Dit is het effect van stress op het lichaam
Heb je het op je werk heel druk? Ervaar je op dit moment bepaalde problemen in je leven? Of ben je mantelzorger voor een naaste? Grote kans dat dit op termijn kan zorgen voor stress. Ongeveer negen op de tien Nederlanders ervaart al stress in het dagelijkse leven.
Dit is een schrikbarend hoog aantal. Dit betekent namelijk tegelijkertijd dat slechts één op de tien Nederlanders géén stress ervaart. Deze ratio hoort normaal gesproken anders te zijn, maar daar is in de afgelopen jaren geen sprake meer van.
Stress is op termijn erg gevaarlijk. Voor je lichaam, maar ook voor je geestelijke gesteldheid. Het lastige is alleen dat de oorzaak van stress niet altijd duidelijk is. Kijk je bijvoorbeeld naar de oorzaken van een hoge bloedsuiker? Dan krijg je altijd wel inzichtelijk wat de oorzaak is. Bij stress is het een stuk lastiger om dit te bepalen, ook omdat het voor sommige mensen lastig is om hier open en eerlijk over te zijn.
Je bent (ernstig) vermoeid
Als je dagelijks met stress moet dealen, raak je (ernstig) vermoeid. Dit heeft meerdere redenen:
Tijdens de dag moet je lichaam continu met de stress omgaan. De stress is van grote invloed op je brein, waardoor je brein veel vraagt van je lichaam. Aan je energieniveau zit echter ook wel eens een grens.
Tijdens de nacht is de stress ook van grote invloed. Als je stress ervaart, is de kans groot dat je ’s avonds wakker ligt in bed. Je bent en blijft aan het piekeren, waardoor je mogelijk urenlang wakker ligt. En val je dan uiteindelijk in slaap? Dan word je ’s nachts meerdere keren wakker.
Je hebt last van pijn in je lichaam
Door stress kun je ook veel pijn in je lichaam ervaren. Zo is de kans groot dat je last van ernstige hoofdpijn krijgt. Dit gaat niet om zomaar hoofdpijn, maar om zogeheten spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn is puur het gevolg van het continu aanspannen van de spieren in je bovenlichaam.
Zonder dat je het doorhebt, zorgt stress ervoor dat je spieren zich constant aanpassen. Dit doen de spieren in bijvoorbeeld je benen, maar hoofdzakelijk in je bovenlichaam. Onder meer in je nek, schouders en rug is hier ernstig sprake van. Dit zorgt voor pijn in het bovenlichaam, maar ook zeker voor pijn in je hoofd.
Stress kan van grote invloed zijn op de lange termijn
Op de langere termijn is stress ook van grote invloed op je lichaam. Zo kun je last van een angststoornis krijgen, van een depressie en van een burn-out. Ook kun je overprikkeld raken en kun je last van hartritmestoornissen krijgen.
Hier blijft het echter niet bij. Stress gaat ook vaak gepaard met trillen, een verhoogde bloeddruk, versnelde hartslag, een duizelig gevoel, een misselijk gevoel en/of maagklachten.