Werken tussen de confetti

Monique zet de nieuwste producten online
Monique zet de nieuwste producten online

Elke vrijdag in juli en augustus zetten we de mooiste en meest bijzondere interviews van afgelopen jaar nog een keer in the spotlights. Laat je inspireren door deze ondernemersverhalen!
Waar bij de een aan de keukentafel gewoon gegeten wordt, fungeert 't bij de ander als kantoor. Zo ook bij Jolanda, samen met zus Monique eigenaar van de webshop Kekstyle.nl. Tussen de pompoms, piñata's, confetti en vlaggenslingers staat de laptop opengeklapt en worden orders geplaatst, bestellingen afgehandeld en stylingadviezen gegeven. Wat een feest om hier langs te komen!

Het is alweer 17 jaar geleden (hallo!) dat ik aan het werk ging bij een uitgeverij. Daar werd De Funshopping Gids gemaakt. Mijn werk bestond uit het op zoek gaan naar de meest bijzondere shopadressen die een stad te bieden had. Wat ik het allerleukste vond aan dat werk was, naast het speurwerk, het verhaal achter de winkel. We maakten altijd een portret van de personen achter de winkel, omdat zij immers degenen zijn die de winkel uniek maken. En dát heeft na al die jaren aan het werk te zijn 'in shoppingland' nog altijd mijn interesse. Wie, wat en waarom? Ik ben dan ook blij dat we bij Flavourites deze 'Kijkjes achter 't scherm' in het leven hebben geroepen!

Jolanda aan het werk aan de 'feestelijke' eettafel
Jolanda aan het werk aan de 'feestelijke' eettafel

Vintage wedding
Mijn eerste shopinterview vindt plaats in Friesland. Ik ben hier opgegroeid en ben er nog regelmatig, hoewel ik inmiddels al een aantal jaren op Mallorca woon. Ik begin dus dicht bij 'huis', bij Jolanda van Kekstyle.nl. Een webshop die ik al vanaf het begin volg en er zó vrolijk uitziet, dat ik hier wel eens een 'Kijkje achter het scherm' wil nemen. Bij Kekstyle.nl kun je bijzondere, hippe, hoogwaardige en betaalbare decoratie voor feesten en bruiloften kopen. Handig: je kunt er shoppen op thema (wat dacht je bijvoorbeeld van 'vintage wedding') én op kleur. Je kunt het zo gek niet bedenken of Kekstyle.nl heeft 't. Van bestekzakjes tot labels en caketoppers, en van honeycomb ballen en inpakpapier tot krijtbord stickerlabels en ijsjeslampjes. Jolanda ontvangt mij bij haar thuis 'op kantoor', oftewel: aan de grote eettafel. Daar staat haar laptop te midden van felgekleurde en feestelijke hebbedingen: pompoms, piñata's, confetti en nog veel meer. Rondom de tafel én tegen de muur staan vele dozen opgestapeld en aan de muur hangt het vol met vrolijke decoratie. "Het is al een tijd geleden dat we aan de eettafel hebben gegeten", lacht Jolanda.

Alles voor een vintage wedding!
Alles voor een vintage wedding!

Bezinning
Twee jaar geleden zag het leven van Jolanda en Monique er even iets minder feestelijk uit. Jolanda moest noodgedwongen afscheid nemen van het bedrijf dat ze samen met haar ex-man ooit begonnen was en op datzelfde moment kreeg Monique haar ontslag. Voor allebei brak een moment aan van bezinning. Beiden hadden de droom om iets voor zichzelf te beginnen. En als de een dan altijd al feesten wilde stylen en de ander graag bruiloften organiseerde, dan is het niet zo gek dat binnen no-time het idee van een webshop voor bijzondere feestproducten ontstond. Uitgangspunt was: als het maar leuk is, en luchtiger dan de vorige baan.

Gezien bij Kekstyle.nl: chalkboard signs
Gezien bij Kekstyle.nl: chalkboard signs

Buitenland
Zonder internetervaring, maar met een bestaand template bouwde Jolanda de webshop. De meeste tijd besteedden ze echter aan het speuren naar originele feestproducten. Jolanda: "Vooral in het buitenland vonden we de leukste producten, die je in ons land bijna nergens anders vindt. Daar wordt weer heel anders feest gevierd dan bij ons. Verder wilden we dat de producten mileuvriendelijk geproduceerd zijn en dat ze in één kleur verkrijgbaar zijn. We wilden namelijk dat je in de webshop op kleur kunt zoeken. Bontgekleurde producten zul je bij ons dus niet vinden." Jolanda en Monique vulden de webshop met 50 producten et voilà: binnen vier maanden na de eerste ideeën werd de webshop gelanceerd.

