De hipste food trend: eetbare bloemen

Viooltjes in granola of in de thee
Viooltjes in granola of in de thee

Het is zo langzaamaan volop lente aan het worden en hoe kunnen we dat beter vieren dan met deze mooie en lekkere eetbare bloemen!

 

Waar vind je ze?
Bloemen zoals viooltjes, madeliefjes, bieslook, lavendel, Oost-Indische kers, komkommerkruid en goudsbloem (en natuurlijk nog veel andere soorten) kun je makkelijk zelf kweken in je tuin of in huis. Als je besluit om eetbare bloemen te plukken, let dan wel goed op dat je ze niet plukt op bekende uitlaatplekken voor honden of langs drukke wegen (uitlaatgassen). Ook wil je geen bloemen eten die bespoten zijn met gifstoffen - denk aan de buurman die even zijn onkruid wegspuit maar daarbij een strook van jouw voortuin er per ongeluk bij neemt. Haal je ze bij de bloemist, vraag dan even na of de bloemen biologisch en onbespoten zijn.
.
Vaak verkoopt je lokale groenteboer of biowinkel eetbare bloemen. Wist je dat de bloemen van bijvoorbeeld broccoli en courgette ook eetbaar zijn?. Wees niet bang om ernaar te vragen, want de bloemen van deze groenten worden vaak gewoon afgeknipt en weggegooid (zonde!), terwijl je er heerlijke gerechtjes mee kunt versieren! Je kunt de zaden voor eetbare bloemen ook online bestellen (bijvoorbeeld via Dille en Kamille) en rond sommige feestdagen, zoals Pasen, vind je eetbare bloemen in diverse grote supermarktketens.
.
Gespot! Ook online kun je kant-en-klare eetbare bloemen bestellen. Dit kan bijvoorbeeld bij de Belgische webshop Tasteup of bij de Nederlandse webshop Eetbarebloemenshop

Food decoratie in cocktail en op het bord (Avocado Club Amsterdam)
Food decoratie in cocktail en op het bord (Avocado Club Amsterdam)


Zo maak je ze klaar
Start met het wassen van de bloemen. Let goed op kleine beestjes en kevertjes als de bloemen rechtstreeks uit de tuin komen. Bloemblaadjes zijn enorm gevoelig. Laat ze daarom kort weken in een schaaltje met lauw water in plaats van ze onder een stromende kraan te houden. Bloemen die te lang in het water liggen, kunnen hun smaak verliezen. Ook verwelken ze snel, zeker als ze nat zijn. Zorg er daarom voor dat je ze niet te lang laat liggen en gebruik ze nog dezelfde dag. Hoe later je de bloemen klaarmaakt, hoe mooier ze er uitzien. Extra tip: hoe vroeger op de dag je ze plukt, hoe langer ze hun vocht behouden en er mooi zullen blijven uitzien.
.
Veel bloemen zijn volledig eetbaar, maar bijvoorbeeld bij Madeliefjes moet je zoveel mogelijk van de stengel afknippen. Zorg er daarom voor dat je eerst de bloemsoort die je wilt gebruiken even (online) opzoekt. Zijn er giftige bloemen die op deze soort lijken en hoeveel van een bepaalde soort bloem is te veel? Als je twijfelt, zoek het gewoon even op. Better be safe than sorry!

Kwarktaart met vlijtig liesje (Eetbarebloemenshop.nl)
Kwarktaart met vlijtig liesje (Eetbarebloemenshop.nl)


Decoreren met bloemen

Eetbare bloemen zijn heel mooi als versiering in een cocktail of huisgemaakte limonade. Gebruik rozenblaadjes in je drankje en het ziet er meteen 10x beter uit! Heel romantisch en magisch! Het is ook heel leuk om lekker eten te serveren met eetbare bloemen. Je kunt verschillende soorten gebruiken voor kleurvariëteit of de bloemen kiezen op smaak. Elke bloem heeft zijn eigen unieke (vaak milde) smaak.

Ice tea met geraspte komkommer en komkommerkruid (Eetbarebloemenshop.nl)
Ice tea met geraspte komkommer en komkommerkruid (Eetbarebloemenshop.nl)


Welke eetbare bloemen zijn het lekkerst?
First of all: smaak is heel persoonlijks. Madeliefjes hebben geen uitgesproken smaak. Ze zijn erg mild. Viooltjes zijn dan weer iets zoeter en ook heel zacht van smaak. Perfect voor een granola of yoghurt bowl. Komkommerkruid smaakt een klein beetje naar…. komkommer. Het heeft eerder een pittigere smaak dan viooltjes, maar is nog steeds enorm lekker. De smaken zijn eindeloos! Tijd om die eetbare bloemen in huis te halen!
.
Wil je meer ideeën over recepten met bloemen? Check zeker ons Pinterest bord!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)