Delen als mantra

Kitchen love
Kitchen love

Van jongs af aan worden we gebombardeerd met: 'samen spelen'. Ook Sinterklaas Kapoentje leert ons in zijn liedjes 'samen zullen we alles eerlijk delen'. RECAP: Dus… als ik het goed begrepen heb na al die jaren op aarde; is 'delen' de boodschap des levens. Als ik zo eens om me heen kijk, gaat deze sharing is caring-filosofie de wereld iets minder goed af dan gehoopt. Feit blijft wel dat delen een bindende factor vormt en bovendien een meerwaarde in das Leben biedt. Maar waarom blijkt 'delen' toch zo een ingewikkeld concept in de uitvoering?

Zelfbeeld
'One for you, one for me' knalt uit de speakers. Een prachtig refrein dat ze als mantra kunnen toevoegen aan het uitgebreide 'deel-beleid' waaraan we allen al menig jaar worden blootgesteld. Eigenlijk is het heel logisch om te delen want met deze pseudo communistische invalshoek, creëren we in theorie, gelijke rechten en voorwaarden voor iedereen. Een prachtig uitgangspunt an sich maar in de praktijk blijkt het in deze kapitalistische samenleving toch een beetje lastiger vol te houden. Immers draait het allemaal om vraag en aanbod. Schaarste drijft de prijzen op en zo ontvangen bepaalde producten het label: zeer gewild en exclusief. Een levensstijl die door menig mens wordt begeerd en slechts voor een enkeling is weggelegd. Et Voilà, daar heb je dan het ultieme recept voor een verongelijktheid zelfbeeld.

Huiskamer
Huiskamer

Ratrace
De jetset lifestyle wordt verheerlijkt in de media. In principe is het een wortel die voorgehouden wordt in de verongelijkte samenleving. De wortel vertelt je dat jij het ook waard bent om in luxe te leven, dat je dat verdient. Hier wordt de associatieve koppeling gemaakt met het feit dat eigenwaarde gelijk staat aan prestaties of materie. Door die onbewuste associatie ontstaat de eeuwige ratrace van altijd meer en beter willen. Participatie aan deze beroemde race ontstaat nagenoeg onbewust omdat de associatieve overtuiging diep verankerd is: 'Ik vecht voor hetgeen dat ik verdien en als ik niet blijf gaan geef ik toe niet goed te genoeg zijn'. Onbewust word je zo slaaf van je eigen gedachten – maar dit zijn niet je eigen gedachten. Maar zorgvuldig geplant zodat jij onverzadigde honger krijgt naar meer. Sommige mensen voelen de verongelijktheid heel extreem waarbij de behoefte 'er recht op te hebben' een niveau verder tillen. De keuze voor een short cut ligt voor de hand waarbij ze bereid worden om materie van een ander te ontvreemden.

Love Life
Love Life

Tegenstrijdigheid
Dat continue pushen van een exclusieve lifestyle als ultiem haalbaar doel in zelfverwezenlijking is behoorlijk tegenstrijdig met het sharing is caring beleid. Waarom worden deze uitersten gelijktijdig gepromoot als ideaal? Werkt dat niet heel verwarrend en frustrerend? Het blijven elkaars tegenpolen waarbij je dus bijna niet kunt winnen. Ook al bereik je een van de twee, die ultieme voldoening zal je hierin niet volledig vinden omdat beide concepten tegelijk handhaven bijna onmogelijk is. En daar verwelkomen we een naar schuld gevoel. Nederland geeft niet voor niets het meeste weg aan goede doelen. We weten dat we het goed hebben en ja daar voelen we ons schuldig over.

Ramses Shaffy
Ramses Shaffy

Verwarring
Van gekkigheid weet men niet meer waar ze het moeten zoeken. Doe ik het wel goed genoeg? Ben ik niet te hebberig? Wat moet ik doen om ook aan anderen te geven? Dat is een super verwarrende ervaring want het lijkt of we het nooit goed genoeg kunnen doen. Het ergste is dat deze verwarring onzekerheid voedt met de overtuiging; 'Ik ben niet goed genoeg of ik deug niet'. Doordat het zich vaak afspeelt in het onderbewuste. sluimert het jarenlang op de oppervlakte en uit het zich door een leeg en onbestemd gevoel. Het niet-goed-genoeg voelen valt niet altijd meteen op want het vormt tevens een sterke motivatie om juist doelen te behalen. De meest succesvolle mensen zunnen zich in de kern juist willen bewijzen aan zichzelf. Kortom, angst is een onbewuste motivatie om van dat ik-ben-niet-goed-genoeg gevoel af te komen. Als je in een angstige staat verkeert, ben je onzekerder van je eigen oordeel en daardoor makkelijker te manipuleren. Dan vraag ik mezelf af; hoe fijn het zou zijn om niet angst als drijfveer te hebben maar liefde?

Kitchen quote
Kitchen quote

Vertrouwen
Angst is niet de enige motivatiebron. Het tegenstrijdige oude paradigma van de barmhartige jetset is ongekend schaars en onhaalbaar voor velen. De barmhartige filantropenrol is voor 1% van de wereldbevolking weggelegd. Tijd voor een paradigmaverschuiving waarbij iedereen een onderdeel kan zijn. Het is tijd voor een gezonde dosis vertrouwen in anderen en elkaar voor een gebalanceerd zelfbeeld. Met eigenwaarde en common sense kan de liefde weer vloeien! Delen blijft een ingewikkeld ideaal in de uitvoering omdat het egocentrische aspect van het ratrace-ideaal op hetzelfde toneel wordt gevoerd. Het zijn elkaars uitersten die onverenigbaar zijn waarbij frustratie en onzekerheid leiden tot een lage zelfwaarde en identificatie met prestaties en materie. Wees je daarom bewust waar je overtuigingen en doelen vandaan komen. Vormt angst de motivatiebron of de liefde? Zodra, je dit leer te trainen en te herkennen, heb je jezelf bevrijd van alles maar moeten. Je mag dan gewoon alleen maar ZIJN zonder verplichtingen. Just perfect you!

Quote op hout
Quote op hout

Inspiratie
Begin iedere dag met een inspirerende tekst! De prachtige quotes van Tekstopcanvas.nl toveren een glimlach van oor tot oor. Heerlijk wakker worden met je favoriete spreuk aan de wand. Laat het je motiveren om te starten met een gezonde dosis zelfvertrouwen en liefdevolle gedachten. Het leukste is dat je jouw tekst kunt afdrukken op diverse materialen zoals hout, glas of aluminium voor een eigentijdse look. Perfect om cadeau te geven bij een bruiloft of een bijzondere mijlpaal van jezelf, vrienden of familie. Vier het leven met jouw idealen hoog in het vaandel en aan de muur!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)