Eerlijk en duurzaam: e-bloom geeft het groene voorbeeld

e-bloom geeft het groene voorbeeld
e-bloom geeft het groene voorbeeld

Je mag eigenlijk wel verwachten dat een bloemen- en plantenshop rekening houdt met de natuur en het milieu. Online bloemenspecialist e-bloom neemt duurzaamheid in ieder geval heel serieus met onder meer no waste Friday bloemen en verpakkingsmateriaal van bloemenafval. We vertellen je er graag meer over.

Als je Flavourites al een tijdje volgt, dan heb je vast al wel eens de no-waste Friday bossen van e-bloom voorbij zien komen. Zo’n tof initiatief tegen de verspilling van verse bloemen! Maar ja, als je jezelf de groenste e-bloemist van Europa noemt, dan moet je natuurlijk wel meer doen dan bloemen van de kliko redden en gelukkig houdt het voor e-bloom niet op bij deze zero waste boeketten. 

Biologische bloemen en plantjes van lokale kwekers
Biologische bloemen en plantjes van lokale kwekers

Zo werken ze bij e-bloom zoveel mogelijk met biologisch en ecologisch geteelde producten van kwekers die met zorg zijn geselecteerd. Ook vind je rondom het bedrijfspand meerdere insectenhotels en is er zelfs een bijenhotel met een echt bijenvolk met ruim 30.000 bijen! Hoe leuk is dat. Imker Lieke houdt in de gaten of het goed gaat met de bijen, want die kleine beestjes zijn super belangrijk voor de natuur. En om ervoor te zorgen dat er nieuwe bloemenveldjes en nieuwe bijenvolken bij kunnen komen, heeft e-bloom een heus e-bee programma: van elk verkocht boeket wordt er een klein bedrag gereserveerd voor de bijen. Zo draag je met je aankoop dus ..eh bij aan een bloemrijke toekomst!

De lieveling van e-bloom: de bij
De lieveling van e-bloom: de bij

Ook zo’n mooi en innovatief idee is het werken met papier dat voor 100% bestaat uit bloemenafval. Nooit geweten dat dit bestaat! Het papier waarin de bloemen van e-bloom worden verpakt is gemaakt van Nederlands rozenafval en cellulose van bomen uit de Ardennen. Uiteindelijk is het de bedoeling om volledig circulair te gaan werken met het afval van eigen bloemen. Verder is de doos gemaakt van FSC karton en een groot deel van het verpakkingsmateriaal volledig composteerbaar, van het zakje dat de stelen tijdens het transport vers houdt tot het bloempapier waarin de bloemen zitten.

Verpakkingsmateriaal van bloemenafval zorgt ervoor dat je bloemen vers bij jou thuis aankomen
Verpakkingsmateriaal van bloemenafval zorgt ervoor dat je bloemen vers bij jou thuis aankomen

Al die bloemen en planten hebben natuurlijk heel wat water nodig en dat komt gewoon uit de lucht: regen dus! Die wordt opgevangen en speciaal gefilterd voor de bloemen. Het afvalwater wordt vervolgens gezuiverd en gebruikt voor de toiletten in het pand van e-bloom. Op deze manier is e-bloom dus helemaal zelfvoorzienend wat betreft de waterbehoefte. 

Die toiletten staan in een duurzaam pand dat voor 100% bestaat uit herbruikbaar beton. Op het dak liggen maar liefst 4.730 zonnepanelen en dat levert genoeg energie op voor onder meer de elektrische fatbikes waarmee klanten en leveranciers bezocht kunnen worden en voor de 60 laadpalen op het terrein. Alsof dat nog niet groen genoeg is, ligt er op de daken rondom e-bloom nog 140 m2 aan van dat gezellige groen-rode sedum! Goed voor de isolatie en voor het opnemen van fijnstof. En het ziet er ook nog eens heel leuk uit.

Op het dak liggen niet alleen zonnepanelen, maar ook dit prachtige sedum
Op het dak liggen niet alleen zonnepanelen, maar ook dit prachtige sedum

Zo inspirerend, al deze duurzame oplossingen van e-bloom. Onze favoriet: de bijen, want die zorgen uiteindelijk voor al die mooie bloemen! Kijk hier voor alle groene initiatieven van e-bloom.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)