Creatief in tijden van crisis

Creatief in tijden van crisis
Creatief in tijden van crisis

Creative Life, het Creatieve evenement dat, buiten crisistijd, tweemaal per jaar in Utrecht plaatsvindt, is gecanceld voor dit jaar. Logisch. Maar het had mijn vuurproef moeten worden. Mijn allereerste serie workshops geven aan echte deelnemers. De test-workshop aan mijn keukentafel met vriendinnen en hun dochters, januari 2020, was succesvol en nu denk ik daar met weemoed aan terug. Met z’n allen om de grote tafel. Lekker hapje, drankje en lachende gezichten. Vlak naast elkaar. Het kan niet...Tja, klein persoonlijk leed. Huilen en stampvoeten heeft geen zin dus wat te doen. Duidelijk is wel dat de mens in tijden als deze creatiever wordt.

Neem nu bijvoorbeeld de kunst- en cultuurmakers. De meest prachtige initiatieven worden vormgegeven en uitgevoerd. Zoals de samenwerking van Internationaal Theater Amsterdam en Het Parool die een online videoproject hebben opgezet. Acteurs van ITA en bijzondere gastacteurs zoals Pierre Bokma en Wende Snijders lezen dagelijks de verhalen uit Alice in Wonderland van Lewis Carroll voor. Bekijk en luister ze hier.

Wandelen stimuleert de creativiteit!
Wandelen stimuleert de creativiteit!

En wat je ook niet mag vergeten. Blijf bewegen. Velen doen het al sinds de eerste lockdown; een wandeling maken. In het begin was het voor mij een verademing om door de lege stad te lopen zonder afleiding. Nu kost het me soms wat meer moeite zomaar wat te gaan lopen door weer en wind, tot ik deze tip kreeg: Ommetje van De Hersenstichting. Het is een app waarmee je gestimuleerd word om elke dag een wandeling te maken van tenminste 20 minuten. Je kunt het in groepsverband doen. Dan zie je bijvoorbeeld of  die vriendin aan de andere kant van het land ook heeft gelopen of je maakt een groepje met je gezin. Je kunt wel gewoon alleen lopen en ziet op het virtuele wandelpad wie op welke positie staat. Je ontvangt namelijk virtuele punten en medailles als je bijvoorbeeld elke dag (een reeks) loopt of als je voor 09:00 loopt want dat is beter voor je productiviteit en creativiteit. En dat willen we!

Maak jij elke dag een ommetje?
Maak jij elke dag een ommetje?

Tijdens mijn laatste ommetje heb ik deze podcast opgezet van de Haagse theatergroep Firma Mes. De ‘wandelpodcast’ genaamd De affaire is  geen gewone audiotour maar een wandeling waarbij de groep jou wil laten nadenken en je dwingt tijdens het lopen levensbepalende keuzen te maken. Je kunt de wandeling van 20 minuten doen wanneer het jou uitkomt. Oortjes in lopen maar.

Inspirerende wandelpodcast
Inspirerende wandelpodcast

Mijn creatief denken is aangewakkerd. Elke ochtend voor negenen een ommetje met een podcast of gewoon helemaal niets anders dan de vogels en de ideeën blijven stromen. Sommige daarvan belanden al vrij snel in de prullenmand, maar een paar staan nu op mijn lijstje om te onderzoeken en te ontwikkelen. De eerste is net klaar; mijn workshop als Do It Yourself thuispakket!

We love workshops!
We love workshops!

Meer workshop thuis tips:
Maak een flesvaasje van Studio Nom
Keramiek met stippen met Stipstijl

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)