Doe tip: toffe vintage shops op de Recycle Boulevard in Alkmaar

Gerestylede vliegtuigtrolley en vintage spuitflessen
Gerestylede vliegtuigtrolley en vintage spuitflessen

Duurzaam is goed. Dat zal toch inmiddels niemand meer ontkennen. Er is de afgelopen tien jaar veel veranderd. Mijn huis is energiezuinig, zo ontvang ik warmte van de vuilcentrale, ligt mijn dak vol zonnepanelen en zamel ik papier en plastic apart in. Mijn kleding is eco & fair, mijn cosmetica vrij van dierenleed en mijn vleesconsumptie is gedaald naar max. eens per week en dat haal ik dan bij de groene slager. Eigenlijk kost me dit alles geen enkele moeite. Sterker nog, ik zou niet anders meer willen want het voelt goed en verantwoordelijk maar vooral logisch.

In het verlengde daarvan koop ik graag tweedehands. Daar vallen een aantal zaken niet onder, zoals; ondergoed, matrassen, handdoeken en sokken. Het kost veel tijd om op zoek gaan naar mooie oude blikken waar bijvoorbeeld een plantje in kan, bloemig porselein of boekjes van Alice in Wonderland. Hoe graag je dan ook lang wilt rondsnuffelen tussen al dat leuks... Ik moet mijn timer zetten en keuzes maken. Heb ik het echt nodig? Meestal is dat antwoord nee. Een oud verweerd kastje, daar kan ik nog voor vallen. Iemand anders heeft het gebruikt, is erop uitgekeken of verhuisd, heeft het opgeruimd, achtergelaten of nagelaten en een ander geeft het weer een kans en geniet daar opnieuw van. Dat is mooi.

De vernieuwde kringloopwinkel Rataplan
De vernieuwde kringloopwinkel Rataplan

Nu kan ik mijn hart ophalen, want mijn woon- en werkplek Alkmaar, heeft er een begrip bij: de Recycle Boulevard (zo noem ik het, maar anderen zeggen gewoon Kringloopstraat hoor). Met wel vijf verschillende kringlooploodsen in één straat. Flaneren is er niet echt bij, want hoewel de straat een behoorlijke opknapbeurt heeft gekregen met groenstrook, afgebakende parkeervakken en geschilderde muren, blijft het een beetje een straat waar je ’s nachts liever niet alleen doorheen zou willen fietsen. Maar overdag is het een straat vol goede intenties; die van duurzaamheid en sociaal samenzijn.

Oud opgeknapt kastje met kringloop kruikvaas & Een deel van mijn verzameling bloemige koektrommels
Oud opgeknapt kastje met kringloop kruikvaas & Een deel van mijn verzameling bloemige koektrommels

De grootste van allemaal is Rataplan. Het pand van deze gigant is net verbouwd en werkelijk prachtig. Waar het voorheen een bedompte donkere loods was waar het altijd naar vocht en mottenballen rook, is het nu een gebouw met licht, glas en hout. Er is een koffiehoek vol beloftes (want door Corona nog niet open), een open werkplaats voor fietsreparaties, een groene hoek waar je planten en stekjes kunt vinden en een gedeelte waar creatievelingen oude spullen een totaal nieuw uiterlijk of functie kunnen geven.

Kringloopblikje gebruik ik als plantenpotje
Kringloopblikje gebruik ik als plantenpotje

De nieuwste tweedehands winkel in de straat heet Uitdragerij-15. Daarnaast iligt mijn aloude favoriete winkel de Kook. Alle opbrengsten gaan naar specifieke goede doelen die elke maand wisselen.

nieuwe koffiecorner, brillen & pruiken, bloemig servies
nieuwe koffiecorner, brillen & pruiken, bloemig servies

Leuke tip: voor het opknappen van oude meubels heeft Kamoi MT washi tape een hele lijn opgezet. Met MT Fleece en MT Remake sheets maak je van een oud bureau waar je op uitgekeken was of een ladekastje van de kringloop een meubel waar je weer jaren plezier van hebt. Ook tof is om je gekochte meubel te schilderen (zie eerste foto). Op de site van Alkmaar prachtstad vind je het laatste nieuws over Alkmaar en de adressen van de verschillende kringloop- en tweedehands winkels. Check deze zeker even voor je op pad gaat.

MT Casa remake sheets & Fleece voor reuse & remake
MT Casa remake sheets & Fleece voor reuse & remake

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)