Deze originele musea in Nederland wil je direct bezoeken

Lekker instagrammable: Moco Museum
Lekker instagrammable: Moco Museum

Heb je het tijdens de lockdown ook echt gemist, om musea te bezoeken? Wij wel. Want het is echt heerlijk om in alle rust te kijken, beleven, je te verwonderen en inspiratie op te doen. Deze drie musea (hoewel, zijn het wel allemaal musea?) mogen direct op je wishlist - het zijn de favorieten van team Flavourites!

Moco Museum
The place to be voor de meest Instagramwaardige foto's als je het mij vraagt. Maar niet alleen daarom ben ik verliefd geworden op dit museum. Het is mijn persoonlijke favoriet (tot nu toe): het Moco Museum. Te vinden in onze geliefde hoofdstad Amsterdam, aan de Honthorststraat (pal aan 't Museumplein - where else), nummertje 20. Het Moco Museum focust op bewezen kunstenaars met een eigen visie. De buitenkant alleen al wekt interesse. Het museum heeft namelijk ook een vrij opvallende tuin: de Moco Garden, die het gebouw omringt. Daar staat bijvoorbeeld een reuze rode gummy bear in, niet te missen. Het is een klein gebouw voor een museum, maar er is genoeg te zien en ontdekken. In oktober 2019 was ik er voor het laatst en sommige tentoonstellingen die er toen waren, zijn er nu nog steeds, zoals dat van Yayoi Kusama. Kusama is een van de meeste succesvolle kunstenaars van deze tijd met haar polkadot specialisme. De voorkeur van Kusama voor stippen en herhalende patronen ontstond tijdens haar traumatische jeugd. Ze vluchtte in die periode vaak de natuur in, waar ze hallucinaties had van bloemen en pompoenen die met haar spraken. Haar kunst spreekt mij enorm aan. Ook zul je de meest iconische werken van de nog steeds anonieme (en toch ook overbekende) Banksy tegenkomen. Het meisje met de ballon bijvoorbeeld. Ze blijven boeiend! En er is nog zoveel meer. Aangezien het een klein museum is, stap je zo van de ene naar de andere tentoonstelling. Kijk je naar links, zie je de kunst van JR. Kijk je naar rechts, zie je Studio Irma. Studio Irma vind ik ook te gek. Het is een Digital Immersive Art-tentoonstelling die eindeloze verbanden laat zien om te onthullen hoe de toekomst eruit kan zien. Ziet er gaaf uit, toch? Er zijn zoveel verschillende hoeken om het te bekijken. Tja, ik vind het echt prachtig. Binnenkort ga ik het weer met eigen ogen bewonderen. Zin in!
Lotte

Links: installatie van Itamar Gilboa en links: kunstwerk van Ron Mueck
Links: installatie van Itamar Gilboa en links: kunstwerk van Ron Mueck

LAM Lisse
Verscholen op een prachtig landgoed, op kruipafstand van De Keukenhof en in een ge-wel-dig design gebouw, vind je het nieuwe museum LAM museum (Lisse Art Museum). Een bijzonder museum waar alles draait om... eten en kunst. Dit is echt een foodart museum. Alles is hier anders. Je kijkt je ogen uit in dit creatieve museum. Bordjes met een uitleg bij de kunstwerken vind je er niet. In plaats daarvan kun je het gesprek aangaan met kijkcoaches, of gewoon met elkaar of met andere bezoekers. Het idee achter LAM is helder: kom lekker inspiratie opdoen, als je wilt gewoon even binnen drie kwartier. Even opladen, en een andere keer kom je nog eens terug om andere kunstwerken te bekijken. Hier op de foto zie je de installatie van Itamar Gilboa. Toen hij jaren geleden naar Amsterdam verhuisde, viel het hem op dat hij niet bijzondere gezond at. Hij besloot een dagboek bij te houden van alles wat hij in een jaar verorberde. Geen gewoon dagboek, nee - hij maakte álles na van keramiek. Ai, da's best confronterend. Resultaat: een metershoge én meterslange installatie met bizar veel eten en drinken. Dochter Kiki lijkt wel héél klein zo tussen al dat eten en drinken. En dan de foto ernaast: hoe groot lijkt ze hier (ja, we waren er toen de mondkapjes nog verplicht waren in musea), bij dit beeld van Ron Mueck. Misschien ken je deze kunstenaar van de surrealistisch grote mensen op het strand in museum Voorlinden. Een intrigerend beeld dit. Leuk weetje: LAM heeft een bijzonder concept, waarbij je gratis naar het museum kunt. Je wordt dan gesponsord door vrienden van het LAM, en je hoeft er verder niets voor te doen. Gewoon je tickets regelen, genieten, ervaren, delen. Perfect voor iedereen die graag naar het museum wil maar voor wie de kosten net even te hoog zijn, om iemand anders mee te verrassen of gewoon voor jezelf, omdat je zin hebt om even iets bijzonders te doen. Ga erheen, ga ontdekken, laat jezelf verwonderen.
Natascha

