DIY project: geef je schuur, schutting of tuinmeubels een Zweedse look

Lekker zelf aan de slag. Kind kan de was doen!
Lekker zelf aan de slag. Kind kan de was doen!

Houd je ook van de Scandinavische look and feel? Geschilderde houten huizen in Zweedse tinten? Ga dan - net als ik - aan de slag met matte Zweedse houtverf. Ik schilderde onze schuur en pakte gelijk door met - jawel - onze woonark. Super spannend, maar het resultaat is echt te gek! In dit blog vertel ik je alles.

Al heel lang droomde ik weg bij zwarte, houten huizen. Mat zwart, strak, modern. Met een vleug blank hout en ecru, je weet vast wat ik bedoel. Nu woon ik op een woonark en tja, die is van hout. Blank, onbehandeld, vergrijsd red cedar hout. Schuurtje idem dito. Heel mooi, maar uiteindelijk wordt het toch een beetje vlekkerig hout. Kon ik de boel niet eens schilderen?

Voorbeelden van Moose Färg
Voorbeelden van Moose Färg

Vergrijsd hout

Maar hállo, een huis schilderen - dat is niet niets. Ik durfde niet. want wat als het niet zou bevallen? Alles weer kaalschuren? Ik moest er niet aan denken. Bovendien: welke verf moest je dan gebruiken? Ik parkeerde het project dus maar in de ijskast. Ter info: de woonark bestaat links uit zwarte platen met houten latjes erop, links houten delen. Al het hout is inmiddels vergrijsd.

Voor en na schuurtje
Voor en na schuurtje

Matte verf

Maar het beef kriebelen. Zag ik weer een mooi, zwart houten huis, was ik direct om. Ik besloot me dus maar eens in matte verf te verdiepen. En al snel kwam ik erachter dat je in Zweden de ideale verf hebt. Heel mat, met die mooie tijdloze, natuurlijke uitstraling. Moose Färg bleek de oplossing! Dit is Zweedse verf (met gewoon een Nederlands verkooppunt) die perfect was voor mijn klus:
- super mat
- gemaakt op natuurlijke basis
- heel easy te verwerken

Een heel nieuwe uitstraling!
Een heel nieuwe uitstraling!

Zweeds verfrecept

Dit was de verf waarnaar ik op zoek was! Moose Färg is gebaseerd op een eeuwenoud Zweeds verfrecept. Als basis wordt lijnolie gebruiikt in combinatie met aardpigment. Dit geeft een soort beits die, als je het opbrengt, niet als een stroperige massa aanvoelt maar als een dunne, lichte beits. De verf trekt meteen in.  Ik twijfelde nog tussen antraciet en zwart, en kreeg meteen twee kleine potjes opgestuurd zodat ik de boel eerst kon testen. Het werd toch zwart.

Kleurenkaart van Moose Färg
Kleurenkaart van Moose Färg

Kleurenkaart

Wel een belangrijk dingetje: je moet natuurlijk eerst de boel super, supergoed schoonmaken. Eerst dus aan de slag met speciale lijnoliezeep (kun je ook bij Moose Färg kopen) en spoiler alert, dat was nog 't allermeeste werk. Na mijn uitgebreide onderzoek - en nadat ik de family overtuigd had dat het echt, écht heel mooi zou worden - ging ik aan de slag. Ik startte met de schuur. Eerst helemaal schoonmaken, daarna voorbereiden om te gaan schilderen. Eigenlijk was het hout al een heel stuk mooier zo met het blanke hout met veel minder vlekken. Maar ik pakte door. Nu moest de boel echt zwart worden! Het was nog best een beetje spannend want ik moest zo'n hoge trap op. En om dan zo in de lucht te staan schilderen, dat is geen sinecure. Maar het schilderen zelf, wow! Wat ging dat goed! En gemakkelijk! Ik zette de verf op met een brede kwast. Omdat het hout al helemaal schoon was, ging het razendsnel. Check die foto's, hoe mooi wordt dit! Nu wilde ik de boel dus strak zwart maken, maar ik kan me ook voorstellen dat je liever voor een iets lichtere kleur kiest zoals atraciet, Zweeds rood of - ook heel mooi - mat groen. Ook dergelijke kleuren hebben ze allemaal, check de kleurenkaart maar eens. Op de website van Moose Farg staan ook veel leuke voorbeelden, ik heb er een aantal bij dit blog gezet.
.
Het fijne van de verf van Moose Färg vind ik dat het uit Zweden komt. En dat staat voor mij toch wel aan kwaliteit. Ze hebben daar te maken met extremere weersomstandigheden dan bij ons, dus ik kreeg hier direct een goed gevoel bij. En in Zweden schilderen ze al eeuwen hun huizen in deze kleuren en met dergelijke verf, dus het zou wel goed zijn, toch? Nu de eerste laag er op zit, ben ik echt super trots en heel blij. Het is precies geworden zoals ik voor ogen had: het geheel oogt rustig, strak en super natuurlijk. Je ziet geen dikke laag verf zitten, zeg maar. Komende lente breng ik nog een tweede laag aan. Dan wordt het geheel nog iets dieper zwart. De kozijnen zijn inmiddels ook zwart afgeschilderd door de schilder en dan hebben we toch een knappe metamorfose gehad. Het liefst pak ik meteen door en ga ik ook de tuinmeubels zwart schilderen - maar dat is nog een twijfel. Wél is het een heel leujke tip om daar gewoon mee te beginnen als je ook aan de slag wilt! Of doe alleen je schuur, schutting of konijnenhok. Moose Färg is in elk geval een supertip als je een stukje Scandinavië naar je eigen huis wilt halen. Houd dit blog in de gaten, want zodra het lente is deel ik nieuwe foto's van het voor- en na resultaat!

Dit tuinhuis kreeg een flinke metamorfose
Dit tuinhuis kreeg een flinke metamorfose

Update met een Marktplaats-vondst

Inmiddels een leuk projectje erbij: ik tikte een tuinkastje op de kop via Marktplaats.nl en schilderde dit ook zwart. Echt een superleuke klus met een fijn eindresultaat: een mooi, strak mat zwart kastje, perfect voor al mijn plantenaccessoires! Was ook een heel leuk en gemakkelijk klusje om te doen. Ik ben dus helemaal blij: voor een prikkie iets op de kop tikken en dit in dezelfde stijl als de woonboot en het schuurtje maken. Ben benieuwd wat het volgende project zal zijn...

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van nieuwe tips, toffe shops, leuke adresjes en inspirerende blogs!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)