Duurzame meubels met een maatschappelijk karakter
Ze is ambitieus, heeft een missie en is bovenal een vrouw die haar vak verstaat: maak kennis met Mira Nasruddin (26). Toen Mira enkele jaren geleden afstudeerde aan de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht wilde ze niet het zoveelste afstudeerproject presenteren waar we later niets meer van zouden horen. Ze verzon iets tastbaars, iets wat een verschil maakt op maatschappelijk gebied en iets waar ze nog jaren mee vooruit kan. Plankstaal zag het levenslicht.
De creaties van Plankstaal worden gemaakt met stadshout uit Utrecht en Amersfoort. Bomen die vanwege ziekte of bebouwing noodzakelijkerwijs gekapt moeten worden, krijgen zo een nieuw leven als salontafel, boekenkast of bijvoorbeeld een borrelplank. Erg leuk is dat je op de meubels kunt zien waar de boom heeft gestaan en hoe oud hij is geworden. Met Plankstaal haal je dus mooie en unieke stukken in huis!
De minimalistische vormen en de prachtige combinaties van staal en hout maken de meubels en accessoires van Plankstaal stijlvol en interessant. Het lijnenspel dat wordt gecreëerd door het draaien van de tafels en de natuurlijke vormen en kleuren zijn een lust voor het oog. Daarnaast maken het duurzame en unieke karakter de collecties tot een groot succes. De meubels van Plankstaal worden met de hand gemaakt volgens het ambacht waar Mira zeer bedreven in is, en dat ze met liefde overbrengt aan anderen.
Mira brengt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt samen in werkplaatsen in Utrecht en Amersfoort. Mensen die meestal ongezien prachtig werk maken, krijgen dankzij Plankstaal een podium. Mira vertelt: “Toen ik af ging studeren wilde ik daar andere mensen bij betrekken. Daarom ben ik onderzoek gaan doen naar mensen die een ambacht beheersen, maar van wie de kwaliteiten niet altijd gezien worden. Ook ben ik de sociale werkplaatsen waarin ze werken nader gaan bekijken. Ik vind het belangrijk dat iedereen een plekje heeft in onze maatschappij. Wie je ook bent. Plankstaal maakt meubels die ertoe doen, omdat de makers ertoe doen.”
Een mooi en tastbaar voorbeeld is een meubelstuk dat de naam ‘De Wissel’ kreeg. Deze duurzame salontafel bestaat uit een massief houten blad en een metalen frame. Het is gemaakt van stadshout uit Utrecht en Amsterdam. Het gaat uitsluitend om bomen die noodzakelijk gekapt moesten worden en op deze manier een nieuw leven krijgen in iemands woonkamer. Op het tafelblad kun je zien waar de boom heeft gestaan en hoe oud deze is geworden.
Een ander mooi voorbeeld is de Plankstaal borrelplank. Ook op de borrelplank staat de naam van de boom, hoe oud de boom is geworden en de locatie waar de boom heeft gestaan. De planken worden gemaakt van iepenhout en esdoornhout en worden volledig met de hand bewerkt. Een unieke serveerplank die geweldig staat op iedere tafel!
Plankstaal is het tastbare resultaat van de visie van Mira. “Het gaat me erom dat zoveel mogelijk mensen een stukje ambacht leren, zodat ze spoedig weer een plekje kunnen vinden op de arbeidsmarkt en voelen dat ze weer mee doen.” Die gedachte vormt de basis van de leermethode die ze ontwikkelde en waarbij alles in overleg gaat. “Nadat ik de leermethode ontworpen heb, bespreek ik deze met de makers en de leermeesters op de werkplaatsen. Daarna gaan deze vakmensen aan de slag en zorg ik voor de zichtbaarheid van Plankstaal.”
De missie van Plankstaal is dan ook anders dan die van veel andere meubelmakers. Mira wil de kansen op werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vergroten met behulp van praktische scholing in onder andere hout- en metaalbewerking. Met behulp van Plankstaal leren ze een ambacht en neemt de vakkennis toe. Daardoor blijft het ambacht bestaan en krijgen sociale werkplaatsen een vitalere functie in onze maatschappij.
Mira is bezig met een nobele missie. En juist daarom sluiten de producten van Plankstaal zo mooi aan bij Living Stories. De meubels zijn handgemaakt door getalenteerde vakmensen en door de vermelding van de herkomst van het gebruikte hout geven ze je interieur een persoonlijk tintje. Bijzondere meubels met een bijzondere verhalen in een duidelijke taal: Plankstaal.