Fairtrade week: 3 tips

Sukhi
Sukhi

Vanaf vandaag - 27 oktober - t/m 4 november is het Fairtrade Week. En omdat wij eerlijke productie een warm hart toedragen, zetten we de hele week fairtrade shops en hun producten extra in the spotlights. Vandaag: 3 fairtrade tips!

En dan is het ook nog eens woonmaand oktober. Fairtrade + wonen: ik moet direct denken aan Sukhi.nl, van de mooie kleden voor in huis. Bij Sukhi.nl pakken ze het slim aan. Geen tussenhandel, direct contact met de makers. Dat zijn pure ambachtslieden, die eerlijk betaald krijgen voor hun werk. Niet voor niets hebben de kleden de namen van de makers. Zo'n gevlochten vilten vloerkleed (met de naam 'Ali') als hier op de foto is mijn persoonlijke favoriet. Gemaakt door vakmensen in India. Maar ook de bolletjeskleden uit Nepal en de Beni Ouarain kleden uit Marokko zijn prachtig. Leuk dat je via de website de makers ook echt leert kennen!

Marjolein Elisabeth
Marjolein Elisabeth

Iets heel anders nu: fashion. Probeer maar eens je eigen fashionlabel op te zetten! Een droom voor velen, maar reken maar dat het geen gemakkelijke opgave is. Marjolein Elisabeth, opgezet door Marjolein Schouten, startte haar label vijf jaar geleden en zie hier... nu viert ze haar eigen lustrum. Ook Marjolein onderneemt bewust, zoals ze het zelf noemt. De (overigens steeds weer prachtige en tijdloze) collecties worden gemaakt in ateliers in Nederland en Bulgarije, waar de mensen onder eerlijke arbeidsomstandigheden werken. Wat ik ook zo goed vind: eventuele resten stof worden niet weggegooid, maar daarvan worden limited editions gemaakt. Eigenlijk is het vanzelfsprekend om op deze manier te werken, maar misstanden in de fashionindustrie komen nog steeds veel te vaak voor. Juist daarom ben ik fan van dit soort kleinere, transparante modelabels. Open en eerlijk én nog eens heel mooi en tijdloos. Love it. Het is zoveel leuker om in een jurkje van een label als Marjolein Elisabeth te kopen dan in een jurkje van een of andere fashionreus. Nog wat leuks: omdat Marjolein Elisabeth nu vijf jaar bestaat, heeft Marjolein het Lucky T-shirt ontworpen. Marjolein: “Ik vind het belangrijk dat vrouwen doen waarvan ze gelukkig worden en ik gun elke vrouw een engeltje op haar schouder. Ook vrouwen die het om welke reden dan ook even wat moeilijker hebben en daarom doneer ik van elk verkocht ME lucky t-shirt € 2,50 aan de stichting Dress for Success Nederland.” Dress voor Success voorziet werkzoekenden met een minimuminkomen van gratis representatieve kleding en praktische adviezen om succesvol te kunnen solliciteren. Ook weer zo mooi! Hier shop je het lucky T-shirt van Marjolein Elisabeth.

A Beautiful Story
A Beautiful Story

Tot slot iets anders moois: de sieraden van A Beautiful Story. Ik geloof dat eigenaresse Cathelijne Lania fairtrade productie zo'n beetje heeft uitgevonden. Al jarenlang zet ze zich in om de makers (in Nepal) van haar mooie sieraden eerlijk te belonen. Het is de basis van A Beautiful Story. Ik vind alles hier mooi. De sieraden zelf, het verhaal erachter, de hele branding. Een product als een sieraad - wat je toch vaak cadeau geeft - heeft veel meer waarde als je weet dat het aan alle kanten goed is gemaakt. Lees hier eens hoe A Beautiful Story duurzaam en fairtrade onderneemt. Dat maakt je werk echt extra mooi, toch?

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)