Dit zijn de kerstbomentrends voor 2020

Links: gespot bij Intratuin en rechts: deze komt door de brievenbus en is van Bloompost.nl.
Links: gespot bij Intratuin en rechts: deze komt door de brievenbus en is van Bloompost.nl.

Wat voor kerstboom kies jij dit jaar? Wordt het een kerstboom van Ikea, een kunstkerstboom of een mini kerstboompje? Voordat bij jou de jaarlijkse kerstbomen stress uitbreekt, is het handig om te weten wat dit jaar dé trends op het gebied van kerstbomen zijn. Wij zochten ze voor je uit!

Het mini kerstboompje als winterplant
Dit jaar meer gezien dan ooit: de mini kerstboom. In eerste instantie ideaal voor iedereen die niet al te groot woont, natuurlijk. Mensen halen ze massaal in huis om ze op allerlei plekken op te laten duiken. Bij de voordeur, in de kinderkamers, eentje op de werkplek en hopsa, in dat eenzame hoekje past ook nog best een boompje. Leuk: het kerstboompje als kamerplant zoals bij Intratuin (links op de foto). We houden nu eenmaal van groen in huis en omdat we meer dan ooit thuis zijn, zien we het mini kerstboompje als plant. Ook leuk: dit mini kerstboompje (rechts op de foto) past zelfs door de brievenbus! Superleuk dus om als cadeau op te sturen.

Duurzame kerstbomen: wat een goed idee!
Duurzame kerstbomen: wat een goed idee!

De duurzame kerstboom
Hoog genoteerd op onze wishlist dit jaar: een duurzame kerstboom. Omdat we het eeuwig zonde vinden dat elk jaar weer miljoenen kerstbomen worden gekapt en vervolgens worden verbrand. Dubbel slecht voor het milieu. Nu had ik zelf twee jaar geleden een mooie boom met kluit gekregen, die na de kerst de tuin in ging. Het is een jaar goed gegaan, maar onlangs heb ik 'm met pijn in mijn hart weg moeten halen. Hij was dood gegaan. Echt balen. Gelukkig is er een supermooi initiatief, dat in de regio rond Utrecht actief is: Duurzame Kerstbomen. Het werkt heel simpel: je koopt een kerstboom met kluit die na de kerst weer terug de grond in gaat. Dit zijn de drie fases van Duurzame Kerstbomen:
Levensfase 1
Op de kwekerij, zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen tegen onkruid en ongedierte.
Levensfase 2
Thuis zorgt de kerstboom voor sfeer en gezelligheid. En een mooie plek voor kadootjes!
Levensfase 3
Na de feestdagen wordt de boom definitief geplant in een bos of op een landgoed.
En, echt heel tof: deze kerstbomen zijn o.a. in Utrecht bij onze creatieve broedplaats Kanaal30 af te halen. Dus, Utrechters... kom langs! Kun je meteen even om het hoekje van de grote hal kijken en onze studio (mét flamingo's op het dak!) bewonderen... Woon je niet in Utrecht? De Duurzame Kerstbomen zijn ook o.a. af te halen in Hilversum, Baarn, Almere en Amersfoort. Check de website voor alle plaatsen! Bij Adopteereenkerstboom.nl kun je ook een kerstboom 'adopteren', ook in steden als Amsterdam en Den Haag

Kerstboom van Tiny Trees
Kerstboom van Tiny Trees

Boom aan de wand
Voor wie liever geen kerstboom in huis heeft - of bij wie er nooit genoeg kerstsfeer kan zijn in huis - zijn er kerstbomen voor aan de wand. Ja, je leest het goed. Doeken met de print van een boom, waarachter lichtjes bevestigd zijn. Heel handig natuurlijk als je écht geen ruimte hebt voor een boompje, of gewoon ontzettend leuk als december-decoratie. Wij zijn fan van Tiny Trees, waar je prachtige doeken met kerstbomen vindt. Ze zijn te koop in verschillende formaten en, heel leuk om te weten, met een deel van de opbrengst worden nieuwe bomen aangeplant. Bij Intratuin spotten we ook zo'n canvas kerstboom, en ook Ikea verkoopt kerstbomen voor aan de wand die je zelf kunt decoreren.

Fris je boom eens op met een nieuwe aankleding!
Fris je boom eens op met een nieuwe aankleding!

De kerstboom als kunstobject
De tijd dat we alleen gouden, zilveren, rode of groene kerstballen in de boom hingen lijkt definitief voorbij. Tegenwoordig is de kerstboom een waar prestige-object waarbij het credo 'less is more' niet bepaald lijkt op te gaan. Want: hoe meer glitter & glamour, hoe meer indruk je maakt bij vrienden, familie en langslopende mensen. Dus hangen we de kerstboom tegenwoordig vol met allerhande kunstobjecten. In ons kersttrendblog schreven we er ook al over. Van flamingo tot ijsjes, tijgers met mondkapjes, chique handtasjes en kopjes chcolademelk: werkelijk álles mag de boom in. Ook gespot: een nieuwe manier van het ophangen van de kerstballen. Deze rijk gedecoreerde boom zagen we bij Intratuin. Leuk, zo'n aankleding-nieuwe-stijl!

Een echt kunstwerk vind je trouwens in Pijnacker, waar een gehaakte kerstboom staat! De boom is maar liefst 10 meter hoog en bestaat uit 3000 gehaakte lapjes van 20x20 cm, gemaakt door duizenden vrijwilligers. Knap gedaan!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)