Jolanda fotografeert nieuwe styling ideeën
Jolanda fotografeert nieuwe styling ideeën

Drukste weekend ooit
Monique stortte zich op de social media en raakte verslaafd aan het dagelijks checken van Google Analytics. Jolanda: "We keken continu wat er gebeurde op de website en na een maand ontvingen we onze eerste bestelling. Hoera! In het begin appten we steeds naar elkaar als er een bestelling binnenkwam, ha ha!" Nu, een jaar later, is daar de lol wel vanaf. "Afgelopen weekend was het drukste weekend ooit, dus aan appen komen we niet meer toe", lacht Jolanda. "We hebben nog wel dagelijks contact en elke woensdag werken we samen aan de keukentafel. Ik houd me bezig met het productaanbod, maak de foto’s en verwerk de bestellingen. Monique zet alle producten online, onderhoudt het blog en verzorgt de communicatie. Deze taakverdeling is heel natuurlijk ontstaan."

Alles wordt bij elkaar gezet op kleur, easy!
Alles wordt bij elkaar gezet op kleur, easy!

Uitbreiden
"De grote lijnen zetten we steeds samen uit", vertelt Jolanda. "Deze zomer hebben we samen op een meertje in Italie onze koers weer even scherp gesteld. We willen de omzet gaan verdubbelen en hebben besloten om naast de producten voor feesten en bruiloften ook producten aan te gaan bieden op het gebied van lifestyle en do it yourself/stationery. Alles met een hoog cute gehaalte! We kunnen snel schakelen dus je vindt dit nu al online! Ook de trouwafdeling hebben we inmiddels flink uitgebreid. Op deze manier krijgen we grotere, completere bestellingen binnen. We hebben dan ook veel contact met aanstaande bruidjes en vinden het geweldig dat we bijna de complete decoratie kunnen leveren. Wel moeten we blijven oppassen dat we de focus behouden; toen ons gevraagd werd om naast de menukaarten ook de trouwkaarten voor een bruiloft te ontwerpen, hebben we de klant uiteindelijk toch maar doorverwezen…"

Kekstyle.nl blijft nog wel even feest vieren!
Kekstyle.nl blijft nog wel even feest vieren!

Eigen showroom
Jolanda: "Naast de bijzondere producten die we doorgaans in het buitenland vinden, maak ik zo veel mogelijk zelf omdat ik de aangeboden kwaliteit vaak niet goed genoeg vind. Die perfectie gaat soms zelfs zo ver dat als ik een handgemaakt product niet goed op de foto krijg, het ook niet in de webshop komt! Inspiratie doe ik op via Pinterest.com en Etsy.com, en geef er dan mijn eigen draai aan. Zelfs mam zit voor ons achter de naaimachine en heeft daar bijna een dagtaak aan!" Of de dames na anderhalf jaar hard werken voor Kekstyle.nl al wat verdienen? "Het gaat heel goed en we vinden het nóg leuker dan we van tevoren hadden gehoopt", aldus Jolanda. "We investeren flink in de webshop en willen dit jaar beiden in elk geval een klein salaris overhouden. Tot nu toe waren we al blij als we er eens samen van uit eten konden en van de eerste winst zijn we samen naar de kapper geweest. Monique heeft er nog een parttime baan bij en ik focus mij volledig op Kekstyle.nl. Stiekem dromen we van een eigen showroom waar we bruidjes kunnen ontvangen, zodat zij de producten van te voren kunnen zien. En ik zou wel weer eens 'gewoon' aan de eettafel willen eten."
Dit interview plaatsten we eerder in september 2015

 

reacties op dit blog (2)

09 september 2015
Anneke
Wat een leuk interview Marije. Ook ik ben benieuwd naar het volgende Kijkje achter de schermen!
06 september 2015
Nynke
Leuk interview! Ben benieuwd naar de volgende kijkjes achter de schermen!
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)