijkt: deze worden ontworpen door jonge talentvolle designers, kunstenaars en vormgevers. Ze bepalen zelfs de inrichting van alle Neleman stores. Lekker vrolijk en kleurrijk. Indrukwekkend hè?

Neleman
Neleman

ByNord
Aan de Lange Hofstraat (16a) in de oude binnenstad vind je nóg een winkel waar je blij van wordt: ByNord. Al die mooie accessoires voor in je huis en bijzondere kledingmerken Vaak met een uniek verhaal en de kleding is hartstikke slow fashion, fair trade en met een zo klein mogelijk ecologische voetprint geproduceerd. We hebben het allemaal met onze eigen ogen bewonderd. Eigenaresse Inge had een droom om later een eigen winkel te beginnen. En dat is dus gelukt! Ze heeft er een geweldig Scandinavische sfeer gecreëerd. De meeste items komen uit Denemarken of ons eigen koude kikkerlandje. Echt een aanrader!

Van Rossum's Koffie
Van Rossum's Koffie

Van Rossum’s Koffie
Tijd voor (nog) een pauze! Van Rossum’s Koffie, aan de Turfstraat, is the place to be op het gebied van koffietentjes als je het aan een Zutphenaar vraagt. Persoonlijk ben ik geen fan van koffie, maar mijn lief wel. Hij bestelde een flink romige cappuccino, hij vond ’m zalig. Wel heb ik genoten van een heerlijk stuk zelfgemaakte taart. Mmm… Dat de eigenaren altijd op zoek zijn naar de beste koffies kun je proeven (volgens mijn lief dan). Alle koffie is eigen import - direct trade - en wordt overal vandaan gehaald. Van Colombia tot Zuid-Amerika. Daarnaast hebben ze ook een webshop waar je de specialty coffees kunt shoppen. En nog veel meer trouwens: ook koffieapparaten en koffiemolens. Zo heb je alles in huis voor de perfecte koffie! Maar leuker is het natuurlijk om lekker langs te gaan.

ByNord
ByNord

RADIJS Conceptstore
Weer een bekende van Flavourites: RADIJS Conceptstore, te vinden aan de Laarstraat (20). En wow, meteenbij binnenkomst werd ik blij verrast. Wat is het mooi ingericht! Vooral de ‘metalen kwallen decoratie’, zoals ik het noem, is werkelijk prachtig. Ze hangen aan het plafond, moet je maar eens kijken. Daarnaast zijn er nog veel meer musthaves te vinden. Denk aan duurzame kleding, accessoires als sieraden en tassen, schoenen en leuke lifestyle items. Een echte hidden gem.

RADIJS Conceptstore
RADIJS Conceptstore

SIL-Stuff I Love
Alweer de laatste stop van ons avontuur. En niet zomaar een stop. We eindigden bij SIL: Stuff I Love, te vinden aan de Spittaalstraat, nummertje 98. Deze kregen we getipt van één van onze volgers op Instagram. Bedankt @nieuwbouw_nr37! Eigenaresse Erica, die de winkel helemaal in haar eentje runt, was ontzettend vriendelijk en vertelde hoe ze op het idee is gekomen om een eigen shop te beginnen. Zo leuk om al die verschillende verhalen te horen. Haar winkel is een mix van zelfgemaakte producten en de meest toffe merken, zoals Zoedt, noRdic en Liv ’n taste. Helemaal leuk!

SIL: Stuff I Love
SIL: Stuff I Love

Is er nog meer? Jazeker. Bij deze shops zijn we niet live geweest, maar ze zijn absoluut de moeite waard!
.
Stilleven
Wanneer je Houtmarkt 73 binnenloopt, bevind je je tussen allemaal mooie spullen. Van duurzaam Scandinavisch design en handgemaakte artikelen tot slow fashion kleding en biologische schoonheids- en schoonmaakproducten. Eigenlijk alles wat je hartje begeert. Daarnaast kun je gerust langskomen voor advies op het gebied van je interieur. Oeeeh, en ik zag dat dat ze ook nog een heus ‘Stilleven Tiny House’ aanbieden om gezellig in te verblijven. Het knusse huisje is volledig met de hand gebouwd, waarbij gebruik is gemaakt van duurzame en gerecyclede materialen. Denk jij wat ik denk?
.
Kledingbieb Gaia
Een heel bijzonder concept! Je kunt via de webshop van Kledingbieb Gaia een strippenkaart kopen of abonnement afsluiten waarmee je in de fysieke winkel aan de Frankensteeg (9) mooie kwaliteitskleding kunt lenen. Je zoekt er simpelweg iets uit wat je leuk vindt en brengt het binnen twee maanden terug. Wanneer je het een tijdje hebt gedragen, beslis je of je het kledingstuk wilt houden ja of nee. Zo weet je 100% zeker dat je er gelukkig mee bent. Maar als dat simpelweg niets voor jou is, kun je er ook gewoon kleding kopen zonder abonnement. :)
.
Staat een dagje Zutphen bij jou al op de planning? Veel plezier alvast! 😊

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)