Eerlijke productie volgens ME

Jurk Jolein Bluette
Jurk Jolein Bluette

Eerlijk geproduceerd, dat streef ik na voor Marjolein Elisabeth. Het is van begin af aan het uitgangspunt van mijn label geweest. En niet omdat ik het bijzonder vind, maar juist heel vanzelfsprekend. Het is toch normaal dat je als ondernemer weet waar je product geproduceerd wordt en dat je dat volgens de geldende regels doet?

 

 

Eerlijk geproduceerd dus. Maar wat is ‘eerlijk geproduceerd’ nu eigenlijk? Je hoort er tegenwoordig zoveel over. En dan vooral wat niet eerlijk is. Beelden van ingestorte fabrieken en kinderen achter naaimachine kennen we allemaal. En dat grote merken en ketens roepen hiermee bezig te zijn ook. Wat belangrijk is, want zij kunnen hier echt wat in veranderen als grote spelers. Gebeurt dit op kort termijn? Ik weet het eerlijk gezegd ook niet. Ik hoop het van harte en heb er persoonlijk wel vertrouwen in. Maar het heeft tijd nodig. Ik als klein merk kan in ieder geval het goede voorbeeld geven. Door te laten zien hoe het ook kan en wat dat betekent.

Rok Lotte Nature, Top Vera Jeans Blue
Rok Lotte Nature, Top Vera Jeans Blue

Bij eerlijke productie is de impact op de natuur zo klein mogelijk en werken mensen in ateliers en fabrieken onder goede omstandigheden. Ik noem het zelf bewust ondernemen. Waarmee ik bedoel dat ik heel bewust keuzes maak. Keuzes die ik eerlijk vind en waar ik achter sta. Heel belangrijk hierin is dat ik alleen maar samenwerk met partners in Europa. Stoffen komen bijvoorbeeld uit Frankrijk, Denemarken en Duitsland en mijn productieatelier zit in Bulgarije. Het klinkt gek, maar het idee dat ik mij iets kan voorstellen bij deze landen, hun cultuur begrijp en er met de auto naartoe kan rijden voelt op de een of andere manier goed.

Rok Elle Bluette
Rok Elle Bluette

En wat je je daarbij moet voorstellen in het hele proces van ontwerp tot winkel? Dat zal ik je laten zien:
1. Ontwerp: de collectie van Marjolein Elisabeth bestaat uit vaste tijdloze modellen, die iedere collectie in nieuwe kleuren en variaties verschijnen. Doordat ze tijdloos zijn gaan ze lang mee, ze raken immers nooit uit de mode. Ik daag vrouwen uit om een garderobe samen te stellen met items die ze mooi vinden en niet omdat ze in de mode zijn. De proefmodellen maak ik zelf van restjes stof die over zijn van producties. Dat scheelt weer afval. En zelf maken scheelt transport.
2. Stoffen: nadat een collectie is ontworpen, bestel ik de stoffen bij de leveranciers en laat ze naar het atelier verzenden. Ik kies voor stoffen die grotendeels geproduceerd in Europa zijn, en sowieso met een keurmerk. Restjes komen altijd terug in mijn atelier om te gebruiken voor een limited edition, of proefmodellen.
3. Transport: dat gebeurt over de weg, niet per vliegtuig. Weer een voordeel van partners in Europa, het is altijd relatief dichtbij. En om de beweging te beperken zorg ik er bovendien voor dat er zoveel mogelijk in één zending zit.
4. Patronen: deze worden gemaakt in Nederland en per e-mail naar het atelier verstuurd.
5. Productie: Het atelier matcht de patronen en de stoffen en gaat aan de slag. Eerst maakt het atelier van elk model nog één exemplaar om zeker te zijn dat het goed is. En na definitief akkoord maken ze de hele productie. De samples zijn nodig om te voorkomen dat een model niet goed is en blijft liggen. Dat is zonde!
6. Verkoop: als de collectie dan weer geleverd is hier op kantoor op het platteland van Strijen dan is het foto’s maken, de webshop vullen en uitleveren aan winkels. Uitverkoop doe ik wel aan mee, maar niet volledig. Marjolein Elisabeth heeft een tijdloze collectie dus gaat deze pas in de uitverkoop als er nog maar een paar items over zijn. Eerder niet. En ieder item blijft dan in de outlet staan tot dat deze volledig uitverkocht is. We gooien echt niks weg.
7. Contact: contact met alle partners waarmee ik samenwerk is persoonlijk en direct. Dat zorgt voor een menselijke en directe samenwerking met als gevolg dat er weinig fout gaat. Iedereen – van productie tot website-onderhoud - krijgt een eerlijke prijs voor het werk dat hij of zij levert. Dat vind ik erg belangrijk.

Jurk Yann Nature
Jurk Yann Nature

Doet Marjolein Elisabeth nu alles goed? Dat is aan jou. Ik doe als ondernemer wat ik kan, ik ben eerlijk en maak inzichtelijk hoe het bij Marjolein Elisabeth in zijn werk gaat. Zodat jij begrijpt hoe kleding gemaakt wordt, waarom eerlijk gemaakte kleding wat meer kost en je een mening kunt vormen over wat voor jou belangrijk is. Zodat we samen kunnen werken aan een eerlijke modewereld!

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)