De wereldberoemde vlaggenslinger

Van poster tot hip bamboeservies
Van poster tot hip bamboeservies

Ze wordt steevast de 'koningin van de vlaggenslinger' genoemd en is met haar geesteskind – juist, die onvervalste vrolijke slinger – dé eregast op menig partijtje. En dan al die andere feestelijke producten die ze de afgelopen jaren introduceerde… Ja, Sabien Engelenburg van Engelpunt.nl weet hoe ze een feestje moet stylen. Een kijkje achter ’t scherm bij de webshop waar alles begon met een zelfgenaaide vlaggenslinger.

Ze houdt kantoor op IJburg in Amsterdam, waar ze een grote, lichte ruimte tot haar beschikking heeft die gevuld is met die onvervalste kleurrijke ENGEL. producten. Ik ben hier eerder geweest en word altijd vrolijk van deze werkplek. Zoals ik ook steevast blij word van haar stand op Flavourites Live – ENGEL. is al jaren aanwezig met altijd weer een fantastische stand – én van haar webshop. Ik vind het knap hoe Sabien mij altijd weer weet te verrassen met haar producten. “Dat doe ik niet alleen hoor”, haast Sabien zich te zeggen. “We zijn natuurlijk met een heel team. En dat continu zoeken naar nieuwe trends en producten is nu eenmaal onze kracht. Het is ook wat mensen van ons verwachten.”

Sabien aan 't werk
Sabien aan 't werk

Inmiddels wel, ja. De lat ligt hoog bij ENGEL. Hoe anders was dat toen Sabien ruim tien jaar geleden begon. Ik kan maar geen genoeg krijgen van het verhaal over de start van haar bedrijf. Hoe ze voor haar dochter voor haar eerste verjaardag van oude lapjes en met een van haar oma gekregen naaimachine een vlaggenslinger naaide. Dat andere ouders ook massaal zo’n vlaggenslinger wilden en ze na een aantal exemplaren genaaid te hebben, bedacht dat dit anders moest.  Ze raapte al haar moed en geld bij elkaar en liet een serie in China produceren. Toen de dozen geleverd werden, bleek het zoveel te zijn dat het allemaal niet paste in haar huisje in de Jordaan. Een deel van de dozen mocht gestald worden bij de buurman. En al snel volgden andere producten.

En overal feestdecoratie
En overal feestdecoratie

Sabien: “We proberen elk seizoen, twee keer per jaar, met een nieuw product te komen. Na de stoffen vlaggenslingers kwamen we met de pom’s en honeycombs. We hebben tassen, posters en tafelkleden gemaakt en lanceerden afgelopen jaar het bamboeservies. Dat is zo’n leuke productlijn. Het is feestelijk, praktisch en functioneel. Bij het bedenken van nieuwe producten kijken we altijd of het past bij ons huidige assortiment. En natuurlijk hebben we altijd het thema’ feest’ in ons achterhoofd.” Of alles direct een succes wordt wat Sabien met haar team bedenkt?  Ze denkt even na, om vervolgens te schaterlachen: “De placemats! Die zijn nooit echt een succes geweest. Ik had het kunnen weten; ik gebruik ze zelf ook nooit. Ik moet gewoon altijd op mijn onderbuikgevoel durven vertrouwen. Dat is zó belangrijk.”

Een deel van de Flavourites Live-stand
Een deel van de Flavourites Live-stand

Dat het bedenken van nieuwe producten onvervalst teamwork is, weet Sabien als geen ander. “Ik ben geen ontwerper, maar wel iemand met veel ideeën. Dat samenwerken in een team vind ik misschien nog wel het leukste onderdeel van mijn werk. Het is mooi om te zien hoe producten tot stand komen. Zoals de zeefdruk van het ijsje: het ene moment zaten we te brainstormen, het andere moment hadden we de zeefdruk met het ijsje in huis. Mooi vind ik dat.” En die producten, die worden altijd fantastisch gestyled en gefotografeerd door de dames van StyleCookie. Een slimme keuze, want de sfeer die ENGEL. hiermee neerzet is altijd weer even fris, origineel en inspirerend. In haar webshop verkoopt Sabien overigens niet alleen producten van haar eigen hand. Ook zorgvuldig geselecteerde producten van andere ontwerpers worden –mits ze door haar strenge ‘selectie’ komen en passen binnen het assortiment – door haar verkocht. Het zorgt ervoor dat een shoprondje door de webshop één grote, feestelijke ontdekking is, waarvan je acuut zin krijgt in een feestje.

Al meer dan tien jaar feest!
Al meer dan tien jaar feest!

Aan ambitie en expansiedrift geen gebrek bij Sabien: “Onze producten zijn inmiddels in heel veel landen te koop. Dat blijft bijzonder. In het ene land kan een product heel goed aanslaan, en in het andere land juist niet. Nederland is een echt ‘slingerland’; wij houden van vlaggenslingers. In Amerika kennen ze dit fenomeen helemaal niet. Het bamboeservies slaat in Duitsland weer heel goed aan, daar willen ze graag weten hoe een product geproduceerd is en houden ze van eco producten. Maar ook in landen als Japan, Korea, Zwitserland en Saoedi-Arabië heeft ENGEL. fans. En in de Scandinavische landen, IJsland, Israël…” Wow. Wat zal het bijzonder voelen om te weten dat mensen overal ter wereld tijdens de mooiste en vrolijkste momenten van hun leven jouw producten gebruiken.

De werkplek van Sabien en haar team
De werkplek van Sabien en haar team
De vlaggenslinger waar alles mee begon...
De vlaggenslinger waar alles mee begon...
Je zou er zo je tanden in zetten!
Je zou er zo je tanden in zetten!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)