Dream-come-true momentje in de roze ballenbak bij Youseum
Dream-come-true momentje in de roze ballenbak bij Youseum

Youseum
Je kunt het eigenlijk geen museum noemen, Youseum is een belevenis. En wel een waarin jij zelf de hoofdrol speelt. Het is een social media experience die je door 15 verschillende kamers en een stuk of 30 verschillende settings leidt. En die zijn echt te gek! Het begint meteen al goed, want je gaat naar binnen door een mega smartphone. Uiteraard, zou ik bijna zeggen. En dan kom je in allemaal kamers die telkens anders zijn gestyled en waar je dus de meest waanzinnige foto's en filmpjes, tiktoks of wat je maar wilt kunt maken. Ik ging samen met mijn twaalfjarige dochter - fervent tiktokker - naar de nieuwste locatie in The Mall of the Netherlands en dat was echt heel erg leuk. We slepen onze kinderen vaak mee naar musea waarvan wij vinden dat ze een bijdrage aan hun culturele opvoeding leveren, maar eerlijk is eerlijk, dit is er een waar wij - 40 something - nog wat van kunnen leren! Zo stond ik dus semi professioneel te poseren in een gifgroene keuken, trok ik een roze fluffy jas aan bij een knuffelmuur en was ik ietwat de weg kwijt in een ruimte met alleen maar spiegels waarvan een deel ook nog bewoog! Dan word je vlak voor het einde nog getrakteerd op een zwembad gevuld met honderden roze ballen waarin je een stylish duik mag nemen! En als kers op de taart doe je een Miley Cyrus op een mega discobal. Youseum zit zo origineel in elkaar en elke ruimte inspireert je tot het verzinnen van een nieuw verhaal en daar leuke foto's en filmpjes van te maken. En waar je je in de meeste andere musea een beetje ongemakkelijk zou voelen bij het maken van zoveel selfies, is het hier volstrekt normaal om om rondjes te draaien in een wasmachine - om maar iets te noemen - en overal uitgebreid te poseren, want hé, that's what it's all about! Dochterlief en ik kunnen je deze experience absoluut aanraden. Onze tip: boek een tijdslot vroeg in de ochtend en duik daarna The Mall of the Netherlands om lekker te shoppen en wat te eten en drinken. Je hebt gegarandeerd een topdag!
Petra

WIN WIN WIN: we mogen namens Youseum 2 x 2 tickets weggeven. Laat hier op de website, op Instagram of Facebook (alles mag, we checken alles) weten met wie jij deze experience wilt gaan beleven en waarom. Deelnemen kan t/m woensdag 4 augustus!

 

reacties op dit blog (2)

30 juli 2021
Anneke
Jaaa met mijn dochter Katie die zo'n Instafan is! We duimen!
30 juli 2021
Suus
Te gek! Wilde ik nog steeds heen met BFF Marie-Yane!! Superleuk, onze zomer is een beetje verregend dus dit kunnen we wel gebruiken!
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)