Dit is hoe geur bijdraagt aan de sfeer in huis

Dit is hoe geur bijdraagt aan de sfeer in huis
Dit is hoe geur bijdraagt aan de sfeer in huis

We zijn ons er niet altijd van bewust, maar geur is een ontzettend bepalende factor in ons huis. Je bent namelijk vast wel eens een huis binnengestapt, waar het rook naar eten. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit niet bepaald bijdraagt aan de gezelligheid en sfeer in huis. Nu is het echt niet erg dat het een keer naar eten ruikt, maar als dit ‘s ochtends al het geval is, dan is het wel zaak om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Omdat geur een enorm belangrijk onderdeel is als het gaat om de gezelligheid en sfeer in huis, leggen we je in dit artikel stap voor stap uit waarom dit zo is en ook hoe jij ervoor kunt zorgen dat het altijd lekker ruikt.

De invloed van geur op emoties en gemoedstoestand

Wanneer we een bepaalde geur ruiken, kan dit direct onze emoties en gemoedstoestand beïnvloeden. Dit komt doordat onze reukzin nauw verbonden is met ons limbisch systeem, het deel van onze hersenen dat verantwoordelijk is voor emotie en geheugen. Door bewust gebruik te maken van geuren, kunnen we specifieke emoties oproepen en de gewenste sfeer in huis creëren. Hoe fijn is het om bijvoorbeeld een heerlijke winterse geurkaars van Bridgewater te kopen, zodat je in de laatste maanden van het jaar nog meer sfeer creëert in huis? Wist je trouwens ook dat ieder huis zijn eigen specifieke geur heeft? Dit herken je namelijk vast nog wel als je bij je opa en oma binnenstapt.

Geur zorgt voor ontspanning en rust

Stress is tegenwoordig een veel voorkomend probleem, dus steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om tot rust te komen en te ontspannen. Zowel zakelijk als privé wordt er steeds meer van ons gevraagd. Geuren zoals lavendel, kamille en vanille hebben een kalmerend effect en kunnen helpen om stress te verminderen. Door kaarsen of oliën met deze geuren toe te voegen aan je interieur, kun je een ontspannen sfeer creëren waarin je gemakkelijk tot rust kunt komen. Op de website van geurvoorjehuis.nl vind je allerlei heerlijke geuren, waarmee je voor je het weet helemaal ‘zen’ op de bank zit.

Warmte en gezelligheid

Geuren spelen ook een belangrijke rol bij het creëren van een warme en gezellige sfeer in huis en dan met name in de herfst- en wintermaanden. Denk aan geuren zoals kaneel, vanille en ook houtgeuren die doen denken aan knusse avonden bij de open haard of gewoon de verwarming natuurlijk. Hoe fijn is het om ‘s avonds een heerlijke geurkaars aan te steken, zodat je allereerst de geur van het eten dat je net gekookt hebt niet meer ruikt, maar daarna ook geniet van de rust die deze geuren teweeg weten te brengen. Overigens kun je ook tijdens de zomermaanden kiezen voor een geurkaars, alleen is het dan verstandig om  voor de wat frisse geuren te gaan.

Kies voor een geur die bij je past

Geuren zijn heel persoonlijk, kijk bijvoorbeeld maar eens naar parfum. Het is dus wel belangrijk dat je kiest voor een geur die bij je past. Zo vindt de een zoet ontzettend lekker, waar de andere de voorkeur geeft aan een wat kruidige geur. Het kan dus in het begin best even zoeken zijn voordat je de geur hebt gevonden die volledig aan je verwachtingen voldoet.

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)