Deze kruiden zijn lekker én beeldschoon

Deze kruiden zijn lekker én beeldschoon
Deze kruiden zijn lekker én beeldschoon

Zo leuk: een eetbare tuin. Het goede nieuws is: je hebt helemaal niet veel ruimte nodig om een plek te creëren waar je kruiden, eetbare bloemen en groenten kwijt kunt! Het kan zelfs al op een klein balkon of terras. Houd je het liever alleen bij kruiden? Deze kruiden zijn heerlijk om in gerechten te verwerken én staan ook nog eens prachtig in je tuin.

1. Dropplant
Klinkt heerlijk, en dat is 'ie ook! De dropplant is een prachtige bloeier die jouw kruidenplek in de maanden juli tot september een mooie paarse gloed geeft. De dropplant kan wel tot een meter hoog worden. Hij houdt van een zonnige plek. Wat maak je ermee? De blaadjes kun je in kleine stukjes snijden en door de soep doen; de plant heeft een beetje een anijsachtige smaak. Van de gedroogde blaadjes kun je thee maken en de bloemetjes kun je ook als garnering gebruiken op ijs of in de salade. Kortom: niet alleen een mooie, maar ook heel veelzijdige plant!

2. IJzerhard
Met vaste planten in de tuin hoef je niet elk jaar weer opnieuw te zaaien of te planten. IJzerhard is een tweejarige plant, maar omdat hij zichzelf uitzaait zal hij elk jaar weer bovenkomen. IJzerhard is een mooie snijbloem, die heel decoratief staat in je tuin. Vroeger werd hij vooral gegeten in copmbinatie met augurken en komkommers. De lange blaadjes zijn een beetje puntig en de plant heeft witte of roze bloemetjes. Deze kun je goed verwerken in limonade, cocktails of je kunt er thee van trekken.

3. Bergsteentijm
Bergsteentijm (ook wel Steentijm) is een bladverliezende en laagblijvende vaste plant die weinig onderhoud nodig heeft. In de maanden juni, juli en augustus bloeit de Bergsteentijm met witte tot iets wat violet-achtige bloempjes. Deze bloemetjes zijn populair bij vlinders en bijen; dus een aanrader om in je tuin te zetten! Lekker bij vlees en vis, om thee van te zetten of om samen met groenten te eten. Vooral samen met champignons is bergsteentijm een goede combi.

4. Citroentijm
Citroentijm kennen we ook wel onder de naam lemontijm. De bladeren van deze tijm hebben een heerlijke citroengeur. Hij heeft een uitbundige bloei met lilaroze bloempjes, dus behalve dat dit kruid heel lekker is, is het ook nog eens heel decoratief. Vlinders en bijen komen er graag op af. En omdat deze plant weinig onderhoud nodig heeft, is het een echte aanwinst in je tuin - groene vingers of niet. 

 

5. Marjolein
Marjolein ten slotte ziet er prachtig uit, met kleine witte of lichtrode bloemetjes. Het kruid is in allerlei gerechten te verwerken: in vleesgerechten, een omelet of in de tomatensalade. Je waant je in Zuid-Europa, want daar wordt marjolein veel gebruikt. 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)