Dit zijn de grootste fiets trends van nu

Dit zijn de grootste fiets trends van nu
Dit zijn de grootste fiets trends van nu

Vroeger was fietsen vooral een manier om van A naar B te komen. Zwoegend (want ja, altijd tegenwind) door de polders naar school, op een fiets zonder versnellingen. Hoe anders is het tegenwoordig. Fietsen is nu een ware lifestyle, het is echt een cultureel fenomeen geworden. Van stadse fietsers - al dan niet op een e-bike - tot avontuurlijke wielrenners en mountainbikers, de fiets is voor velen een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven. Maar wat zijn anno nu de grootste trends op het gebied van fietsen?

1. De opkomst van elektrische fietsen (e-bikes)

Met stip op 1: de elektrische fiets, oftewel e-bikes. Zonder twijfel een van de grootste revoluties in de fietswereld. Het begon als een nicheproduct, maar wist je dat elektrische fietsen inmiddels zijn uitgegroeid tot een van de snelst groeiende segmenten in de fietsindustrie? E-bikes zijn uitgerust met een elektromotor waardoor fietsen toegankelijker wordt voor een breder publiek. Ideaal als je nét te ver van je werk of school/studie woont om op de gewone fiets te stappen, wanneer je wat ouder en eerder vermoeid bent of als je houdt van leuke fietstochten maken, maar je niet al te veel inspanning wilt leveren. E-bikes hebben een grote technologische vooruitgang geboekt. Inmiddels zijn elektrische fietsen lichter, krachtiger en efficiënter dan ooit. Niet zo gek dus dat ze tegenwoordig razend populair zijn.

2. Met z'n allen op de racefiets

Je ziet ze vaak hard voorbij sjezen, solo of in kleine groepjes: racefietsers. Interessant weetje: NOC*NSF liet een onderzoek uitvoeren waaruit bleek dat zo’n 700.000 mensen na de coronaperiode niet meer zijn teruggekeerd in de sport die ze daarvoor beoefenden. Uit onderzoek van de Nederlandse Tour Fiets Unie (NTFU) bleek juist dat in coronatijd maar liefst  87.000 mensen zijn gestart met wielrennen. Vooral onder jonge vrouwen (tot 35 jaar) heeft 't wielrennen een enorme vlucht genomen. Waar de verhouding man-vrouw in de jaren voor corona nog zo'n 80-20 was, is dat inmiddels 70-30. Wielrennen is lekker flexibel - je kunt gaan wanneer en hope lang je wilt - , je kunt het samen of alleen doen en doordat er in promotiemateriaal steeds vaker vrouwen worden afgebeeld, raken steeds meer vrouwen geïnspireerd om op de racefiets te stappen.

3. Stoer mountainbiken

Het is stoer, grensverleggend en zowel in binnen- of buitenland zijn prachtige tochten te maken. Moutainbiken is een hit en krijgt steeds meer fans! Hierbij geldt hetzelfde als bij racefietsen: corona gaf een flinke boost aan de sport en het enthousiasme is bij velen gebleven. Leuk om te weten: een van de meest populaire mountainbikeroutes in ons land vind je bij Schoorl. Hierbij fiets je door verschillende landschappen - bos, duinen, strand, heide, weiland - en dat allemaal in ons kleine kikkerlandje. 

4. Hot, hot, hot: gravelbiken

Gravelbiken is de afgelopen jaren razend populair geworden. Gravelbiken is een mix van racefietsen en mountainbiken en biedt the best of both worlds: snelheid en avontuur. Bij gravelbiken fiets je op onverharde wegen zoals grindpaden en bospaadjes, waardoor je plekken kunt ontdekken waar je met een gewone racefiets niet zou komen. Maar wat maakt gravelbiken nou zo aantrekkelijk? Ten eerste staat gravelbiken garant voor een ongekende vrijheid en avontuur. Je bent niet beperkt tot asfaltwegen en je kunt de natuur verkennen in je eigen tempo. Daarnaast is gravelbiken toegankelijk voor een breed publiek. Je hoeft geen ervaren mountainbiker te zijn om van een gravelrit te genieten, want de paden zijn meestal minder technisch dan mountainbikeroutes. Bovendien is een gravelbike ontzettend veelzijdig. Je kunt er lange tocht over verharde wegen mee maken, of juist avontuurlijke rit door het bos. Echt een superleuke (en gezonde!) hobby. Goed om te weten: dankzij de mogelijkheid om bredere banden te gebruiken en accessoires toe te voegen, kun je de fiets aanpassen aan jouw wensen.

Zijn bovenstaande fietstrends nét even te high-tech voor jou? Pak dan lekker je roze, olijfgroene of beige hippe citybike en fiets lekker op je gemak een rondje door de stad. Van de bloemenmarkt tot dat leuke boetiekje of je favoriete yogaschool, met een pitstop voor een koffietje tussendoor. Een trend die wat ons betreft nooit over hoeft te waaien.

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)